یک محقق سیاسی و کارآفرین ایرانیتبار در آمریکا، طی مقالهای در پایگاه اینترنتی پرنفوذ «هیل» واشنگتن، جهانی دوقطبی را تصویر میکند که یک سوی آن حکومتهای خودکامه چین و روسیه قرار دارند و سوی دیگر آن، آمریکا، که علیرغم همه کاستیها، همچنان دموکراتیک است. او مینویسد آمریکا با استقبال از مردم ایران، جناح خودکامه جهان را تضعیف خواهد کرد.
اس راب سبحانی (سهراب سبحانی)، بنیانگذار و رئیس شرکت مشاورهای گروه کاسپین در ویرجینیا، در مقالهای که روز چهارشنبه ۲۰ مردادماه (۱۱ اوت) منتشر کرد، بعد از برشمردن موارد سوءمدیریت، فساد، خشونت، و اختناق در ایران، مینویسد پرسش اساسی که در برابر جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، قرار دارد پیوستن مجدد به توافق برجام یا محدود کردن فعالیتهای شرورانه جمهوری اسلامی در منطقه نیست. بلکه پرسش اساسی این است که آیا مردم ایران استحقاق زندگی در صلح و آرامش را دارند یا ندارند.
آقای سبحانی پیشرفت ایران در ۴۲ سال اخیر را با کره جنوبی مقایسه میکند که در سال ۱۳۵۶ (۱۹۷۸) اقتصاد آن ۴۰ درصد از اقتصاد ایران کوچکتر بود، و حالا چهار برابر بزرگتر است. او همچنین با مقایسه ایران و ترکیه، مینویسد اقتصاد ترکیه ۴۲ سال پیش ۲۰ درصد از اقتصاد ایران کوچکتر بود و الان دو برابر آن است.
وی چنین نتیجهگیری میکند که نظام اسلامی ملت ایران را خفه کرده و با «سوءمدیریت وحشتناک» ظرفیتهای کشور را به هدر داده است، و از آقای بایدن میخواهد که به علی خامنهای، رهبر ایران، بگوید «زانوی خود را از گردن مردم بیگناه ایران» بردارد.
سبحانی، استاد سابق دانشگاه جرجتاون و مولف کتابی در باره روابط ایران و اسرائیل، مینویسد حمایت از تلاش مردم ایران در راه دموکراسی، کرامت انسانی، و حقوق بشر، باید ویژگی اصلی سیاست آمریکا در قبال ایران را تشکیل دهد. در حالی که به مذاکره نشستن با سران جمهوری اسلامی به آنها مشروعیتی میبخشد که شایسته آن نیستند. او مینویسد صدور بیانیهای در حمایت از مردم ایران، نه تنها درست است بلکه هوشمندانه هم هست.
وی از جمله پیامدهای سقوط جمهوری اسلامی و تشکیل حکومتی مردمی در ایران را ورشکستگی اسلام سیاسی و همچنین توسعه ذخایر نفت و گاز ایران برای صادرات به اروپا - که میتواند از اتکای اروپا به روسیه بکاهد - میداند و میافزاید، صلح و همکاری ایران با همسایگان به نوسازی اقتصادی در منطقه خواهد انجامید و هزینههای نظامی میتواند برای توسعه سرمایه انسانی صرف شود.
آقای سبحانی میافزاید به جای دستکاری در کشورهای ورشکسته، ایران آینده میتواند دست دوستی به سوی عربستان سعودی و امارات متحده عربی دراز کند و با همکاری آنها، به بازسازی لبنان، سوریه، عراق و یمن بپردازد.
آقای سبحانی مینویسد پذیرفتن مردم ایران به بلوک کشورهای آزاد، بلوک خودکامه جهان را منزوی خواهد کرد و پیروزی برای سیاست خارجی آمریکا خواهد بود.
* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهیرسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.