انجمن قلم آمریکا، جمعه ۱۵ دی، با انتشار بیانیهای با اعتراض به بازداشت مجدد توماج صالحی، و صدور «حکم سنگین» علیه این رپخوان معترض، آن را بخشی از سرکوب گستردهتر و نگرانکننده حق اساسی آزادی بیان توسط جمهوری اسلامی توصیف کرد.
این انجمن در بیانیه خود، به شدت با صدور حکم جدید علیه این رپخوان جوان به دلیل «تبلیغ علیه نظام» مخالفت کرده است. توماج صالحی اخیرا توسط جمهوری اسلامی به یک سال حبس محکوم، و گذرنامه او توسط مقامات به مدت دو سال باطل شد. این رپخوان همچنین باید در دوره مدیریت رفتاری شرکت کند.
انجمن قلم آمریکا از مقامات جمهوری اسلامی خواست تا توماج صالحی را فورا آزاد، تمامی اتهامات علیه او را لغو، و تهاجم مداوم خود به آزادی بیان را متوقف کنند.
اتهام جدید علیه توماج صالحی، پس از محکومیت او به شش سال و سه ماه زندان در تابستان گذشته در رابطه با پرونده «فساد فیالارض» مطرح شد.
این رپخوان ابتدا در پاییز ۱۴۰۱ به دلیل انتشار آثار رپ اعتراضی در حمایت از اعتراضات سراسری در ایران و جنبش «زن زندگی آزادی»، پس از کشتهشدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، بازداشت شد.
در بیانیه انجمن قلم آمریکا که توسط گروه هنرمندان در معرض خطر «ایآرسی» تنظیم شده است، گفته میشود که توماج صالحی پس از گذراندن ۲۵۲ روز در بازداشت، به دستور دیوان عالی جمهوری اسلامی به دلیل «نقص در حکم اولیه» آزاد شد، ولی ۱۲ روز بعد به دلیل اظهارات علنی در مورد «رفتار وحشیانهای» که در زندان با او شد، مجددا بازداشت شد.
انجمن قلم آمریکا میگوید: «ما محکومیت توماج صالحی را به شدت محکوم میکنیم و خواستار آزادی فوری، و رفع تمامی اتهامات علیه او هستیم. مقامات جمهوری اسلامی بارها وحشت شدید خود را از هنرمندان، موسیقیدانان، نویسندگان، روزنامهنگاران، فیلمسازان، و سایر افرادی را که جرأت میکنند تا عقاید مخالف با سیاستهای رژیم را به اشتراک بگذارند، نشان دادند، این بزدلی باید متوقف شود.»
در ادامه افزوده میشود: « ایران به آزادی هنری و جامعه هنری خود برای الهام بخشیدن به شهروندان برای ایجاد آیندهای بهتر و عادلانهتر برای همه نیاز دارد. بازداشت مجدد توماج صالحی و محکومیت شدید او بخشی از تلاش حسابشده برای سرکوب صداهای مخالف است که نشاندهنده سرکوب گستردهتر و نگرانکننده حق اساسی آزادی بیان است.»
انجمن قلم آمریکا میگوید: «اوایل سال گذشته، جمهوری اسلامی موضع خود را در مورد فعالان فرهنگی که برخلاف منافع ملی رفتار میکنند، به صراحت اعلام کرد و گفت که چنین فرهنگیانی دیگر اجازه کار نخواهند داشت، این شامل بازیگران زنی نیز میشود که حجاب خود را برداشتند. این رویکرد منجر به دستگیری، و آزار و اذیت چندین هنرمند، موسیقیدان، و فیلمساز، از جمله سعید روستایی، فیلمساز ایرانی، لیلا بلوکات، و افسانه بایگان، بازیگران ایرانی شد.»
در آذر ماه گذشته، انجمن قلم آمریکا همراه با سی سازمان برجسته سینمایی، جشنوارههای جهانی فیلم، و و سینماگران بینالمللی، با انتشار نامه سرگشادهای از مقامات جمهوری اسلامی خواستند تا فوراً تمامی اتهامات علیه مریم مقدم و بهتاش صناعیها، کارگردانهای ایران را لغو کنند.
براساس آمار انجمن قلم آمریکا، ایران در سال ۱۴۰۱ دومین زندان نویسندگان در جهان محسوب میشود.
گروه هنرمندان در معرض خطر «ایآرسی»، پروژهای از انجمن قلم آمریکا است که برای کمک به هنرمندان در معرض خطر، و تقویت شبکهها و سازمانهایی ایجاد شده است که از آنها حمایت میکنند.
منبع: انجمن قلم آمریکا