لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۱۲

نقش تغییر سبک زندگی در طول عمر


نتایج یک تحقیق آزمایشی حاکی از آن است که حتی اگر افراد پیشینه ژنتیکی چندان سالمی نداشته باشند اما تغذیه مناسب، ورزش مرتب و کاهش تنش و استرس زندگی روزمره طول عمر آن ها را افزایش می دهد.

این پژوهش در دانشگاه کالیفرنیا در سان فرانسیسکو انجام شده و ثابت می کند که رژیم غذایی سالم، ورزش و کاهش استرس زندگی روزمره در واقع تلومرها را طولانی می کند. تلومرها منطقه ای از رشته های «دی ان ای» در انتهای کروموزومی هستند که از تخریب و تحلیل انتهای کروموزوم محافظت می کنند.

دانشمندان طی سال های اخیر ثابت کرده اند که کوتاه تر شدن طول تلومرها ارتباط مستقیمی با بیماری های مرتبط با سالخوردگی دارند، بیماری هایی همچون سرطان، سکته قلبی، بیماری های قلب و عروق، بیماری های مربوط به چاقی مفرط، پوکی استخوان و دیابت از آن جمله هستند.

دکتر دین اورنیش، استاد پزشکی بالینی و بنیانگزار «موسسه پژوهشی علوم پیشگیری» و یکی از نویسندگان اصلی این مقاله تحقیقی می گوید «با وجودی که اغلب مردم تصور می کنند که ژن ها و تلومرهای برای سرنوشت ما تعیین کننده هستند، اما این امر لزوماً صحیح نیست. یافته های ما از این واقعیت حکایت می کنند که تغییر سبک زندگی افراد نقش مهمی در طولانی تر کردن تلومرهایشان دارد. نتایج تحقیقات نشان می دهند که هر چه تلومرها طولانی تر باشند، میزان ابتلای به بیمارها کمتر می شود و عمر افراد طولانی تر خواهد بود».

طول تلومرها با گذر زمان کوتاه تر می شود.

محققان برای بررسی این مسئله ۳۵ مرد را انتخاب کردند که در مراحل ابتدایی سرطان پروستات قرار داشتند. از این تعداد، ۱۰ نفر رژیم غذایی گیاهی برگزیدند و تا حدودی ورزش، یوگا و مراقبه می کردند و در جلسه های روان درمانی گروهی شرکت کرده بودند. اما بقیه آن ها هیچ تغییری در سبک زندگی خود ندادند.

نتایج این تحقیق ثابت کرد مردانی که سبک زندگی سالمی را برگزیده بودند، طول تلومرهایشان تا ۱۰ درصد و به طور قابل توجهی بلندتر شده بود. رشد تلومرهای مردانی که بیشترین تغییر را در سبک زندگی خود اعمال کرده بودند، بیشتر از بقیه بود.
اما برعکس مردانی که تغییری در سبک زندگی خود ایجاد نکرده بودند، تلومرهایشان 3 درصد کوتاهتر از گروه دیگر بود.

پژوهشگران می گویند نتایج این تحقیق پنج ساله فقط به مردان مبتلا به سرطان پروستات محدود نمی شود و شامل حامل همه مردم خواهد بود.

دکتر اورنیش می گوید «ما در مورد طول تلومرهای موجود در خون، و نه در بافت پروستات شرکت کننده ها تحقیق کردیم».

در سال ۲۰۰۸ نیز گروهی از دانشمندان تحقیقات آزمایشی سه ماهه ای را انجام دادند که در آن از بعضی از شرکت کننده خواسته شده بود تا در سبک زندگی خود تغییراتی ایجاد کنند. فعالیت تلومرهای بدن افراد شرکت کننده در این پژوهش بعد از سه ماه به طور قابل توجهی افزایش پیدا کرده بود.

نتایج پژوهش محققان دانشگاه کالیفرنیا در نشریه «The Lancet Oncology» منتشر شده است.
XS
SM
MD
LG