آمریکا، اسرائیل، امارات، بحرین، مراکش و مصر امروز در منامه پایتخت بحرین با هم دیدار کردند.
وزارت امور خارجه خارجه اسرائیل یکشنبه شب این دیدار را بهعنوان یک نقطه عطف در آستانه سفر جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا به منطقه توصیف کرد. به گفته مدیر کل وزارت خارجه اسرائیل که در این دیدار حضور داشته، یکی از اهداف این نشست، تبدیل پتانسیل پیمان ابراهیم به واقعیت است. او در توییتر خود نوشته که مشارکتکنندگان از طریق نشست «نقب» در حال ایجاد یک تغییر واقعی و مثبت در زمینه انرژی، سلامت، امنیت، آب و غذا و نیز امنیت منطقهای هستند.
پیشتر، اولین نشست نقب با حضور وزرای خارجه اسرائیل، آمریکا، بحرین، امارات متحده عربی و مراکش در اسرائیل برگزار شده بود. از سوی دیگر، امارات و بحرین در سال ۱۳۹۹خورشیدی در چارچوب «پیمان ابراهیم» و میانجیگری آمریکا روابط خود را با اسرائیل «عادیسازی» کردند.
اکنون برگزاری دومین نشست نقب بحرین، همزمان شده با افزایش کمسابقه تنشهای منطقهای میان ایران و اسرائیل و همچنین سفر رئیس جمهوری آمریکا به خاورمیانه.
در هفتههای اخیر مقامات بلندپایه کشورهای منطقه نیز بهطور مداوم با هم دیدار کردهاند. بنا بر گزارشهای منتشره، هدف از این دیدارها رسیدن به «موضعی مشترک در قبال تحولات منطقه و تهدیدات ایران» پیش از سفر جو بایدن است.
همچنین روزنامه والاستریتژورنال گزارش داده که مقامات نظامی اسرائیل، آمریکا و کشورهای عربی در ماه مارس گذشته، مخفیانه در مصر دیدار و در مورد تهدیدات جمهوری اسلامی ایران گفتوگو کردهاند.
در کنار این رویداد، بعد از سفر اخیر جوزپ بورل رئیس کمیسیون سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران، خبر داده شد که مذاکرات احیای برجام که از سه ماه پیش متوقف شده بود، بهزودی در قطر از سر گرفته خواهد شد. این مهم واکنش برخی از مقامات ارشد اسرائیل را در پی داشته است.
در مورد نشست نقب و آغاز مذاکرات غیرمستقیم ایران و ایالات متحده برای احیای برجام، با آقای بهروز یوسیان، پژوهشگر خاورمیانه گفتوگویی داشتهایم که در زیر میشنوید.