بنا بر گزارشها بار دیگر به شهردار سقز دستور داده شده است که هر چه زودتر مسیر جاده اصلی آرامستان آیچی، که در حال حاضر از کنار مزار مهسا (ژینا) امینی میگذرد، تغییر کند و به این ترتیب راه دسترسی به مزار او برای مردم و همچنین وسایل نقلیه سختتر شود.
پیش از این، بر پایه اطلاعیهای که منتشر شده بود، شهرداری و شورای شهر سقز قصد دارند به منظور «از دید خارجکردن مزار مهسا (ژینا) امینی»، مسیر ورودی خودرو به آرامستان آیچی را مسدود کنند و آلاچیقها را نیز برچینند.
عرفان مرتضایی، پسرخاله مهسا (ژینا) امینی، به بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «در جلسهای که روز دوشنبه بین دادستان، فرماندار ویژه سقز و یکی از اعضای شورای این شهر برگزار شد، به شهردار سقز دستور داده شده است که هر چه سریعتر برای تغییر مسیر جاده اصلی آرامستان آیچی از کنار مزار ژینا اقدام شود.»
آقای مرتضایی افزود، به شهردار سقز همچنین گفته شده است که باید هرگونه سایهبان و آلاچیق در آرامستان سقز برچیده بشود و راه دسترسی به مزار ژینا برای عموم مردم و همچنین وسایل نقلیه سختتر شود.»
او گفت: «بعد از این جلسه، با نصب بنرهایی در آرامستان آیچی، از شهروندان سقز خواسته شد تا تمامی آلاچیقها، سایهبانها و سازههایی که در کنار جاده است را بردارند.»
پسرخاله مهسا امینی با اشاره به این موضوع که همه این اقدامات با هدف «ناپدیدسازی مزار ژینا» انجام میشود، افزود: «شهروندان سقز روز سهشنبه در یک حرکت خودجوش و متحدانه اعتصاب سراسری کردند و جواب جمهوری اسلامی را دادند.»
عرفان مرتضایی، پیشتر در گفتوگو با صدای آمریکا از شکایت خانواده امینی علیه تخریب جاده اصلی و ایجاد تغییرات در آرامستان آیچی سقز خبر داده و گفته بود که این شکایت با حمایت گسترده مردم منطقه و شمار زیادی از خانوادههای جانباختگان اعتراضات سراسری روبرو شده است.
تلاش جمهوری اسلامی برای پنهانسازی آرامگاه مهسا امینی در روزهای گذشته نیز موجب اعتراضاتی شده بود. از جمله، تعداد زیادی از خانوادههای جانباختگان اعتراضات سراسری روز جمعه ۱۹ خردادماه با برگزاری تجمع در آرامستان سقز و در برابر فرمانداری این شهر این تصمیم را محکوم کردند.
شیشه مزار مهسا امینی تاکنون دستکم دو بار شکسته شده است.
همزمان با این اقدام، تصاویر دیگری هم از تعدی و بیاحترامی به مزار جانباختگان اعتراضات مردم ایران در دیگر شهرهای کشور منتشر شد.
به آتش کشیده شدن مزار مجید کاظمی در آستانه سالروز تولدش، تخریب مزار ابوالفضل آدینهزاده نوجوان ۱۶ سالهای که در اعتراضات ۱۶ مهر سال گذشته مشهد با شلیک ۲۵ گلوله نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی کشته شد، تخریب مزار میلاد سعیدیانجو از کشته شدگان ۲۵ آبان ۱۴۰۱ ایذه، بیحرمتی به مدفن محسن شکاری معترض اعدامشده توسط جمهوری اسلامی و شعارنویسی بر سنگ مزار کیان پیرفلک کودکی که شامگاه ۲۵ آبان سال قبل با شلیک مأموران حکومتی در ایذه جان باخت از جمله این اقدامات بوده است.
خانوادههای قربانیان، عوامل جمهوری اسلامی را مسبب این اقدامات میدانند اما حاکمیت دست داشتن در آزار و اذیت خانوادههای جانباختگان را تکذیب میکند.