لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۴۳

تولید پاک‌ترین نوع انرژی با استفاده از فناوری گداخت هسته‌ای 


دست یابی دانشمندان به گداخت هسته‌ای، نویدبخش تولید انرژی هسته‌ای پایدار و کم آلاینده‌ برای آینده است - آرشیو
دست یابی دانشمندان به گداخت هسته‌ای، نویدبخش تولید انرژی هسته‌ای پایدار و کم آلاینده‌ برای آینده است - آرشیو

این که زمانی بتوانیم با قطعیت مدعی شویم برای حل معضل بحران تغییرات اقلیمی راه‌حل مناسبی یافته‌ایم، بسیار دور از دسترس و باور است. اما گروهی از دانشمندان باور دارند که با استفاده از فناوری گداخت‌ هسته‌ای می‌توان با تولید کمترین میزان آلایندگی، انرژی پاک تولید کرد.

به گزارش شبکه خبری «سی‌ان‌ان»، گروهی از دانشمندان و متخصصان هسته‌ای روز چهارشنبه مدعی شدند که با بهینه سازی فرآیند کار، توانسته‌اند به رکورد پایداری و تولید گداخت هسته‌ای دست پیدا کنند که بیش از دو برابر میزان ثبت شده پیشین است.

دست‌یابی به این مهم، نویدبخش تولید انرژی هسته‌ای پایدار و کم آلاینده‌ برای آینده است.

این فرآیند در نیروگاه حلقوی (به شکل دونات) توکاماک بریتانیا به مرحله اجرا در آمده است. برخلاف نیروگاه‌های اتمی رایج که تولید انرژی در آنها براساس شکافت هسته‌ای است و ضایعات رادیواکتیو به شدت آلاینده تولید می‌کنند، اساس تولید انرژی در این نیروگاه بر همجوشی هسته‌ای استوار بوده است.

دانشمندان فرآیند استحصال انرژی پایدار به این شیوه را مشابه فرآیند تابش نور در خورشید و دیگر ستارگان ارزیابی کرده‌اند که طی آن این ستارگان توانسته‌اند میلیونها سال بدرخشند.

پیشرفت به دست آمده در نیروگاه «جت توکاماک» واقع در روستای کالهام در نزدیکی آکسفورد بریتانیا، در حالی حاصل شده که دانشمندان دهه‌ها است تلاش می‌کنند تا به شیوه‌ای از تولید انرژی پایدار دست پیدا کنند که علاوه بر کاهش وابستگی به منابع کربنی، آلودگی کمتری ایجاد کند.

مزیت دیگر این شیوه از تولید انرژی، تولید بسیار کم زباله رادیواکتیو است. عدم نیاز به انباشت مواد اولیه هسته‌ای و استفاده از منابع طبیعی به عنوان سوخت‌ از دیگر مزایای عنوان شده در این شیوه تولید است.

برای تولید انرژی به این شیوه، ایجاد میدان مغناطیسی بسیار قوی که بتواند حرارت مورد نیاز برای همجوشی هسته‌ای را تولید کند، ضروری است. این حرارت مورد نیاز چیزی در حدود ۱۵۰ میلیون درجه سلسیوس یعنی دمایی ۱۰ برابر هسته گداخته خورشید است.

تونی دونه، مدیرعامل کنسرسیوم یوروفیوژن که انجام این آزمایش را رهبری کرده، در کنفرانسی خبری گفت: «این آزمایش ما برای نخستین بار نشان داد که می‌توان فرآیند گداخت را به شیوه‌ای پایدار به مرحله اجرا گذشت. اتفاقی قابل تکرار در نیروگاه‌های آینده و با استفاده از همین سوخت ترکیبی مورد کاربرد.»

کنسرسیوم یوروفیوژن که متشکل از ۴۸۰۰ دانشمند و دانشجو از سراسر اروپا است، اجرای این طرح و انجام این آزمایش را با همکاری سازمان انرژی اتمی بریتانیا به ثمر رسانده است.

XS
SM
MD
LG