لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۱۰

اعتراضات گسترده به بی‌آبی در سوسنگرد و شادگان؛ دست‌کم یک نفر بر اثر تیراندازی کشته شد


تصویر یکی از ناآرامی های روز جمعه در سوسنگرد
تصویر یکی از ناآرامی های روز جمعه در سوسنگرد

گزارش‌های ارسالی به صدای آمریکا نشان می‌دهد شهرهای استان خوزستان، شامگاه جمعه ۲۵ تیر برای دومین روز پیاپی صحنه اعتراض مردم شهرها و مناطق مختلف این استان است.

به رغم جو امنیتی سنگین در خوزستان و شنیده شدن صدای شلیک در چندین نقطه، مردم در خیابان ها با شعارهای «تشنه‌ام»، «آب حق من است»، و «هور ما کو، آب ما کو»، اعتراض خود را به شرایط موجود نشان داده‌اند.

روز شنبه ۲۶ تیر، سرپرست فرمانداری شادگان، امید صبری پور، گفت یک شهروند اهل شادگان در اعتراضات به بی‌آبی در خوزستان کشته شده است. به گزارش خبرگزاری ایسنا، او گفت جمعه ۲۵ تیر، بر اثر تیراندازی «افراد فرصت‌طلب و اغتشاشگر» به سمت ماموران و تجمع‌کنندگان یک جوان ۳۰ ساله جان خود را از دست داد. او گفته است «مسببان این حادثه توسط نیروهای انتظامی و امنیتی شناسایی و شب گذشته برخی دستگیر شده‌اند و دستگیری دیگر افراد نیز در دستور کار است.»

تازه‌ترین ویدیوهای ارسالی به صدای آمریکا گویای حضور جمعیتی انبوه در تجمع‌های شامگاه جمعه در سوسنگرد است. راوی در یک ویدیو خطاب به استاندار خوزستان می‌گوید آیا هنوز اعتراضات را تکذیب می‌کند و آن را قدیمی می‌داند؟

قاسم سلیمانی دشتکی، استاندار خوزستان، ساعاتی بعد از آغاز اعتراض ها در خوزستان مدعی شده بود تصاویر اعتراض‌ها «جعلی» هستند.

آرش صادقی یک کاربر توییتر نیز از اعتراضات مردمی در مقابل مرکز سپاه پاسداران سوسنگرد خبر داده است.

همچنین در شادگان، اعتراضات برای دومین روز متوالی ادامه یافته است و ویدیو ارسالی به صدای آمریکا نشان دهنده حضور گسترده نوجوانان در این اعتراض‌ها است.

ویدیوی ارسالی دیگری نشان می‌دهد که خودروهای ویژه نیروهای امنیتی وارد یک مقر انتظامی در حمیدیه می‌شوند.

ویدیوی زیر نیز گفته می‌شود که مسدود شدن جاده اهواز-شوش توسط معترضان در جمعه شب را نشان می‌دهد.

بر اساس فیلم ها و ویدیوهای دریافتی، صدای آمریکا می‌تواند تجمع و اعترض در شهرهای اهواز، ماهشهر، حمیدیه، و شهر مرزی بستان را تأیید کند. در عین حال، کریم دحیمی، فعال حقوق بشر ساکن بریتانیا، که کارشناس مسائل جامعه عرب و آشنا به منطقه است اصالت ویدیوهای مربوط به اعتراض های روز جمعه را تایید می کند.

در پی اعتراضات گسترده به بی‌آبی در خوزستان، آیت‌الله علی شفیعی، نماینده این استان در مجلس خبرگان تلاش برای حل مشکل بی‌آبی را «وظیفه همه مسئولان و دست‌اندرکاران استانی و کشوری دانست.» او در گفتگو با ایسنا که روز شنبه ۲۶ تیر منتشر شد، از هیات اعزامی «قوه قضاییه» خواستار پیگیری موضوع بی‌آبی در استان شد.

معاون وزیر نیرو: بعد از انقلاب میزان آب تجدیدپذیر ۳۰ درصد کاهش یافت

قاسم تقی‌زاده خامسی، مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران، روز جمعه ۲۵ تیر، در جلسه «شورای هماهنگی مدیریت بحران خوزستان» گفت «در کشوری زندگی می‌کنیم که ۸۵ درصد آن در منطقه خشک واقع شده است، یعنی آب به اندازه کافی در آن وجود ندارد.»

