سازمان آتلانتیک شمالی، ناتو در پاسخ به این پرسش که آیا حمله سایبری جمهوری اسلامی ایران علیه آلبانی احتمال فعال کردن اصل پنجم را بهدنبال دارد گفت هرگونه تصمیم گیری برای فعال کردن این اصل در اختیار شورای آتلانتیک شمالی است که آن را به صورت موردی انجام میدهد.
یک مقام رسمی ناتو روز پنجشنبه نهم شهریور در واکنشی کتبی به بخش فارسی صدای آمریکا با اعلام این مطلب افزود: «در حال حاضر و تاکنون چنین تصمیمی گرفته نشده است.»
بر اساس اصل پنجم پیمان ناتو اعضای این پیمان را موظف میکند در صورت حمله به هر یک از آنها، همگی به کمک آن عضو بیایند. در تاریخ ناتو این اصل یک بار فعال شده و آن یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ و متعاقب حمله تروریستی به خاک آمریکا بود.
روز چهارشنبه نخستوزیر آلبانی از قطع رابطه کشورش با جمهوری اسلامی ایران خبر داد و گفت که دیپلماتها و کارکنان ایرانی ۲۴ ساعت فرصت دارند تا آن کشور را ترک کنند. ادی راما در اظهاراتی ویدیویی ایران را به حمله سایبری گسترده علیه آلبانی در تیر ماه ۱۴۰۱ متهم کرد.
واکنشها به حمله سایبری ایران
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، پنجشنبه در تماسی تلفنی با ادی راما، نخستوزیر آلبانی، بر حمایت ایالات متحده از این کشور عضو ناتو به دنبال حمله سایبری ایران تاکید کرد.
به گفته سالیوان، اعضای ناتو به ادامه همکاری با یکدیگر به منظور تقویت امنیت سایبری آلبانی متعهد هستند.
در آن سوی اقیانوس اطلس نیز ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، حمله سایبری ایران را از سوی «تیرانا و دیگر متحدان» به شدت محکوم کرد. او با اشاره به حمایت کارشناسان ناتو و متحدان به آلبانی گفت این سازمان همچنان به افزایش بازدارندگی، دفاع، و مقابله با تهدیدات سایبری متعهد است.
اعضای ناتو نیز روز پنجشنبه با انتشار بیانیهای مشترک حمله سایبری ایران را «از سوی واشنگتن و تیرانا» محکوم کردند.
طبق بیانیه، «ما چنین اقدامات سایبری بدخواهانه را که برای بیثبات کردن و زیان رساندن به امنیت یک متحد و مختل کردن زندگی روزانه شهروندان [این کشور] طراحی شده، به شدت محکوم میکنیم.»
این در حالی است که دفتر مطبوعاتی ایالات متحده در سازمان آتلانتیک شمالی، ناتو، روز پنجشنبه در پاسخ کتبی اختصاصی به پرسش خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، اعلام کرد نتیجهگیری ما این است که دولت ایران این رفتار خطرناک و غیرمسئولانه را انجام داده و مسئول هک و افشای اطلاعات این عملیات است.
همچنین کارین ژان پییر، سخنگوی کاخ سفید، روز چهارشنبه در پاسخ به سوالی درباره بهکارگیری ماده پنجم منشور ناتو گفته بود: «قبل از این که بتوانیم ماده پنجم را فعال کنیم، باید چندین فرآیند طی شود و این چیزی است که اعضای ناتو باید در مورد آن تصمیمگیری کنند.»