لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۴۸

افزایش فشارها بر زندانیان سیاسی و فعالان مدنی در ایران؛ سپیده رشنو برای اجرای حکم زندان احضار شد


آرشیو
آرشیو

گزارش‌ها حاکی از افزایش فشارها بر شماری از زندانیان سیاسی و فعالان مدنی در ایران است.

  • ممانعت از اعزام رضا اقدسی، فعال کارگری زندانی، به مراکز درمانی

گزارش‌های رسیده به صدای آمریکا از مخالفت مسئولان زندان اوین با اعزام رضا اقدسی، فعال کارگری زندانی، برای رسیدگی پزشکی به بیماری‌هایش و نیز اعزام نشدنش به مراکز درمانی حکایت دارد.

یکی از نزدیکان خانواده رضا اقدسی، زندانی سیاسی محبوس در بند ۴ زندان اوین، به صدای آمریکا گفت که «پزشک متخصص رضا اقدسی تاکید کرده است که او نباید در شرایط استرس‌زا قرار گیرد.»

به گفته این منبع آگاه، این فعال کارگری زندانی که در پی مصدومیت در جنگ ۸ ساله ایران و عراق، شنوایی خود را ازدست داده و با سمعک فقط ۲۰ درصد شنوایی دارد، از حملات عصبی شدید و درد شدید در پاهای خود نیز رنج می‌برد.

این فرد نزدیک به خانواده رضا اقدسی همچنین با اشاره به بیماری دو فرزند این فعال کارگری زندانی، به صدای آمریکا گفت که یکی از پسران او «به بیماری حاد روده‌ای مشکوک به سرطان مبتلا است و فرزند دیگرش نیز دچار اوتیسم است.» به گفته این منبع آگاه، «هزینه سنگین درمان آنها و نیز مخارج زندگی، از جمله مسکن» خانواده او را با مشکلات فراوان مواجه کرده است.

رضا اقدسی در آبان سال ۱۴۰۲ به اتهام‌های امنیتی در دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ۵۱ ماه حبس تعزیری و در دادگاه تجدیدنظر به دو سال و هشت ماه زندان محکوم شد. این در شرایطی بود که به تاکید گروه مشاوران حقوقی «دادبان»، او به علت ناشنوایی قادر به دفاع از خود در برابر اتهام‌ها نبود.

این فعال کارگری در آبان سال گذشته به دست مأموران سازمان اطلاعات سپاه اسلامی انقلاب اسلامی در منزلش بازداشت و به زندان اوین منتقل شد.

بازپرس پرونده برای آزادی موقت او وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی تعیین کرده بود، اما این فعال کارگری به علت ناتوانی در تأمین آن در زندان ماند. پس از آن، دادگاه رضا اقدسی یک هفته بعد از بازداشتش و بدون اطلاع خانواده و با محرومیت از حق دسترسی به وکیل، در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران برگزار شد.

اتهام‌های رضا اقدسی در دادگاه، «اجتماع و تبانی به قصد بر هم زدن امنیت داخلی و خارجی» و «تبلیغ علیه نظام» دو اتهام رضا اقدسی بودند.

به نوشته دادیان، «مصادیق این اتهام‌ها مدیریت یک کانال تلگرامی که این فعال کارگری در آن اشعار خود را منتشر می‌کرد، و عضویت در برخی گروه‌های تلگرامی دیگر عنوان شده است.»

سازمان اطلاعات سپاه پاسداران با استناد به این فعالیت‌های مجازی، آقای اقدسی را به «انتشار محتواهای چپ رادیکال»، «ارتباط با سازمان چریک‌های فداییان خلق»، «تبلیغ نبردهای پارتیزانی»، «اعتراضات تند و خشن»، «اعتصابات قهری» و بسیاری دیگر از موارد متهم کرده بود.

به طور معمول، نیروهای امنیتی و دستگاه قضایی جمهوری اسلامی، فعالان کارگری، معلمان و بازنشستگان را به اقدامات و فعالیت‌های امنیتی و سیاسی متهم، و سپس به زندان، شلاق، تبعید و دیگر مجازات ها محکوم می‌کنند. این‌گونه برخوردها انتقاد اتحادیه‌ها و سندیکاهای کارگری و صنفی در جهان را به دنبال داشته است.

محرومیت رضا شهابی از مرخصی پزشکی و یا آزادی مشروط

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه روز سه‌شنبه دوم مرداد اعلام کرد که حکم زندان رضا شهابی، عضو هیات مدیره این تشکل کارگری، با نقض رای در دیوان عالی کشور به ۳ سال و ۶ ماه کاهش یافت.

سندیکا اشاره کرد که آقای شهابی پس از بازداشت در ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۱ و ‌به دنبال ماه‌ها بازجویی، با پرونده سازی به ۵ سال حبس به اتهام «اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور» و یک سال حبس و دو سال تبعید به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» محکوم شده بود.

