لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۴۴

حمایت ۹ برنده جایزه نوبل صلح از کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام»


برندگان جایزه صلح نوبل که از کارزار سه‌شنبه‌های نه به اعدام حمایت کرده‌اند
برندگان جایزه صلح نوبل که از کارزار سه‌شنبه‌های نه به اعدام حمایت کرده‌اند

شماری از برندگان جایزه صلح نوبل در نامه‌ای مشترک با حمایت از کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» توقف «مجازات غیرانسانی اعدام» توسط جمهوری اسلامی در ایران را خواستار شدند.

در نامه ۹ تن از برندگان جایزه صلح نوبل که روز دوشنبه ۹ مهر در حساب اینستاگرامی شیرین عبادی منتشر شد، تأکید شده است که «کارزار سه‌شنبه‌های نه به اعدام، یکی از مترقی‌ترین کارزارهای مدنی در دفاع از حق حیات است که به همت ۱۰ زندانی سیاسی از زندان قزل‌حصار آغاز شده است.»

شیرین عبادی حقوقدان و مدافع حقوق بشر ایرانی است که خود نیز از برندگان جایزه صلح نوبل است. او با انتشار این نامه، گفته است: «در دیداری که با جمعی از برندگان نوبل صلح داشتم، شاهد حمایت ایشان از این کمپین بودم.»

در این نامه همچنین آمده است: «در اعتراض به مجازات غیرانسانی اعدام و گسترش روزافزون آن در ایران، کمپینی با عنوان "سه‌شنبه‌ها علیه اعدام" - سه‌شنبه‌های سیاه - توسط ۱۰ زندانی سیاسی در تاریخ ۲۹ ژانویه ۲۰۲۴ آغاز شد. فعالان شرکت‌کننده در این کمپین هر سه‌شنبه به‌عنوان شکلی از اعتراض، دست به اعتصاب غذا می‌زنند؛ روزی که معمولاً با اعدام زندانیان همراه است.»

به گفته این چهره‌های جهانی مدافع حقوق بشر، کارزار «سه‌شنبه‌ها علیه اعدام» توانست «در مدت کوتاهی توجه دیگر فعالان مدنی و مدافعان حقوق بشر در ایران» را به خود جلب کند که «از آن زمان به این جنبش پیوسته‌اند.»

امضاکنندگان این بیانیه، ضمن حمایت از کارزار «سه‌شنبه‌ها علیه اعدام» اعلام کردند: «خواستار پایان دادن به این مجازات غیرانسانی در ایران هستیم.»

این بیانیه را علاوه بر شیرین عبادی، چهره‌های بین‌المللی مدافع حقوق بشر و برندگان جایزه نوبل صلح در سال‌های مختلف از جمله «جودی ‌ویلیامز، لیما گبوی، الکساندرا ماتویچوک، اسکار آریاس، کایلاش ساتیارتی، توکل کرمان، ریگوبرتا منچو، و ماریا رسا» امضا کرده‌اند.

دهم بهمن سال گذشته ۱۰ تن از زندانیان سیاسی محبوس در زندان قزل‌حصار در استان البرز اعلام کردند از این به بعد هر سه‌شنبه در اعتراض به اعدام‌ها با عنوان «سه‌شنبه‌های سیاه» اعتصاب غذای گروهی خواهند کرد.

بنا بر گزارش اختصاصی بخش فارسی صدای آمریکا در دهم بهمن ۱۴۰۲، «زرتشت احمدی راغب، جعفر ابراهیمی، احمدرضا حائری، لقمان امین‌پور، میثم دهبان‌زاده، سعید ماسوری، رضا محمدحسینی، رضا سلمان‌زاده، حمزه سواری، و سپهر امام جمعه» نخستین زندانیانی بودند که اعلام کردند روزهای سه‌شنبه در اعتراض به روند اعدام‌ها اعتصاب غذا خواهند کرد.

این کارزار حقوق بشری که در هفته‌های بعد به عنوان «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» شناخته شد، با استقبال زندانیان سیاسی و شماری از زندانیان عادی در سایر زندان‌های ایران مواجه شد و در حال حاضر در دست‌کم ۲۱ زندان جریان دارد.

XS
SM
MD
LG