لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۰۴

روایت رسانه‌ها از بحران کمبود معلم در پایه ابتدایی


یک مدرسه در ایران
یک مدرسه در ایران

نسخه اینترنتی یکی از روزنامه‌های مطرح در ایران در آستانه سال تحصیلی جدید به معضل کمبود نیروی انسانی در سیستم آموزشی کشور پرداخته و نوشته در چند سال گذشته بحران کمبود معلم وجود داشته و « فقط در استان‌های مرزی با این بحران مواجه نیستیم بلکه در تهران هم آمار بالایی از مدارسی وجود دارد که چندین ماه از سال تحصیلی را معلم ندارند.»

وب‌سایت «شبکه شرق» در گزارش خود تاکید می‌کند «شهرستان‌های استان تهران با کمبود معلم شدیدی روبه‌رو هستند به طوری که در سال تحصیلی گذشته مناطق اسلامشهر، شهریار و چهاردانگه عملا حدود دوماه معلم نداشتند و نیروهای آنها کفاف دانش آموزان را نمی‌داد.»

به نوشته شبکه شرق در سال گذشته به خاطر کمبود معلم، کلاس دانش آموز ابتدایی در شهرستان‌های اطراف تهران در طول هفته عملا خالی بود.

در این گزارش به دستکاری آماری از سوی وزارت آموزش و پرورش نیز اشاره شده و آمده است: «برخی مسئولان با هدف اینکه نشان دهند بحران کمبود معلم را پوشش داده‌اند، آمارهای مربوطه را تعدیل می‌کنند.»

این گزارش می‌افزاید با توجه به حقوق ۱۵ میلیونی و خطر فقر ۳۰ میلیونی در ایران، معلمان در زیر خط فقر هستند و این شغل جذابیتی برای متقاضیان ندارد ضمن اینکه در گزینش هم برخوردها «آزار دهنده» است. در این گزارش تاکید شده که «یک نیروی سنی مذهب به علت اینکه مادرش صاحب یک آرایشگاه بوده است، در قسمت گزینش آموزش و پرورش رد شده است.»

کمبود معلم در سال تحصیلی جدید یکی از مواردی بود که بارها نسبت به آن هشدار داده شده بود. در همین رابطه تیرماه سال جاری رییس کمیسیون و تحقیقات آموزش مجلس شورای اسلامی از کمبود ۷۰ الی ۸۰ هزار معلم در سال تحصیلی جدید خبر داده و گفته بود بازنشستگی تعداد زیادی از معلمان «حفره‌های بزرگی» در نظام آموزش کشور ایجاد خواهد کرد.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نیز دهم تیر ماه از بدهی بیش از ۷۰ هزار میلیارد تومانی دولت به فرهنگیان خبر داده و گفته بود که در سال تحصیلی جدید کمبود ۱۷۶ هزار معلم وجود دارد.

نهم آبان ماه سال ۱۴۰۲ محمد وحیدی، عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی نیز از خارج شدن ۶۸ هزار معلم از سیستم آموزشی ایران در ابتدای شروع سال تحصیلی و وجود ۱۰۰ هزار کلاس درس بدون معلم خبر داده بود.

بنابر این گزارش در آستانه آغاز سال تحصیلی جدید و با بالا گرفتن نگرانی‌ها مبنی بر کمبود معلم، معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش ۲۳ شهریور ماه اعلام کرد که مدیریت کمبود معلم با بکارگیری حق‌التدریسی فرهنگیان بازنشسته صورت خواهد گرفت.

محمدمهدی کاظمی همچنین بر تداوم معضل کمبود معلم تاکید کرده و گفته بود کمبود معلم برای سال تحصیلی جدید مدیریت شده اما همچنان کمبود معلم وجود دارد.
کارشناسان بر این باورند بخشی از مدیریت مد نظر معاون وزیر همان رویکرد تعدیل آمار مورد اشاره شبکه شرق است.

تاکید مقامات به برگزاری آزمون استخدامی و استفاده از بازنشستگان در حالی است که معلمان استخدامی و خرید خدمتی فعلی با معوقات مزدی و سرکوب خواسته‌های قانونی خود مواجه هستند. بنابر گزارش‌ها به رغم برگزاری آزمون استخدامی، استقبال چندانی از این امر صورت نگرفته که نشان دهنده عدم تمایل برای فعالیت در سیستم آموزش و پرورش است.

کارشناسان دلیل این بی انگیزگی را فارغ از مسائل اقتصادی و تاخیر در پرداخت حقوق، در سرکوب مطالبات فرهنگیان و معلمان می‌دانند چراکه فشارهای حکومت بر فعالان صنفی معلمان در سال‌های گذشته به ویژه پس از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ تشدید شده و شماری از آنها بازداشت شده یا با احکامی همچون بازنشستگی اجباری، اخراج، تعلیق و مصادره اموال مواجه شده‌اند.

XS
SM
MD
LG