خبرگزاری رویترز روز دوشنبه دهم مهر، با انتشار گزارشی نوشت که تولید نفت اوپک در ماههای مرداد و شهریور سال جاری به دلیل بیشتر شدن تولید نیجریه و ایران افزایش یافت و افزود که این اقدام به رغم تلاش اعضای این سازمان برای حمایت از بازار نفت انجام گرفت.
رویترز افزود که تولید نفت اوپک در شهریور ماه، ۱۲۰ هزار بشکه در روز نسبت به ماه مرداد افزایش یافت. تولید اوپک در ماه مرداد هم نسبت به تیر ماه، افزایش نشان داده بود که دلیل آن، افزایش تولید نیجریه و ایران به رغم کاهش مداوم تولید نفت در عربستان سعودی و دیگر اعضای ائتلاف اوپک پلاس برای حمایت از بازار بود.
بر اساس این بررسی، تولید نفت در ماه گذشته از سوی کشورهای صادرکننده نفت عضو اوپک، ۲۷ میلیون و ۷۳۰ هزار بشکه در روز بود، که افزایشی برابر با ۱۲۰ هزار بشکه در روز نسبت به مرداد را نشان میدهد. میزان تولید در مرداد ماه برای اولین بار نسبت به بهمن سال گذشته افزایش یافته بود.
این بررسی نشان میدهد که نیجریه در شهریور گذشته بیشترین افزایش تولید را داشت، هر چند که درگیر مشکلاتی همچون سرقت نفت خام و ناامنی در منطقه نفتخیز بود.
دومین افزایش تولید بزرگ مربوط به جمهوری اسلامی است، که به رغم تحریمهای ایالات متحده در حال افزایش عرضه نفت بوده و در دو ماه گذشته تولید خود را به بالاترین سطح از سال ۱۳۹۷، یعنی سه میلیون و ۱۵۰ هزار بشکه در روز رسانده است.
بر اساس دادههای حمل و نقل و منابع در این پژوهش، نیجریه در ماه سپتامبر سال جاری، بدون هیچ گونه اختلال عمده در حملونقل، صادرات خود را افزایش داد و تولیدش را ۱۱۰ هزار بشکه در روز افزایش داد. این کشور قصد دارد تا سال آینده، میزان تولید را باز هم افزایش دهد.
به گفته تحلیلگران، به نظر می رسد صادرات بیشتر ایران نتیجه موفقیت تهران در دور زدن تحریمهای ایالات متحده و صلاحدید واشنگتن در اجرای آنها باشد، زیرا دو کشور به دنبال روابط بهتر هستند.
بر اساس این پژوهش، تولید ۱۰ عضو اوپک که مشمول توافق کاهش عرضه از سوی اوپک پلاس هستند، ۸۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت. عربستان سعودی و دیگر کشورهای خلیج فارس به کاهش داوطلبانه تولید پایبند هستند.
عربستان سعودی، سطح تولید دو ماه گذشته را نزدیک به ۹ میلیون بشکه در روز نگه داشت، و کاهش داوطلبانه یک میلیون بشکه در روز را برای حمایت بیشتر از بازار تمدید کرد. این در شرایطی است که عراق و امارات متحده عربی تولید را اندکی افزایش دادند.
تولید اوپک هنوز حدود ۷۰۰ هزار بشکه در روز از مقدار مورد نظر کمتر است، عمدتاً به این دلیل که نیجریه و آنگولا ظرفیت تولید به اندازه سطح توافق شده خود را ندارند.