چند روز پس از اینکه مقامات جمهوری اسلامی به دلیل محکوم نکردن خشونتها علیه مسلمانان میانمار مورد انتقاد قرار گرفتند، رهبر جمهوری اسلامی دولتهای مسلمان را به اعمال فشار سیاسی و اقتصادی به میانمار بمنظور توقف خشونت علیه اقلیت مسلمان روهینگیا در آن کشور فراخواند.
آیت الله خامنهای روز سه شنبه ۲۱ شهریور، آنگ سان سوچی، رهبر میانمار را زنی بیرحم خواند و وقایع میانمار را پیش درآمدی بر مرگ جایزه صلح نوبل توصیف کرد.
خانم سوچی از سوی محافل حقوق بشری بینالمللی بخاطر توسل نیروهای امنیتی میانمار به خشونت علیه مسلمانان روهینگیای ساکن ایالت راخین مورد انتقاد گسترده قرار گرفته است.
سخنان آیت الله خامنهای در حالیست که در فضای مجازی مقامات جمهوری اسلامی به دلیل محکوم نکردن خشونتها علیه مسلمانان روهینگیا مورد انتقاد قرار گرفتند.
علی مطهری، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی در یادداشتی از اینکه مقام های ایران به «کشتار» مسلمانان «بی توجه» بوده، انتقاد کرد و گفت جمهوری اسلامی بیشتر به فکر شیعیان است.
به گفته سازمان ملل متحد ناآرامیهای اخیر در میانمار سبب شده تا بیش از سیصد هزار تن از مسلمانان روهینگیا به کشور همسایه، بنگلادش بگریزند.
هفته گذشته، وزارت خارجه آمریکا با اعلام این که درگیریهای میانمار را از نزدیک زیر نظر دارد، به شدت نسبت به اعمال خشونت علیه مسلمانان روهینگایی ابراز نگرانی کرد.
هتر نائورت، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به خبرنگاران که نظر این وزارتخانه را درباره خشونتها در میانمار پرسیده بودند، گفت: «ما بطور قطع از دولت میانمار میخواهیم تا امکان ورود و دسترسی بهتری برای گزارشگران در مشاهده و گزارش وقایع میانمار فراهم کند. همچنین برای گروههای امدادی باید امکان رسیدن به منطقه و توزیع کمک های بشردوستانه فراهم شود.»
شیخ هسینه، نخست وزیر بنگلادش روز سهشنبه در دیدار از اردوگاه آوارگان مسلمانان روهینگیا در آن کشور خشونتهای اخیر در میانمار را محکوم کرد و هر دو طرف درگیریها، نیروهای دولتی میانمار و شبه نظامیان مسلمان را بخاطر توسل به خشونت مقصر دانست.
شیخ هسینه ادعای دولت میانمار را که مسلمانان روهینگیا شهروندان آن کشور نیستند را رد کرد و خواهان ایجاد منطقهای امن در میانمار برای بازگشت آوارگان به آن کشور شد.
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز دوشنبه آنچه را عملیات وحشیانه نظامی میانمار علیه اقلیت مسلمان روهینگیا خواند محکوم و به نمونه روشن پاکسازی قومی تشبیه کرد.
جزئیات تنش جدید در میانمار
شمار مسلمان روهینگیا بالغ بر یک میلیون و یکصد هزار نفر است که از تبعیض و سرکوب دولتی شکایت دارند.
پنجشنبه ۲ شهریور یک گروه شبه نظامی موسوم به ارتش آزادیبخش آراکان روهینگیا، به یک مرکز پلیس در استان «راخین» حمله کرد که درگیری آنها با نیروهای ارتش دهها کشته برجای گذاشت. این گروه مسلح، هدف خود را دفاع از مردم مسلمان روهینگیا که تحت ظلم نیروهای حکومتی هستند، عنوان می کند.
بعد از این حمله تنش بین ارتش و گروه مسلح ارتش آزادیبخش آراکان روهینگیا افزایش یافت و دهها هزار مسلمان روهینگیا منطقه را ترک کردند.
اکثریت بودایی میانمار، مسلمانان روهینگیا را مهاجران غیرقانونی که از بنگلادش آمدهاند میدانند. آنها امکان گرفتن شهروندی میانمار را ندارند و به عدم رعایت حقوق ابتدایی شان توسط حکومت اعتراض دارند.
به تازگی گروه ارتش آزادی آراکان روهینگیا که مدعی دفاع از مسلمانان است، اعلام آتش بس یک طرفه برای رسیدگی به وضعیت آوارگان و دریافت کمک های بین المللی اعلام کرده است.