لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۵۶

تاثیر توافق تهران و ریاض بر بازارهای مالی ایران؛ دلار ارزان شد، بورس سقوط کرد


یک روز بعد از اعلام توافق ایران و عربستان برای از سرگیری روابط دوجانبه، قیمت ارزهای خارجی در ایران رو به کاهش گذاشت و همزمان بازار بورس تهران سقوط کرد.

بر اساس گزارش‌ها، روز شنبه ۲۰ اسفندماه قیمت هر دلار آمریکا به ۴۴ هزار و ۴۵۱ تومان کاهش یافت که در مقایسه با روز گذشته دو هزار تومان کاهش نشان می‌دهد.

قیمت یورو هم در بازارهای غیررسمی با کاهشی بیش از هزار تومانی، به حدود پنجاه هزار تومان رسید.

هرچند به باور برخی کارشناسان اقتصادی، واکنش کنونی بازار ارز تاثیر ملموسی بر زندگی مردم نخواهد داشت.

احمد علوی، کارشناس اقتصادی ساکن سوئد، در گفتگو با صدای آمریکا با اشاره به گران ماندن کالاهای اساسی و عدم کاهش تورم تاکید کرد مردم از تاثیرات افت کنونی نرخ ارزهای خارجی، بهره ای نخواهند برد.

این کارشناس اقتصادی معتقد است تقویت ارزش پول ملی کشور نیازمند تحول در تمامی ابعاد اقتصادی است و از جمله باید در کاهش تورم، رفع کسر بودجه و کم شدن میزان نقدینگی مشاهده شود.

به گفته احمد علوی، کاهش نیافتن نرخ کالاهای اساسی، از جمله مواد غذایی، مسکن و خودرو نشانگر ادامه فشار اقتصادی بر اقشار مختلف مردم و بویژه قشر محروم جامعه است.

همزمان گزارش ها حاکی است نرخ خودرو در ایران باز هم افزایش خواهد یافت.

پایگاه اقتصادی اکو ایران روز جمعه به نقل از مازیار بیگلو، عضو هیئت مدیره انجمن سازندگان قطعات خودرو، خبر داد قیمت محصولات خودروسازها، ۳۰ تا ۸۰ درصد افزایش خواهد داشت.

در حالیکه ناتوانی بانک مرکزی جمهوری اسلامی در تثبیت نرخ ارزهای خارجی و کنترل اوضاع اقتصادی همواره مورد انتقاد کارشناسان بوده، سخنگوی بانک مرکزی کاهشی شدن نرخ ارز را ناشی از اقدامات این نهاد اقتصادی دانسته است.

مصطفی قمری وفا اقدامات بانک مرکزی در «حوزه داخلی و بین المللی» را کارساز دانسته و از ادامه کاهش قیمت ها در بازار ارز خبر داده است.

سخنگوی بانک مرکزی به تاثیر تحولات در حوزه سیاست خارجی از جمله ازسرگیری گفتگوها میان ایران و عربستان بر کاهش نرخ ارز اشاره ای نکرده است.

این در حالی است که مقام‌های جمهوری اسلامی، پیشتر التهاب در بازار ارز را «توطئه» خوانده و آن را به دشمن نسبت داده بودند.

ادعایی که مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارشی در روز چهاردهم اسفندماه رد کرد و افزایش بی‌رویه قیمت ارز در ایران را ناشی از «سیاست‌های ارزی دولت» دانست.

بنا بر گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، «سیاست‌های ارزی دولت» در واکنش به نوسانات بازار ارز «موجب تضعیف بازار رسمی، عمق بخشیدن به بازار غیررسمی، کاهش سرعت بازگشت ارز و افزایش مضاعف تقاضای واردات شد و خود به عاملی برای افزایش مداوم نرخ و رساندن آن به سطوح غیرقابل باور ۶۰ هزار تومانی تبدیل شد.»

در هفته‌های گذشته قیمت هر دلار آمریکا در بازار ایران با ثبتی رکوردی تازه، به ۶۰ هزار تومان رسیده بود.

ریزش بازار بورس

همزمان شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در بازار سهام به این تحول سیاسی واکنشی منفی نشان داد و با ریزشی ۸۴۵ واحدی، به یک میلیون و ۸۱۷ هزار و ۷۶۵ واحد کاهش یافت.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، در معاملات روز شنبه، شصت درصد نمادهای بورسی منفی بودند و بیشترین تاثیر منفی مربوط به فولاد مبارکه اصفهان، ملی صنایع مس ایران و معدنی و صنعتی گل گهر منفی بوده است.

XS
SM
MD
LG