لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۱۴

قالی ایرانی از عرش تا فرش؛ کاهش ۹۸ درصدی صادرات و مهاجرت رفوگران


فرش ایرانی، یکی از نمادهای اصلی فرهنگ و هنر ایران، در سال‌های اخیر با افتی شدید در بازارهای جهانی روبرو شده است. این افت به حدی است که صادرات این محصول از ۲ میلیارد دلار در سال ۱۳۷۳ به ۵۰ میلیون دلار در سال ۱۴۰۱ کاهش یافته است.

به گزارش رسانه‌های داخلی، حسین سلاح ‌ورزی رئیس اتاق بازرگانی ایران می‌گوید تاثیر منفی سیاست‌های نادرست ارزی کشور بر صادرات انواع کالاهای غیرنفتی از جمله فرش دستباف ایرانی باعث کاهش ۹۸ درصدی صادرات این محصول در سال ۱۴۰۱ در مقایسه با سال ۱۳۷۳ شده است.

پایگاه خبری‌تحلیلی انصاف نیز در گزارشی در همین زمینه نوشت: «در دهه ۸۰ شمسی، صادرات فرش یکی از ارکان مهم تامین ارز کشور محسوب می‌شد اما پس از سال ۹۱، صادرات فرش ایرانی پیوسته کاهش یافت و در سال‌۹۴ به پایین‌ترین میزان خود رسید به طوری که در این سال‌ ایران تنها ۲۹۰‌ میلیون دلار فرش صادر کرد و درحالی‌ که در بازه سال‌های ۸۶ تا ۹۶، میانگین صادرات فرش در حدود ۴۱۶‌ میلیون دلار بود، از سال‌ ۹۸، میزان صادرات فرش همواره کمتر از ۷۳‌ میلیون دلار بوده و در سال‌گذشته به پایین‌ترین رقم خود یعنی ۵۰.۷‌ میلیون دلار رسیده‌است.

طبق آمارهای وزارت صمت، بخش عمده‌ای از زنجیره اشتغال ۲‌ میلیون نفری فرش دستباف در سراسر کشور را بافندگان تشکیل می‌دهند که در دوران رکود بخش زیادی از آنها به حاشیه شهرها یا کشورهای دیگر مهاجرت کرده‌اند.

فتح‌الله توسلی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز به تازگی گفته که فرش ایران دیگر متولی ندارد و به همین دلیل رفوگران ما جذب ترکیه و دیگر کشورهای همسایه می‌شوند.

در سال‌های قبل، آلمان، ایالات‌متحده، ژاپن و امارات از مشتریان اصلی فرش ایرانی بودند.

XS
SM
MD
LG