رهبران ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، و آلمان روز سهشنبه درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی و صادرات نفت ایران گفتوگو خواهند کرد.
یک مقام فرانسوی در این باره گفت مذاکرات چهارجانبه در حاشیه نشست رهبران گروه هفت برگزار خواهد شد و طی آن موضوعاتی همچون «مساله نفت» و «تمایل به عدم اشاعه» تسلیحات کشتار جمعی مطرح خواهد شد.
به گفته این مقام فرانسوی، این چهار قدرت غربی صبح روز سهشنبه مساله برنامه هستهای ایران را به بحث خواهند گذاشت.
همزمان، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: «در ارتباط با ایران، مدت زمانی طولانی است که دیدگاه ایالات متحده صریح بوده و آن این است که از عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای اطمینان حاصل شود و فکر میکنیم یک توافق دیپلماتیک بهترین راه آن است. فکر میکنیم بازگشت متقابل به برجام، در راستای منافع ایالات متحده و شرکایمان است. و یک توافق بر روی میز، پیش روی ایران است و بستگی به ایران دارد که بخواهد آن را بپذیرد یا نه.»
تهران چه میگوید؟
در تهران، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران میگوید مذاکرات احیای برجام «این هفته» برگزار خواهد شد و ادعا کرد ایالات متحده «تعهد داده به برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ عمل و انتفاع اقتصادی ایران را تضمین میکند.»
به گزارش خبرگزاریها در ایران، خطیبزاده در آخرین جلسه رسانهای خود به عنوان سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: «هیچ مذاکره مستقیمی با آمریکا انجام نخواهد شد، مذاکرات به صورت غیر مستقیم و با تسهیلگری اتحادیه اروپا انجام خواهد شد.»
به گفته او یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس میزبان مذاکرات میان ایران و آمریکا در یکی از روزهای این هفته خواهد بود، مذاکرات به «ابعاد هستهای» مرتبط نیست و فقط درباره «چند موضوع باقیمانده در رفع تحریمها» است و «به توافقات وین چیزی افزوده و کاسته نخواهد شد.»
هرچند خطیبزاده از کشوری که احتمالا میزبان این مذاکرات خواهد بود نام نبرد، اما برخی رسانهها به نقل از نورنیوز، رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی گزارش دادند که احتمالا قطر میزبان مذاکرات میان ایران و ایالات متحده خواهد بود.
خبرگزاری رویترز نیز به نقل از «منبع آگاه» خود گزارش داد که انتظار میرود رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران امروز دوشنبه به قطر سفر کند.
بر اساس این گزارش علی باقری، مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی هم برای گفتوگوها در هفتم و هشتم تیر به دوحه میرود.
اسرائیل و احیای برجام
بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، روز دوشنبه گفت کشورش با قدرتهای جهان همکاری میکند تا بر روی محتوای هرگونه توافق احتمالی بر سر برنامه هستهای ایران تاثیرگذار باشد.
انتظار میرود بنبست کنونی مذاکرات احیای برجام با ازسرگیری گفتوگوهای غیرمستقیم میان ایران و آمریکا در روزهای آینده به پایان برسد.
اسرائیل در این مذاکرات شرکت نمیکند. اما نگرانیهایش درباره نتیجه مذاکرات و تهدیدهای مکررش مبنی بر اقدام یکجانبه نظامی علیه جمهوری اسلامی، از سوی قدرتهای غربی بسیار جدی گرفته میشود.
نفت ایران و بازارهای تشنه
در تحولی دیگر، یک مقام ریاست جمهوری فرانسه روز دوشنبه اعلام کرد که این کشور خواهان بازگشت نفت تحریمشده ایران و ونزوئلا به بازارهای نفت است تا از فشاری که ناشی از تهاجم روسیه به اوکراین در عرضه انرژی رخ داده و باعث افزایش قیمتها شده است، کاسته شود.
فرانسه همچنین میخواهد یک ساز و کار برای تعیین سقف قیمت نفت ایجاد شود. به گزارش رویترز، فرانسه میخواهد چنین ساز و کاری صرفا محدود به نفت تولید شده روسیه نباشد و تا حد امکان گسترده باشد.
گفتوگوهای احیای برجام در ماه مارس سال جاری و پس از ١١ ماه مذاکره غیرمستقیم میان ایران و آمریکا به مرحله نهاییشدن نزدیک شده بود اما ابتدا کارشکنیهای روسیه و سپس خواستههای فرابرجامی جمهوری اسلامی از جمله حذف سپاه پاسداران از فهرست گروههای تروریستی خارجی سبب توقف آن شد.