لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۲۶

دیدگاه | حرکت بایدن در برابر ایران دستاورد خاصی نداشته، اما ارزش تلاش را دارد


ژنرال مک کنزی، فرمانده فرماندهی مرکزی ایالات متحده، در یک کنفرانس خبری در پنتاگون در واشنگتن صحبت می کند. ۳۰ اکتبر ۲۰۱۹
ژنرال مک کنزی، فرمانده فرماندهی مرکزی ایالات متحده، در یک کنفرانس خبری در پنتاگون در واشنگتن صحبت می کند. ۳۰ اکتبر ۲۰۱۹

دیوید ایگنیشس، نویسنده و ستون نویس روزنامه واشنگتن پست، در یادداشتی در این روزنامه نوشته است ژنرال فرنک مک‌کنزی، فرمانده نیروهای آمریکا در خاورمیانه (سنتکام)، دو روز پس از آن که پرزیدنت بایدن از تمایل خود به بازگشت به مذاکرات با ایران به منظور احیای توافق هسته ای سال ۲۰۱۵، خبر داد، با من صحبت کرد. مک‌کنزی گفت از منظر نظامی «هر توافقی بتوانیم به دست بیاوریم که گسترش و تکثیر جنگ افزار هسته ای را محدود کند خوب است.»

ایگنیشس می گوید، آن طور که مک کنزی توصیف کرد، نقش دوگانه ارتش آمریکا آمادگی جدی برای جنگ است تا «دیپلمات ها بتوانند کارشان را انجام دهند». او معتقد است اکنون چنین چیزی ممکن است: «ما اکنون در مقطعی هستیم که ممکن است فرصت های دیپلماتیکی وجود داشته باشد... سهم سنتکام در این میان بازداشتن ایران از این احساس است که امکان اقدام نظامی که چنین احتمالی را از بین ببرد وجود دارد.»

دولت بایدن درخواست کشورهای اروپایی برای برداشتن بعضی تحریم ها را نپذیرفته، اما از درخواست از سر گرفتن مذاکرات استقبال کرده است.

مک کنزی گفت: «فکر می کنم دولت بایدن هنوز خیلی با دقت نحوه حرکت در این باره را تحت بررسی دارد.»

سخت ترین چالش برای ایالات متحده محدود کردن قابلیت موشک های بالستیک و کروز ایران است که در مقایسه با برنامه هسته ای اش تهدیدی فوری تر برای منطقه محسوب می شود. فرمانده فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) گفت ایران در سال های اخیر قابلیت های موشکی اش را «به شکل قابل توجهی بهبود بخشیده» و این سلاح ها «بسیار مایه نگرانی است؛ زیرا رشد چشمگیری داشته است.» بایدن می خواهد مانند رئیس جمهوری پیش از خود موشک ها را به یک توافق هسته ای فراگیر اضافه کند. اما ممکن است این اختلافی لاینحل میان دو طرف باشد.

فرمانده سنتکام بر مزایای هماهنگی استراتژی دیپلماتیک با متحدان در اروپا و جهان عرب بر سر ایران صحه گذاشت: «ما همیشه با شرکا و متحدان مان قویتر و بهتر هستیم.»

ایران در برابر «فشار حداکثری» ترامپ و تلاش های باراک اوباما برای صلح مقاومت کرد. ایران امروز در ضعف اقتصادی و انزوای بین المللی آماده تغییر به نظر می رسد. اما رئیس جمهوری بعدی ایران احتمالا تندروتر از حسن روحانی خواهد بود.

حال دولت بایدن می کوشد ایران را به لحاظ دیپلماتیک مهار کند.

عمان که روابط نزدیکی با ایالات متحده و حوثی ها در یمن دارد ممکن است نقش میانجی را در تحقق یک آتش بس در آن کشور ایفا کند.

مک‌کنزی گفت: «به باور من عربستان سعودی به دنبال یک راه حل سیاسی برای پایان دادن به مناقشه در یمن است و مایل است برای رسیدن به چنین هدفی با حسن نیت مذاکره کند.» اما افزود ایران «علاقه ای به پایان گرفتن جنگ ندارد و حوثی ها باید خودشان نتایج مثبت یک تفاهم بلند مدت را تشخیص دهند.» فرمانده ارشد ارتش آمریکا تاکید کرد در مناطقی از جمله عراق شاهد اقدامات گروه های نیابتی ایران علیه منافع آمریکا خواهیم بود.

دیپلماسی ممکن است نتیجه چندانی نداشته باشد، اما آزمودن دوباره آن ارزشش را دارد.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

در همین مورد، یک دیدگاه دیگر را نیز بخوانید:

دیدگاه | شش گام راهبردی بایدن در بازگشت به توافق هسته ای ایران

XS
SM
MD
LG