به گزارش ایسنا، او گفت ۵۰ درصد جمعیت ایران نیز در نقاطی زندگی می‌کنند که تنها حدود ۲۰ درصد منابع آب در این نقاط وجود دارد. این مقام وزارت نیرو گفته است «راه حل» این است که آب به صورت میان حوضه‌ای یا داخل حوضه‌ای منتقل شود تا آب شرب مردم تامین شود. به گفته این معاون وزیر نیرو در ایران، جمعیت کشور پس از انقلاب دو و نیم برابر افزایش یافته است و «میزان آب تجدیدپذیر ۳۰ درصد کاهش یافته است.»

این سخنان در حالی است که آیت الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، بارها بر افزایش جمعیت کشور تاکید کرده است.

رئیس مجمع نمایندگان خوزستان: امنیت استان به خطر افتاده است

عبدالله ایزدپناه، رئیس مجمع نمایندگان خوزستان می‌گوید پروژه‌های «انتقال آب» از سرچشمه‌های کارون باید متوقف شود.

به نوشته ایسنا، او روز جمعه در «شورای هماهنگی مدیریت بحران خوزستان» گفت: «از منع کشت یا کشت کم آب‌بر صحبت می‌کنند اما چه آموزشی به کشاورزان داده شده تا گرسنه نباشند؟»

به گفته او، «پروژه‌های انتقال آب باید متوقف شوند. خشکسالی یک طرف قضیه است. انتقال آب است که موجب شده است خوزستان به این روز بیافتد.»

عبدالله ایزدپناه گفته است که «سدهای کشاورزی بالادست کرخه نیز باید به سدهای برق آبی تبدیل شوند؛ آنجا آب را برای کشاورزی استان‌های بالادست نگهداری کرده‌اند و خوزستان را دچار مشکل کرده‌اند.» به گفته او، امنیت خوزستان به دلیل «خطای انسانی» به خطر افتاده است.

در همین حال، مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان، فرهاد ایزدجو می‌گوید با وضعیت کشت شلتوک، ماه‌های خوبی برای آبادان و خرمشهر پیش‌بینی نمی‌شود. به گزارش ایسنا، او‌ گفته است: موجودی مخازن آب خوزستان در ۲۴تیرماه امسال ۴میلیارد و ۱۵۰میلیون مترمکعب بوده است اما سال گذشته در مدت مشابه ۹میلیارد و ۷۵۰میلیون مترمکعب بود.

کاوه مدنی: وضعیت کنونی نتیجه مدیریت بد منابع و فقدان آینده نگری است

کاوه مدنی، استاد دانشگاه و متخصص امور محیط زیست، به بخش فارسی صدای آمریکا اعلام کرد «مدیریت بد منابع آب، فقدان آینده نگری و عدم احترام به اصول بدیهی توسعه پایدار طی چند دهه» از دلایل مشکلات جاری است. او گفت ایران در یک منطقه خشک از جهان قرار دارد اما این یک مشکل جدیدی نیست، بلکه « مشکل این است که فکر می کردیم با پول و تکنولوژی» می‌توان با این محدودیت مبارزه کرد و «وضعیت کنونی نتیجه این توهم است.»

خبرگزاری رویترز در گزارشی از اعتراضات اخیر در خوزستان می‌نویسد که «ایران بدترین خشکسالی ۵۰ سال اخیر» خود را سپری می‌کند.

در اعتراض به بی‌آبی در خوزستان، بسیاری در شبکه‌های اجتماعی پوستر قرمز رنگی با عنوان «کارون جان ماست» و «کرخه جان ماست» را به عنوان تصویر پروفایل مشترک خود در شبکه های مجازی و پیام رسان‌ها گذاشته اند. به نوشته ایسنا، پوسترها نشانه اعتراض مردم خوزستان به «صدور محرمانه مجوز محیط زیستی پروژه انتقال آب خوزستان» است.

حکومت ایران کوشیده است علاوه بر استفاده از نیروهای امنیتی، با وعده هایی ناراضیان را آرام کند. در همین زمینه، قوه قضاییه روز جمعه اعلام کرد غلامحسین محسنی اژه ای، رئیس این قوه، «دستور پیگیری فوری حل مشکل آب در خوزستان» را صادر کرده است.

خوزستان که این روزها دمای ۵۰ درجه سانتی‌گراد بالای صفر را در گرمترین ساعات تجربه می‌کند، با بی‌آبی‌های گسترده رو‌به‌رو است و در آستانه یک بحران امنیتی، اجتماعی، و زیست محیطی قرار دارد.

XS
SM
MD
LG