سناتورهای آمریکا در جلسه عصر دوشنبه سنا، به اتفاق آرا به قطعنامهای رأی مثبت دادند که در آن از دولت ایران خواسته شده است شهروندان آمریکایی زندانی در آن کشور را فوراً آزاد کند.
مصوبه امروز سنا خواستار آزادی فوری سعید عابدینی، امیر حکمتی و جیسون رضاییان سه شهروند آمریکایی ایرانیتبار زندانی در ایران بوده و همچنین از تهران میخواهد برای یافتن رابرت لوینسون مامور پیشین اف.بی.آی که بیش از ۸ سال از ناپدید شدن او در ایران میگذرد، با آمریکا همکاری کند.
این قطعنامه که توسط سناتور جمهوریخواه جیمز ریش از ایالت آیداهو پیشنهاد شده است، با ۹۰ رای موافق و بدون رای مخالف به تصویب رسید.
امیر میرزایی حکمتی که پیشینه خدمت در ارتش آمریکا را دارد، در تابستان ۱۳۹۰ هنگامی که برای دیدن مادربزرگش به ایران رفته بود، بازداشت و به اتهام «جاسوسی» به اعدام محکوم شد. این حکم بعدا به ۱۰ سال زندان کاهش داده شد.
سعید عابدینی کشیش مسیحی که بیش از دو سال و نیم با اتهامات مذهبی و تبلیغ مسیحیت زندانی است، و جیسون رضائیان خبرنگار روزنامه واشنگتن پست که حدود ۹ ماه است به اتهام جاسوسی در حبس است، دو شهروند دیگر آمریکایی هستند که در ایران زندانی شدهاند.
سناتور دموکرات دبی استابنو از ایالت میشیگان، محل زندگی امیر حکمتی، اتهام مطرح شده علیه او را «کاملا نادرست» خواند و گفت این طرح پیامی روشن به ایران است که اگر میخواهد به جامعه بینالمللی باز گردد، باید امیر را فورا آزاد کند.
سناتور جیم ریش، که سعید عابدینی در حوزه انتخابیه او یعنی آیداهو ساکن است، با اشاره به وضعیت نامناسب این کشیش مسیحی در زندان گفت تنها جرم او مسیحی بودن است و او هیچ کاری که مردم و حکومت ایران را تهدید کند، انجام نداده است.
مجلس سنا، امروز در حالی به این قطعنامه رای مثبت داد که هفته گذشته نیز لایحه بررسی توافق اتمی با ایران را تصویب کرده بود. برخی سناتورها امید داشتند متمم شرط آزادی این زندانیان به لایحه الحاق شود، اما سنا بدون افزودن هیچ متمم اصلاحی، طرح مصوب کمیته روابط خارجی را تصویب کرد.
سناتور دموکرات بن کاردن، از اعضای ارشد کمیته روابط خارجی و از نویسندگان طرح بررسی توافق اتمی ایران، نیز در جلسه امروز بر لزوم آزادی این شهروندان آمریکایی از زندانهای ایران و نیز همکاری تهران برای یافتن رابرت لوینسون تاکید کرد.
مقامهای آمریکا بارها اتهامات مطرح شده علیه این سه شهروند آمریکایی را رد کرده و خواستار آزادی آنها شدهاند. باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده در پیامی در آستانه نوروز ۱۳۹۴، از ایران خواست آنها را آزاد کرده، و برای یافتن رابرت لوینسون نیز همکاری کند.
یک مقام دولتی آمریکا روز چهارشنبه هفته گذشته گفت واشنگتن همچنان از طریق حافظ منافع خود در تهران، یعنی سفارت سوئیس، از ایران میخواهد امکان دسترسی کنسولی به شهروندان آمریکایی زندانی در آن کشور را فراهم کند.