لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۳۹

دیدگاه | مقام پیشین دولت اوباما: اسرائیل زمانی به حسن روحانی به عنوان یک میانه‌روی قابل اعتماد نگاه می‌کرد


Hassan Rouhani Benjamin Netanyahu
Hassan Rouhani Benjamin Netanyahu

ماریک فون رننکمف، تحلیلگر پیشین وزارت خارجه ایالات متحده در اداره امنیت بین الملل و منع گسترش جنگ افزار هسته ای و مقام منصوب دولت اوباما در وزارت دفاع آمریکا، در یادداشتی در نشریه «هیل» یادآوری کرده است که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، از رهبران جهان خواسته بود به حسن روحانی رئیس جمهوری ایران، در تعامل دیپلماتیک با غرب به عنوان «گرگی در پوست میش» اعتماد نکنند. اما رهبران اسرائیل همیشه نسبت به روحانی چنین بدبین نبودند.

رننکمف می گوید دولت اسرائیل زمانی کوشید جناحی از مقام های میانه رو در ایران به رهبری حسن روحانی را تقویت کند. در واقع، اصرار اسرائیل به حمایت آمریکا از گروه به رهبری روحانی منجر به بدترین رسوایی سیاسی ریاست جمهوری رونالد ریگان شد.

سوم ژوئیه ۱۹۸۵، یک مقام ارشد اسرائیلی در تماس با دولت ریگان از تماس با افرادی در رهبری ایران خبر داد که «طی زمان و با حمایت هایی مایل و قادر به تغییر دولت» هستند.

آن طور که ریگان در کتاب خاطرات خود عنوان می کند چشم انداز «برقراری دوباره روابط دوستانه» با ایران پس از انقلاب ۱۳۵۷ «بسیار جذاب بود».

اما در حالی که ریگان در این باره مردد بود، اسرائیلی ها مصر بودند که ایالات متحده از گروه روحانی حمایت کند. اسرائیل برای مجاب کردن ریگان «اطلاعاتی فرستاد که می گفتند نشان می داد ایرانی‌ها در مخالفت با تروریسم صحبت می کردند و علیه آن جنگیده بودند.»

سپس ریگان به یک ماموریت دیپلماتیک سری با تهران چراغ سبز نشان داد. در ماه مه ۱۹۸۶، تیم ریگان با کمک اسرائیلی ها به طور مستقیم با رئیس جمهوری آینده ایران، که آن موقع یک مشاور ارشد ۳۷ ساله در سیاست خارجی بود، ملاقات کردند.

ریگان گذشته از قصدش برای آزادی گروگان های آمریکایی در لبنان، هدفی ساده داشت: «ما می خواستیم میانه روها دولت ایران را اداره کنند.»

روحانی در میانه سال ۱۹۸۶ از لحاظ سیاسی ضعیف تر از آن بود که بتواند تغییرات معنی داری را در ایران رقم بزند.

ریگان بعدتر اشاره کرد: «اگر کلامی درباره این مذاکرات فاش شود... زندگی میانه روهای ایرانی درگیر... در خطر خواهد بود.»

به عبارت دیگر، رئیس جمهوری کنونی ایران زندگی و سوابق سیاسی خود را برای بهبود روابط با ایالات متحده به خطر انداخت.

روحانی در کشوری با اسرائیل و آمریکا همکاری کرد که «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر اسرائیل» شعار معمول محافظه کاران تندرو است.

روحانی در سال ۲۰۱۳ به عنوان رئیس جمهوری انتخاب شد و سیاست هایی را دنبال کرد که مسیر سیاسی یک محافظه کار یا ایدئولوگ تندور را نشان نمی داد.

اگر دولت بایدن به دنبال تحقق آرزوی ریگان برای «اطمینان از قدرت گرفتن دولت بعدی میانه رو و دوست در تهران» است باید سریع و قاطع عمل کند.

رویکرد نتانیاهو در حمله به روحانی به تقویت سرکوبگرترین، فاسدترین، و ضد آمریکایی و ضد اسرائیلی ترین جناح سیاسی در ایران منجر شده است.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

در همین مورد، یک دیدگاه دیگر را نیز بخوانید:

دیدگاه | بایدن چگونه می‌تواند توافق هسته‌ای ایران را تصحیح کند

XS
SM
MD
LG