همچنین بر اساس اطلاعیه این تشکل کارگری، رضا شهابی روز دوشنبه اول مرداد از زندان اوین به بیمارستان «رسول اکرم» تهران اعزام و قرار شد که پرونده پزشکی او برای اعلام نتیجه نهایی به کمیسیون پزشک قانونی ارسال شود.

به نوشته این اطلاعیه، با گذشت ۲۷ ماه از حبس آقای شهابی و با وجود درد شدید در گردن و کمر که به تشخیص پزشک از هر دو ناحیه که باید جراحی شود، تاکنون حتی یک روز مرخصی به او داده نشده و با آزادی مشروط و مرخصی این کارگر زندانی نیز مخالفت شده است.

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه خواستار آزادی بدون قید و شرط همه فعالان کارگری، معلمان، دانشجویی و‌ مدنی، از جمله اعضای زندانی خود؛ رضا شهابی، داود رضوی و حسن سعیدی شد.

  • احضار سپیده رشنو برای اجرای حکم زندان

مسعود کاظمی، روزنامه‌نگار، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت که قوه قضاییه جمهوری اسلامی به سپیده رشنو، فعال مدنی و مخالف حجاب اجباری، اعلام کرده است که باید خود را برای اجرای حکم ۳ سال و ۷ ماه حبس، در رابطه با پرونده سال ۱۴۰۱ به زندان اوین معرفی کند.

به گفته این روزنامه‌نگار، با وجود این‌که محکومیت شش ماهه خانم رشنو در پرونده دوم به جزای نقدی بدل شد، باز هم مسئولان قضایی، اصرار به اجرای محکومیت تعلیقی در پرونده بی‌آرتی دارند.

سپیده رشنو در تیر ماه ۱۴۰۱، در پی اعتراض به «حجاب اجباری» و مقاومت در برابر دخالت‌های یک زن «آمر به معروف» به نام «رایحه ربیعی» به نوع پوشش‌ او، دستگیر و وادار به «اعتراف اجباری» در مقابل دوربین صدا و سیمای جمهوری اسلامی شد.

او پیش از این نیز به دلیل فعالیت‌های خود سابقه بازداشت و محکومیت را داشته است.

نام خانم رشنو در فهرست صد زن الهام‌بخش و تأثیرگذار سال ۲۰۲۳ میلادی که بی‌بی‌سی منتشر کرده به چشم می‌خورد.

  • احضار یکتا فهندژ سعدی، شهروند بهایی، برای محاکمه

یکتا فهندژ سعدی، شهروند بهایی ساکن شیراز، که پیشتر با وثیقه سنگین ۸ میلیارد تومانی به طور موقت از زندان آزاد شده بود، با دریافت احضاریه‌ای جهت محاکمه به شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی این شهر احضار شده است.

به گزارش «دادبان»، او از سال ۱۳۹۰ تاکنون بارها توسط وزارت اطلاعات بازداشت شده است.

بر اساس این گزارش، برگزاری جلسه محاکمه خانم فهندژ سعدی در شرایطی است که او پیش از این در سه پرونده مشابه، حکم برائت دریافت کرده است.

در همین حال، به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، مژگان سلمان‌زاده، شهروند بهائی، علی‌رغم گذشت حدود ۳ هفته از زمان بازداشت، کماکان در زندان ارومیه در بلاتکلیفی به سر می‌برد.

هرانا خبر داد که بازجویی‌ها از این شهروند بهائی همچنان ادامه دارد.

او روز ۱۴ تیر در شهر ماکو به دست نیروهای امنیتی بازداشت شد. تاکنون دلایل بازداشت و اتهامات وارد شده به خانم سلمان‌زاده مشخص نشده است.

شهروندان بهائی پس از انقلاب بهمن سال ۱۳۵۷ در ایران به طور نظام‌مند در معرض اعدام، تبعیض‌های گسترده اجتماعی و سیاسی، و برخوردهای غیرقانونی از جمله بازداشت‌ و هتک حرمت به آرامستان‌هایشان قرار گرفته‌اند.

بر پایه گزارش سالانه کمیسیون «آزادی مذهبی بین‌المللی» متعلق به سال گذشته میلادی، سرکوب، خشونت، تبعیض و انگ‌زنی اجتماعی حکومت ایران علیه شهروندان بهائی تشدید شده است.

کمیسیون آمریکا در امور آزادی‌های مذهبی بین‌المللی هم از تشدید فشار بر اقلیت‌های مذهبی در ایران و کارزار جمهوری اسلامی در بازداشت بهائیان ابراز نگرانی کرده است.

اتحادیه اروپا نیز در روزهای گذشته در بیانیه‌ای از مقامات جمهوری اسلامی خواسته «نسبت به برخورداری کامل همه ایرانیان» از جمله اقلیت‌هایی مانند بهائیان از حقوق بشر و آزادی‌های بنیادین اطمینان حاصل کنند.

