لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۰۱

موج بلند اعتراضات سراسری؛ نیروهای نظامی و انتظامی به سمت معترضان شلیک می‌کنند


 شلیک مستقیم نیروهای حکومتی به سمت معترضان، ایران ۴ آبان ۱۴۰۱ - تصویر گرفته شده از ویدئوهای ارسالی
شلیک مستقیم نیروهای حکومتی به سمت معترضان، ایران ۴ آبان ۱۴۰۱ - تصویر گرفته شده از ویدئوهای ارسالی

اعتراضات سراسری در چهلمین روز کشته شدن مهسا امینی در بازداشت نیروی انتظامی، شدت یافته است و گزارش‌های ویدئویی از شهرهای مختلف نیروهای حکومتی را نشان می‌دهد که به سمت معترضان تیراندازی می‌کنند.

یک گزارش ویدئویی از تهران، مقاومت مردم در مقابل نیروهای حکومتی را نشان می‌دهد. در حالی که مأموران نظامی با لباس رسمی به سمت معترضان شلیک می‌کنند، جوانان با دست خالی با آنها مقابله می‌کنند.

منابع خبری مختلف همچنین از درگیری میان نیروهای حکومتی و مردم معترض در روز چهارشنبه ۴ آبان در سقز پس از برگزاری مراسم چهلم مهسا امینی خبر می‌دهند.

سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو» گزارش داده است که «در شهرهای کرمانشاه، روانسر، کامیاران، سنندج، مریوان، سقز، دیواندره، بوکان و مهاباد مردم در خیابان‌ها حضور دارند و در چندین شهر نیروهای حکومتی با سلاح کلاشینکف به سوی مردم تیراندازی می‌کنند.»

یک گزارش ویدئویی از اعتراضات شامگاهی در قزوین، حمله نیروهای حکومتی به شمار قابل توجهی از معترضان در حال دویدن را نشان می‌دهد، در حالی که صدای شلیک می‌آید.

در منطقه آریاشهر در تهران، صدای آژیر به گوش می‌رسد.

در خیابان سپهسالار در مرکز تهران، نیروهای نظامی به معترضان تیراندازی می‌کنند.

یک گزارش ویدئویی از قزوین، شلیک مستقیم مأموران حکومتی به معترضان را نشان می‌دهد. مأمور شلیک‌کننده که یونیفورم رسمی به تن دارد، سر و صورت خود را پوشانده است، اما در کنار او چهره چند مأمور دیگر که باتوم و اسلحه و دستبند همراه دارند، به‌وضوح دیده می‌شود.

گزارش تصویری از مشهدنیز شماری از نیروهای یگان ویژه را به تصویر می‌کشد که به روبه‌رو شلیک می‌کنند. در ویدئو صدای زنی شنیده می‌شود که خطاب به آنها می‌گوید: «نزن!»

یک گزارش ویدئویی دیگر از تهران نشان می‌دهد شهروندان برای مقابله با مأموران حکومتی از بالای پشت بام اجسامی را به پایین پرتاب می‌کنند. در این ویدئو صدای شلیک شنیده می‌شود و راوی می‌گوید «گاز اشک‌آور زدند.»

نیروهای حکومتی در تهران به داخل یک مدرسه در منطقه امیرآباد در مرکز تهران گاز اشک‌آور شلیک کردند.

گزارشی دیگر از کرمان، شمار قابل توجهی از نیروهای یگان ویژه را نشان می‌دهد که در خیابان حضور دارند در حالی که مغازه‌ها بسته است. پیش‌تر نیز گزارش‌هایی از اعتصاب کسبه در این شهر رسیده بود.

یک گزارش تصویری از گرگان نشان می‌دهد که پایگاه بسیج مسجد «حضرت علی» در بلوار صیاد شیرازی در آتش می‌سوزد.

در دانشگاه بهشتی تهران، نیروهای بسیج و حراست با همکاری هم به دانشجویان معترض حمله می‌کنند.

در چهارراه شهناز تبریز نیز نیروهای حکومتی به مردم معترض در خیابان حمله کرده‌اند. یک گزارش ویدئویی فرار مردم از دست مأموران را نشان می‌دهد و معترضان آنها را «بی‌شرف» خطاب می‌کنند.

همچنین ویدئویی با عنوان «لحظه کشته شدن شیرین علیزاده در مقابل پایگاه بسیج هنگام فیلم گرفتن» در شبکه‌های اجتماعی مورد توجه قرار گرفته که مربوط به اعتراضات ۳۱ شهریور است، اما در ساعات گذشته انتشار یافته است.

بنا بر این گزارش ویدئویی، خانم علیزاده از داخل ماشین در حال گذر از اعتراضات فیلم می‌گیرد که در همین هنگام به سمت او شلیک می‌شود و بر اثر این تیراندازی، او جان خود را از دست می‌دهد.

  • اعتراضات سراسری

دور جدید اعتراضات از ۲۵ شهریور آغاز شده و در همه استان‌های کشور جریان داشته است.

در جریان این دور اعتراضات که پس از کشته شدن بازداشت مهسا (ژینا) امینی در بازداشت پلیس، از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «می‌کشم هر آن که خواهرم کشت» «هر یه نفر کشته شه، هزار نفر پشتشه»، «چهلم مهسا شده، کمر نظام خم شده»، «مرگ بر رژیم بچه‌کش»، «ایران شده بازداشتگاه، اوین شده کشتارگاه»، «کودکان در کفن، غرق خون این وطن»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد» سر داده شده است.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.

* صدای آمریکا در حال حاضر نمی‌تواند صحت همه ویدیوها و گزارش‌ها را به طور مستقل تأیید کند.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG