رضا فاطمی امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت، روز سهشنبه پنجم بهمنماه، در نشست علنی مجلس شورای اسلامی حاضر شد تا به سوالات نمایندگان مجلس در مورد کیفیت پایین خودروهای داخلی پاسخ دهد.
وزیر صمت در ابتدای سخنان خود گفت که وضعیت نامطلوب کیفیت خودروهای داخلی را میپذیرد و وعده داد که برای اصلاح این ساختار برنامههایی دارد.
رضا فاطمی امین با بیان این که ۷۰ درصد کیفیت خودروها به کیفیت قطعه باز میگردد، در توضیحات خود افزود: «زمانی که خودروساز پول قطعهساز را به موقع نمیدهد یا قیمت تعیینشده واقعی نیست، قطعهساز نیز لاجرم کیفیت خود را پایین میآورد.»
وی شفافیت جریان کالا از واردات قطعه و مواد اولیه تا ساخت قطعات، یکپارچهسازی سامانه مدیریت کیفیت و نظارت بیشتر را به عنوان راه حلهایی کوتاهمدت برای این معضل عنوان کرد.
وزیر صنعت در ادامه گفت که ایجاد رقابت بین خودروسازان و قطعه سازان نیز از برنامههای بلندمدت وزارت صنعت، معدن و تجارت برای بالا بردن کیفیت خودروهای ساخت داخل است.
ایران یکی از بالاترین آمار تصادفات رانندگی را دارد و بسیاری از کارشناسان کیفیت پایین خودروهای داخلی را از عوامل اصلی این تصادفات میدانند.
همزمان کمال هادیانفر، رییس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا، از فرسودگی ۳۲ درصد کل وسایل نقلیه در ایران خبر داد و گفت که این موضوع از جمله دلایل تصادفات رانندگی در کشور است.
وی علاوه بر فرسودگی خودروها، تولید خودروهای ناایمن، عدم استفاده از کمربند ایمنی، سرعت و سبقت غیرمجاز، صحبت و کار با تلفن همراه در حین رانندگی و کمبود امکانات امداد و نجات را از دیگر دلایل وقوع تصادفات برشمرد.
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا همچنین اعلام کرد که طی سال گذشته ۱۵ هزار و ۳۹۶ نفر در تصادفات رانندگی جان باختند.
کمال هادیانفر آمار جانباختگان حوادث رانندگی در ۹ ماهه امسال را نیز ۱۳ هزار و ۱۵۴ نفر اعلام کرد که به گفته وی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته نزدیک به ۱۲ درصد افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه ۷۳ درصد از قربانیان تصادفات در جادهها کشته میشوند، بر لزوم توجه بیشتر به ایمنی جادهها تاکید کرد.
کمال هادیانفر دو هفته پیش نیز در پی تصادف زنجیرهای ۵۹ خودرو در جاده بهبهان- رامهرمز اعلام کرد که ایربگ هیچیک از خودروهای درگیر در این تصادف باز نشده بود.
در این تصادف زنجیرهای که ۲۰ دیماه رخ داد، پنج نفر کشته و ۴۱ نفر مصدوم شدند.
پس از اظهارات رییس پلیس راهور که خودروهای داخلی را «ارابه مرگ» نامیده بود، کانون وکلای دادگستری مرکز از دادستان خواست برای تعقیب خودروسازان داخلی و متولیان استاندارد اعلام جرم عمومی کند.
ایران یکی از کشورهایی است که بالاترین آمار قربانیان تصادفات رانندگی را دارد.