نسرین ستوده و صدیقه وسمقی، فعالان شناخته شده حقوق زنان، در بیانیهای مشترک خواهان رفع «تبعیض و محدودیت» ناشی از حجاب اجباری علیه زنان ورزشکار ایرانی شدند.
نسرین ستوده، حقوقدان و وکیل دادگستری، و صدیقه وسمقی، دینپژوه، در بیانیه مشترکی که روز سهشنبه ۲۵ دی منتشر کردهاند، ضمن درخواست رفع تبعیضها و موانع علیه زنان ورزشکار ایران، حجاب اجباری را «محدودیتی بزرگ برای ورزش دختران» دانستهاند.
این دو فعال شناخته شده حقوق زنان گفتهاند: «رسیدن به ایران دموکراتیک و حاکم شدن ملت بر سرنوشت خویش، نیازمند جامعه مدنی نیرومندی است که بتواند مطالبات خود را تا تحقق کامل آنها پیگیری کند.»
آنها با اشاره به مخالفت «زنان بسیاری با لایحه ننگین حجاب و عفاف»، خواسته زنان را «لغو هر گونه قانونی در رابطه با حجاب» دانسته و گفتهاند که این «قانون بیاعتبار» هرچند در ظاهر «ابلاغ نشده، اما عملا در حال اجرا است.»
صدیقه وسمقی و نسرین ستوده افزودهاند: «همه جا از مدارس و دانشگاهها گرفته تا ادارات و غیره، زنان در رابطه با پوشش و حجاب در معرض مزاحمت، تذکر، آزار گفتاری و رفتاری قرار دارند. دختران ورزشکار ما به دلیل تبعیض ها و محدودیتها از جمله حجاب اجباری حتی مجبور به ترک میهن میشوند که این خود، خسارت مادی و معنوی بزرگی است.»
این دو فعال حقوق زنان با تأکید بر ضرورت «برچیده شدن تمام فشارها بر زنان در رابطه با نحوه پوشش»، نقش جامعه مدنی را در این عرصه مهم دانسته و اضافه کردهاند: «اتحاد مردان و زنان در همه عرصهها میتواند جامعه مدنی نیرومند را به نمایش بگذارد.»
آنها همچنین از جامعه ورزشی ایران، بهویژه مردان ورزشکار خواستهاند که «برای رفع کلیه محدودیتها از جمله حجاب اجباری، کنار زنان ورزشکار بایستند» و از نهادهای بینالمللی ورزشی نیز درخواست کردهاند که «با وضع مقررات مناسب مانع تحمیل محدودیتها بهویژه حجاب اجباری بر زنان ورزشکار» شوند.
صدیقه وسمقی دینپژوه منتقد حکومت جمهوری اسلامی در ایران، و نسرین ستوده حقوقدان و مدافع حقوق بشر، ماه گذشته نیز در پیامی مشترک، تصویب قانون موسوم به «عفاف و حجاب» را «نمایش مضحک» خوانده و خواستار لغو کامل آن شده بودند.
در پی اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، صدیقه وسمقی در آبان ۱۴۰۲ با اعتراض به اعمال حجاب اجباری از سوی جمهوری اسلامی، که او آن را یک سیاست شکستخورده میداند، حجاب از سر برداشت.
خانم وسمقی ۲۶ اسفند همان سال بازداشت شد و در نهایت ۱۰ اردیبهشت سال جاری، در پی تشدید بیماریاش در زندان، آزاد شد.
نسرین ستوده نیز علاوه بر دفاع از زندانیان سیاسی و مدافعان حقوق بشر در پروندههای مختلف قضایی، به حجاب اجباری معترض است.
خانم ستوده در آبان ۱۴۰۲ وقتی بدون حجاب اجباری در مراسم خاکسپاری آرمیتا گراوند حضور یافت، بازداشت شد و قوه قضاییه یک پرونده جدید علیه او باز کرد.
گزارشها از ایران حاکی از آن است که نافرمانی مدنی در مقابل حجاب اجباری با وجود محدودسازیهای حکومت همچنان ادامه دارد.