  • ممنوعیت ملاقات حضوری ریحانه انصاری‌نژاد با فرزندش

سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه خبر داد که ریحانه انصاری‌نژاد، فعال کارگری زندانی، از ملاقات حضوری با فرزندش منع‌ شده است.

بر اساس این گزارش، هنگامی که ریحانه انصاری‌نژاد در روز یکشنبه ۲۴ تیر برای انجام ملاقات حضوری با فرزندش به سالن ملاقات مراجعه می‌کند، توسط مامور سالن ملاقات به وی گفته شد که ملاقات حضوری‌اش به دستور حفاظت زندان لغو شده است و او فقط می‌تواند ملاقات کابینی داشته باشد.

خانم انصاری‌نژاد هم در اعتراض از ملاقات کابینی نیز خودداری کرد و به بند بازگشت.

او همچنین به طور کتبی به آن چه «اهمال کاری و عدم ابلاغ کتبی این ممنوعیت» نامید، اعتراض کرد.

  • نسرین حسنی بدون رعایت اصل تفکیک جرایم در زندان بجنورد به سر می‌برد

خبرگزاری هرانا خبر داد که نسرین حسنی، روزنامه‌نگار زندانی، «بدون رعایت اصل تفکیک جرایم» در زندان بجنورد به سر می‌برد.

وی در آبان سال قبل با حکم دادگاه های انقلاب و کیفری بجنورد به یک سال و هفت ماه حبس محکوم شده بود.

یک منبع نزدیک به خانواده نسرین حسنی به هرانا گفته است که محکومیت او چندی پیش به رای باز تغییر کرد و او پنجشنبه و جمعه‌ها به مرخصی اعزام می‌شد. اما اوایل تیر هنگامی که در مرخصی بود، به دست نیروهای امنیتی بازداشت و به دلیل انتشار مطالبی در خصوص انتخابات ریاست جمهوری بازجویی شد.

بر اساس این گزارش، نسرین حسنی پس از بازداشت به زندان بجنورد منتقل شد و از آن زمان، رای باز او لغو و ملاقات‌هایش با خانواده نیز محدود شده است.

این منبع اشاره کرد که خانم حسنی تنها زندانی سیاسی زن زندان بجنورد است که بدون رعایت اصل تفکیک جرایم در کنار زندانیان جرایم عمومی نگهداری می‌شود.

  • محرومیت کاظم علی‌نژاد، زندانی سیاسی در زندان اوین، از اعزام به بیمارستان و رسیدگی پزشکی

خبرگزاری هرانا خبر داد که کاظم علی‌نژاد، زندانی سیاسی در زندان اوین، علی‌رغم حال نامساعد جسمی و درد شدید از ناحیه زانو، از اعزام به بیمارستان و رسیدگی پزشکی مناسب محروم مانده است.

یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این زندانی سیاسی به هرانا گفت: آقای علی نژاد که از بیماری قلبی و دیابت رنج می برد، در روزهای اخیر به دلیل زمین خوردن در حیاط زندان دچار آسیب و درد شدید در ناحیه زانو شده است اما علی‌رغم نیاز این زندانی به رسیدگی تخصصی پزشکی، مسئولان زندان از اعزامش به بیمارستان خودداری کرده‌اند.

او افزود: مسئولان زندان قول داده بودند که وی به بیمارستان طالقانی تهران اعزام خواهد شد، اما هر بار به بهانه انجام نشدن امور اداری، این موضوع را به تعویق انداخته‌اند.

کاظم علی‌نژاد در ۲۹ آبان سال گذشته به دست نیروهای امنیتی در اسلامشهر بازداشت و حدود یک ماه بعد به بند چهار زندان اوین منتقل شد.

او در دادگاه تجدیدنظر در اردیبهشت سال جاری، به اتهام «اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور»، به ۵ سال حبس تعزیری محکوم و از سایر اتهامات تبرئه شد.

  • علیرضا مرداسی، معلم محبوس در زندان شیبان اهواز، از دریافت رسیدگی پزشکی محروم است

خبرگزاری هرانا خبر داد که علیرضا مرداسی، معلم و متهم سیاسی علی‌رغم گذشت نزدیک به یک سال از زمان بازداشت، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان شیبان اهواز به سر می‌برد.

این در شرایطی است که وی دچار مشکلات جسمانی بوده و از دریافت رسیدگی پزشکی محروم مانده است.
یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این متهم سیاسی به هرانا گفت: آقای مرداسی پیشتر از بابت اتهامات «افساد فی الارض» و «عضویت در گروه باغی» تفهیم اتهام شده، اما تاکنون دادگاهی برای او تشکیل نشده است.

او اشاره کرد که علیرضا مرداسی به بیماری ریوی مبتلا است و با وجود نیاز به درمان، از رسیدگی تخصصی پزشکی و اعزام به مراکز درمانی محروم مانده است.

این معلم زندانی روز دهم مرداد سال قبل به دست نیروهای امنیتی در اهواز بازداشت شد.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG