لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۴۸

نشت باران و آسیب موزه هنرهای معاصر ایران


walking man statue
walking man statue
بر اثر باران های اخیر تهران ساختمان موزه هنرهای معاصر دچار آسیب شده است. سقف گالریهای پایینی دچار نشت آب شده و باغ مجسمه ها را نیز آب گرفت.

مدیریت موزه برای نجات تندیس های گرانبهای باغ مجسمه ها از کارگرانی کمک گرفت که هیچ تجربه ای در جابجایی آثار هنری نداشتند. این کارگران با بیل و کلنگ به گودبرداری پیرامون مجسمه ها پرداخته و برای بردن مجسمه ها به جای امن از امکانات اولیه استفاده کرده اند.

پیامد به کارگیری چنین شیوه هایی آسیب دیدن دو تندیس آلبرتو جاکومتی هنرمند برجسته سویسی بود. دو تندیسی که بنا به برآورد کارشناسان موزه هنرهای معاصر نیویورک هرکدام بیش از صد میلیون دلار ارزش دارند.

به گزارش خبرگزاری مهر، مدیران موزه این تندیس ها را از دید خارج کرده و در این باره نیز سکوت کرده اند.

باغ تندیس های موزه هنرهای معاصر تهران یکی از غنی ترین موزه های آسیاست که آثار بی نظیری از هنرمندان برجسته جهان را در خود گردآورده است. آثاری که به سفارش فرح پهلوی، آخرین ملکه ایران، به بهایی چند ده میلیون دلاری خریداری شد، امروزه بیش از سه میلیارد دلار ارزش دارد.

آسیب به آثار هنری معاصر در موزه های ایران مشمول مقررات اخلاق حکومتی هم شده است. مثلاً پس از انقلاب یک روسری بر سر مجسمه زن در باغ همین موزه افزودند تا رعایت حجاب شده باشد. این افزایش یا کاهش اثر هنری ناقض اصول موزه داری جهان مبنی بر حفظ بی کم و کاست ساختار اثر هنری ست.

بیش از ۵۰۰ تابلوی نقاشی از هنرمندان برجسته جهانی از جمله: فرانسیس بیکن، رنه مگریت ، پابلو پیکاسو، سالوادور دالی، جکسون پولاک، مونه، خوان میرو، مکس ارنست، اندی وارهول، و ده ها هنرمند دیگر که از سراسر جهان خریداری شده اند، امروزه در انبار موزه هنرهای معاصر تهران در شرایطی نه چندان استاندارد نگهداری می شوند.

دولت ایران بر این آثار مهر «هنر منحط غرب» زده و آنها را محکوم به حبس خانگی کرده است. حاصل این که مردم، دانشجویان و دوستداران هنر جهانی در ایران از دیدار این هنرها محروم شده اند.

امروزه شیوه مدیریت موزه هنرهای معاصر تهران با انتقادات جدی کارشناسان روبروست. موزه ای که به خاطر غنای آثارش برخوردار از شهرتی جهانی ست.

منتقدان می گویند مدیران کنونی، به موزه ای برخوردار از آثار هنری چندین میلیارد دلاری همچون یک انبار کالا نگاه می کنند. بخش بزرگی از این آثار که حتی با معیارهای اخلاقی تعریف شده حکومتی بدون ایرادند. با این همه، این مرکز بزرگ آموزش و شناخت عمومی از هنر به منظور تعالی ذهن و نگرش انسانی، سرمایه های خود را در مخازن نگه داشته و دوستداران هنر جهانی را واداشته این آثار را تنها از طریق واسطه یعنی تصویر یا فیلم تماشا کنند.
کارشناسان می گویند مدیران کنونی در نگهداری آثار موجود استانداردهای لازم یک موزه غنی از آثار هنری را رعایت نمی کنند، برای نمونه چندی پیش تابلو «نقاشی دیواری بر زمینه سرخ هندی» اثر جکسون پولاک هنرمند برجسته آمریکایی چندین روز در انبار کالاهای متروکه گمرک فرودگاه تهران توقیف شده بود. این تابلو ۲۵۰ میلیون دلاری یکی از گرانترین تابلوهای جهان است که در شمار سرمایه های موزه هنرهای معاصر تهران است.

ساختمان موزه هنرهای معاصر تهران توسط کامران دیبا آرشیتکت هنرمند و برجسته ایرانی طراحی و ساخته شده است. بنایی که نماد هنر معاصر ایران و بخشی از تاریخ هنر مدرن جهان است و معماریش، الهام گرفته شده از معماری سنتی ایرا ن بویژه نورگیرها و بادگیرهای کویری ست. معماری داخلی آن مدرن و همگون با آثار مدرن به نمایش درآمده است.
XS
SM
MD
LG