جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امشب وارد تهران میشود.
این خبری بود که پس از چند هفته ناامیدی از بازگشت به مذاکرات بر سر توافق هستهای برجام به یک باره در صدر خبرهای ایران قرار گرفت.
این اولین سفر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران پس از روی کارآمدن دولت ابراهیم رئیسی است و تنها چند ساعت بعد از دیدار او با نماینده آمریکا در مذاکرات هستهای ایران صورت میگیرد.
پنجشنبه شب، انریکه مورا معاون بورل در توئیتر خود عکسی از دیدار غیر رسمی خود، جوزپ بورل و رابرت مالی در رستورانی در بروکسل منتشر کرد و گفت که آنها گفتگوهایی درباره برجام و چشم انداز آن در منطقه خاورمیانه داشتهاند. آقای مورا به نقل از رابرت مالی نوشت که ایالات متحده برای بازگشت به توافق هستهای متعهد است.
سخنگوی جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز سهشنبه ۳۱ خرداد با ابراز نگرانی نسبت به تشدید فعالیتهای هستهای ایران آن را مغایر با تعهدات پذیرفتهشده از سوی ایران در رابطه با برجام دانسته بود.
پیتر استانو در یک نشست خبری در کمیسیون اروپا با «نگرانکننده» خواندن این فعالیتها، گفت که این همان دلیلی است که «ضرورت بازگشت به اجرای کامل برجام را میطلبد.»
ناظران معتقدند این سفر آخرین تلاش آمریکا و اتحادیه اروپا برای بازگرداندن ایران به تعهدات هسته ای توافق شده در برجام و به تبع آن بازگشت ایالات متحده به این توافق است.
فرانسه که یکی از اعضای مذاکرات است ساعاتی پیش از ایران خواست تا فرصت باقی است از سفر جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای دستیابی به توافق هستهای نهایت استفاده را بکند. وزارت امور خارجه فرانسه گفته است که ما آماده نتیجهگیری هستیم و از ایران میخواهیم فرصت سفر بورل را غنیمت بشمارد.
این در حالی است که جناح تندروی داخل ایران و رسانه های وابسته به سپاه همچنان بر مواضع قبلی جمهوری اسلامی پافشاری می کنند.
خبرگزاری تسنیم نوشته است: «اگرچه خوشبینیهایی در رابطه با این سفر وجود دارد و بورل هم اعلام کرده که این سفر با جدیت و هدفمندی صورت میگیرد، به نظر میرسد که رفتار کشورهای E۳ به همراه رژیم صهیونیستی وعربستان، امکان نقشآفرینی مثبت را از بروکسل گرفته است.»
سفر از پیش اعلام نشده بورل در حالی است که این هفته هم مقامات آمریکا و ایران با اشاره به یکدیگر بر تمایل برای ادامه مذاکرات تاکید کرده بودند.
مقامات ارشد دولت بایدن بارها ضمن تاکید بر این که بازگشت به برجام در خدمت منافع ملی آمریکا و متحدان و شرکایش است، روشن کردهاند که در صورت شکست مذاکرات ایالات متحده به «سایر گزینهها» متوسل خواهد شد.
ایران و آمریکا از اواخر دولت حسن روحانی و همزمان با روی کار آمدن دولت جو بایدن مذاکره برای احیای برجام را شروع کردند و در دولت رئیسی این مذاکرات ادامه یافت. با این حال چند ماه پیش، پس از اصرار جمهوری اسلامی بر خروج نام سپاه پاسداران از فهرست گروههای تروریستی که توسط آمریکا تهیه میشود، موجب توقف مذاکرات شد.