رئیس جمهور اوگاندا به جمهوری اسلامی پیشنهاد داد با این کشور بهشیوه «مبادله کالا با کالا و خدمات در ازای خدمات» وارد تجارت شود.
موسوینی، این پیشنهاد را روز چهارشنبه در دیدار با مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه ایران، در کاخ ایالتی انتبه، مطرح کرده است.
رئیسجمهور این کشور آفریقایی، در این دیدار گفت: «اوگاندا تولیدات بسیاری دارد که ایران در صورت تمایل میتواند آنها را در معاملههای پایاپای و بدون رد و بدل کردن دلار و ارز تهیه کند.»
روش تهاتری یا معامله پایاپای، روشی است که سیستم جهانی بانکی را که عمدتا از دلار آمریکا استفاده میکند، دور میزند. بنابراین میتواند بهعنوان یکی از راههای تقویت تجارت با جمهوری اسلامی که «تحریمشده» است، بهکار گرفته شود.
دولت ایران تاکنون از روشهای مختلف، از جمله «تجارت مبادلهای با کشورهای دوست در آسیا و آمریکای لاتین» برای «دور زدن لایه های ضخیم تحریمهای ایالات متحده» استفاده کردهاست.
این روشها به ویژه پس از خروج دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا از توافق هستهای ایران و غرب موسوم به برجام، مورد استفاده ایران قرار گرفته است.
در این راستا ایران پیشتر در تلاش بوده تا با «تحویل نفت به سریلانکا در ازای واردات چای از این کشور» تحریمهای آمریکا را دور بزند.
ایالات متحده، با دستور دونالد ترامپ، از سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شده و کشورهای غربی «هر شرکت، فرد یا دولتی را که با کالا یا افراد تحریمشده ایرانی معاملهای انجام دهد» مجازات میکنند.
سیستم تجارت مبادلهای اوگاندا و ایران، مطمئنا مورد توجه واشنگتن قرار خواهد گرفت که سالانه نزدیک به یک میلیارد دلار، به اوگاندا کمک میکند. کمکهای آمریکا به اوگاندا عمدتاً برای حمایت از سیستم «سلامت و امنیت در این کشور» است.
اوکلو اوریم، وزیر امور خارجه اوگاندا، در این زمینه به دیلی مانیتور، گفت : «هیچ روش استانداردی برای تجارت، در سراسر جهان وجود ندارد. کامپالا با تجارت مبادلهای، هیچ قانون بینالمللی را زیر پا نمیگذارد.»
آقای اوریم افزود : «البته ممکن است برخی از این موضوع خوشحال نباشند. اما اوگاندا و ایران روابط دیپلماتیک طولانیمدت دارند. ما از سالهای دور در تهران سفارتخانه داریم و آنها نیز در کشور ما سفارتخانه دارند.