روز سه شنبه، ۲ ژوئن، دانیل لوینسون، فرزند رابرت لوینسون، از قانونگذاران آمریکا خواست برای افشای محل نگهداری پدرش به ایران فشار آورند.
به نوشته نشریه سان سنتینل، رابرت لوینسون، مامور پیشین افبیآی و جاسوس سیا، در تاریخ آمریکا طولانی ترین مدت گروگانگیری را تحمل کرده است. دانیل لوینسون که برای دادن شهادت در کمیسیون امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا حضور یافته بود، گفت امیدوار است: «هیچ خانواده ای با آنچه در این مدت بر سر ما آمده روبرو نشود. کابوس در برابر آنچه در این هشت سال و سه ماه بر سرمان آمده ناچیز است.»
از سال ۲۰۰۷ که رابرت لوینسون، که اکنون ۶۷ ساله است، به نحوی مرموز در جزیره کیش در ایران ناپدید شد، خانواده او با کمک نمایندگان فلوریدا در کنگره به جستوجوی او برآمدهاند.
لوینسون در سال ۱۹۹۸ از اف بی آی بازنشسته شد و برای انجام مأموریت جاسوسی تایید نشده ای که آژانس مرکزی اطلاعات (سیا) آمریکا را به لرزه درآورد، به ایران رفت.
سیا سرانجام مسئولیت خود را در قبال لوینسون در زمانی که در ایران بوده پذیرفت و ۲.۵ میلیون دلار غرامت بابت حقوق معوق مانده و هزینه تجدید قرار داد او به همسر لوینسون پرداخت. اف بی ای نیز برای اطلاعاتی که به آزادی لوینسون منجر شود ۵ میلیون دلار جایزه تعیین کرده است.
تد دویچ، نماینده دموکرات و دیگر اعضای کمیسون از مقامهای آمریکا خواستهاند مسئله رابرت لوینسون و دیگر آمریکاییانی را که در ایران زندانیاند، جزو شروط نهایی شدن توافق هسته ای با ایران بگنجانند.
دویچ گفت:«زمان بالا بردن فشارها رسیده است.»
برخی از جمهوری خواهان از دولت اوباما به دلیل مذاکره با ایران انتقاد کرده و گفته اند هرگونه توافقی را که در آن بازگشت گروگان های آمریکایی گنجانده نشده باشد، رد میکنند.
کمیسیون امورخارجی مجلس نمایندگان در رای گیری که به صورت شفاهی انجام شد به اتفاق آرا به صدور قطعنامهای رای موافق داد که از مجلس نمایندگان خواسته است این شرط در توافق مطرح شود که: «ایران باید همه شهروندان ایالات متحده را که در ایران زندانیاند، بی درنگ آزاد کند. و در مورد کسانی که در درون مرزهای این کشور ناپدید شده اند، هر اطلاعاتی را که در اختیار دارد، ارائه دهد.»
قرار است کل مجلس نمایندگان نیز به چنین قطعنامه ای رای دهد. این قطعنامه هیج ضمانت اجرایی ندارد و تنها در جهت اعلام حمایت از خانواده های رنج دیده زندانیان آمریکایی و فشار بر ایران برای آزاد کردن آنان صادر شده است.
روز سه شنبه در عین حال برخی از اعضای خانواده های جیسون رضائیان، خبرنگار واشنگتن پست که در ایران با اتهام جاسوسی در بازداشت و تحت محاکمه است؛ سعید عابدینی که با اتهام اقدام علیه امنیت ملی از طریق تشکیل گروه های انجیل خوانی به هشت سال زندان محکوم شده و دوران محکومیت خود را سپری می کند؛ و امیر حکمتی، عضو پیشین نیروی دریایی آمریکا که با اتهام جاسوسی به ده سال زندان محکوم شده، در جلسه کمیسیون امور خارجی مجلس نمایندگان شهادت دادند.
آخرین خبری که خانواده لوینسون از او شنیده اند ویدیویی یک دقیقه ای از منبعی ناشناس بوده که در نوامبر ۲۰۱۰ از طریق ایمیل به دست آنان رسیده است. در این ویدیو او که بسیار ضعیف و نومید و پریشان به نظر میرسد می پرسد: «آیا پس از ۳۳ سال خدمت به ایالات متحده سزاوار هیچ چیز نیستم؟ خواهش می کنم کمکم کنید.»
شش ماه بعد، در سال ۲۰۱۱، خانواده لوینسون چند عکس از منبع ناشناس دیگری دریافت کردند که لوینسون را درحالی نشان می داد که شعارهایی با انگلیسی شکسته بسته در دست دارد و ظاهرا گروگانگیران برای دست انداختن آمریکا آن ها را تهیه کرده بودند.
دانیل لوینسون به کمیسیون گفت: «ما میخواهیم- و درواقع درخواست می کنیم -که مذاکره کنندگان تنها به درخواست کمک از ایران برای یافتن محل نگهداری او اکتفا نکنند و گام قاطع تری بردارند. او آمریکایی است. و آمریکا نباید تا زمانی که یکی از مردمانش به وطن و به خانواده ای که او را بیش از جان شان دوست دارند، باز نگشته، آسوده خاطر باشد.»