معاون توسعه مدیریت و منابع صندوق بازنشستگی کشوری از پرداخت وام ضروری ۳۰ میلیون تومانی برای بازنشستگان واجد شرایط و وام ۳۵ میلیون تومانی ازدواج فرزندان برای تعداد حداقل دو نفر از فرزندان بازنشستگان کشوری خبر داده است.
پرداخت این وام در حالی است که هزینه ماهانه سبد معیشت خانوار از ۳۰ میلیون تومان فراتر رفته، تورم ماهانه بهمنها در بخش خوراکیها نزدیک به هفت درصد بوده و بیش از ۷۰ درصد از بازنشستگان کمتر از ۷ میلیون تومان در ماه دریافت میکنند.
بنابر گزارش رسانههای ایران، جعفر امیرآبادیزاده مدعی شده ارائه تسهیلات مالی از جمله سیاستهای رفاهی و خدماتی صندوق بازنشستگی کشوری است که «در راستای ارتقاء سطح رفاه بازنشستگان و خانواده محترمشان به صورت مستمر انجام میشود.»
این اظهارات در حالی است که گزارشها نشان میدهد بازنشستگان در سالهای اخیر در اعتراض به مشکلات معیشتی، پرداخت نشدن مطالبات، عدم همسانسازی و مشکلات درمان اقدام به برگزاری تجمعات اعتراضی به صورت مستمر کردهاند.
تشویق به ازدواج و فرزندآوری یکی از سیاستهای جمهوری اسلامی است که با تاکید علی خامنهای پیگیری میشود و در این بین نهادها و دستگاههای مختلف سعی در اجرای سیاستهای مختلف از جمله پرداخت وام ازدواج دارند.
کارشناسان بر این باورند فارغ از میزان وامی که قرار است برای ازدواج پرداخت شود، داشتن امنیت مالی و شغل پایدار یکی از الزامات تشکیل زندگی است که به باور شمار زیادی از کارشناسان در حال حاضر هیچ تضمینی برای یافتن شغل و یا پایدار بودن مشاغل وجود ندارد.
در همین راستا بانک جهانی در گزارشی که هفته آخر بهمنماه سال جاری منتشر شد، اعلام کرده که بیش از ۶۰ درصد اشتغال ایران غیر رسمی است. برهمین اساس کارشناسان معتقدند که در شرايطی كه نرخ بیکاری به ويژه در ميان جوانان و فارغالتحصيلان دانشگاهی بسيار بالاست، بسیاری از افراد به مشاغل غیررسمی پناه میبرند. این امر منجر به رشد سريع مشاغل روزمزد و فصلی در بخشهايی همچون دستفروشی، توليدات كوچك، خدمات و فروش آنلاين شده است.
اتاق بازرگانی ایران نیز در گزارشی اعلام کرده که بر اساس آخرين آمار سازمان تامين اجتماعی، كل بيمهشدگان اجباری اين سازمان در سال گذشته حدود ۱۶ ميليون نفر بوده است؛ اگر این رقم را در كنار جمعيت فعال كشور یعنی حدود ۲۶ ميليون و ۴۶۲ هزار نفر قرار دهيم، حدود ۱۰ ميليون از جمعيت فعال كشور تحت پوشش سازمان تامين اجتماعی نبودهاند. برهمین اساس در گزارش اتاق بازرگانی ایران تاکید شده است که اين جمعيت يا به خوداشتغالی با درآمد پايدار مشغولند و ترجيح دادهاند به سراغ بيمه تامين اجتماعی نروند، يا اينكه اصلا شغل و درآمد ثابتی ندارند و در بخش غیررسمی اقتصاد مشغول فعالیت هستند.
این شرایط در حالی است که بنابر اعلام محمدرضا تاجیک نماینده کارگران در شورای عالی کار، در جلسه کمیته دستمزد رقم سبد معیشت ۲۳ میلیون و ۴۴۱ هزار و ۶۶۴ تومان با توافق شرکای اجتماعی تعیین شده است. عددی که به باور بسیاری از کارشناسان و فعالان اجتماعی تنها پاسخگوی حداقلهای مورد نیاز برای زنده ماندن است و با هزینههای یک زندگی عادی و متوسط فاصله بسیار زیادی دارد.