ست جی. فرانتزمن، مدیر اجرایی مرکز گزارش و تحلیل خاورمیانه و نویسنده کتاب «جنگهای پهپادی: پیشگامان، ماشینهای کشتار، هوش مصنوعی و نبرد برای آینده» در مقالهای برای نشریه «هیل» استدلال میکند جمهوری اسلامی ایران توانایی ورود به یک جنگ واقعی و متعارف را ندارد.
نویسنده در ابتدای مقاله به ادعای اخیر سپاه پاسداران مبنی بر ناکام گذاشتن تلاش آمریکا برای توقیف تانکر حامل نفت ایران و رد این قضیه از سوی مقامهای آمریکایی میپردازد.
وی در ادامه با اشاره به انتظار برای ازسرگیری مذاکرات در ٢٩ نوامبر (٨ آذر)، شرایط کنونی را مشابه دوگانه «توافق یا جنگ» دوره پیش از امضای «برجام» میداند که طی آن دولت اوباما توافق را بهترین راه برای گریز از جنگ دانسته بود.
شرایط اقتصادی نابسامان، نیروی دریایی کوچک و کشتیهای فرسوده، و مشکلات فراوان داخلی امکان ورود ایران به یک جنگ متعارف را به این کشور نمیدهد
ست فرانتزمن در ادامه با طرح پرسش درباره چگونگی و چرایی جنگ با ایران میگوید بحثها درباره جنگ با ایران، بر حمله احتمالی اسرائیل به ایران در صورت تداوم غنیسازی اورانیوم از سوی تهران استوار است، و تمرینهای نظامی ارتش اسرائیل در چهار روز نخست ماه نوامبر برای جنگ احتمالی را شاهدی برای مدعای خود میداند.
این پژوهشگر مسائل خاورمیانه سپس با اشاره به وجود «خط قرمزهایی» از سوی اسرائیل درباره برنامه هستهای ایران، به طرح اصلیترین پرسش خود میپردازد: آیا ایران هرگز وارد رویارویی نظامی با ایالات متحده آمریکا یا اسرائیل میشود؟ به باور نویسنده، شرایط اقتصادی نابسامان، نیروی دریایی کوچک و کشتیهای فرسوده، و مشکلات فراوان داخلی امکان ورود ایران به یک جنگ متعارف را به این کشور نمیدهد و درعوض تهدیدهای مربوط به گسترش برنامه هستهای و همچنین نیروهای نیابتی در کشورهای منطقه تنها اهرمهای فشار حکومت تهران برای کسب امتیاز در میدان دیپلماسی هستند.
به گفته فرانتزمن، حملههای پهپادی به نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه و یا نفتکش مرسر استریت، امکان «انکار به ظاهر موجه» را به جمهوری اسلامی ایران میدهد و احتمال ورود به یک جنگ تمامعیار را پایین میآورد.
نویسنده در پایان مقاله خود میگوید، فارغ از وجود یا عدم وجود یک توافق، جمهوری اسلامی ایران همچنان به فعالیتهای خرابکارانه خود در منطقه در قالب جنگهای نیابتی، و نه ورود به یک جنگ تمامعیار، ادامه خواهد داد.
* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.