لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۵۴

اعتراضات نسبت به بی‌آبی در چند شهر خوزستان؛ برقراری جو امنیتی و شنیده شدن صدای تیراندازی‌های مکرر


تصویری از یک فیلم منتسب به اعتراضات پنجشنبه شب خوزستان
تصویری از یک فیلم منتسب به اعتراضات پنجشنبه شب خوزستان

براساس فیلم‌های ارسالی به صدای آمریکا، چندین شهر استان خوزستان ایران پنجشنبه شب شاهد اعتراض به بی آبی بود.

در این فیلم‌ها، شهروندان خوزستان شامگاه پنج‌شنبه ۲۴ تیر به وقت ایران نسبت به بی‌آبی اعتراض کردند و شعارهایی چون «تشنه‌ام، آب حق من است» و «هور ما کو، آب ما کو» سردادند. براساس این فیلم‌ها صدای آمریکا می‌تواند تجمع و اعتراض در شهرهای اهواز، ماهشهر، حمیدیه، ماهشهر، سوسنگرد و شهر مرزی بستان را تائید کند.

به نظر می‌رسد جرقه اصلی اعتراضات در این استان جنوبی اعتراض به بی‌آبی باشد؛ در حالی که خوزستان این روزها با هوای گرمتر از ۵۰ درجه سانتیگراد روبه‌روست.

بر اساس ویدئوهای منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی جو خوزستان به‌شدت امنیتی است و نیروهای انتظامی با تجهیزات سرکوب در مقابل مردم معترض قرار گرفته‌اند.

مخاطبان برای صدای آمریکا دو ویدئو از این اعتراضات ارسال کرده‌اند. به گفته راوی فیلم نخست مربوط به اعتراضات در خرمشهر است و در هر دو فیلم صدای تیراندازی‌های مکرر شنیده می‌شود.

صدای آمریکا موفق به تایید بروز درگیری‌ها و جو امنیتی شدید در خوزستان شده است، اما تا لحظه نگارش خبر نمی‌تواند جزئیات دقیقی از اعتراضات پنج‌شنبه شب گزارش دهد.

از سوی دیگر ساعاتی پس از انتشار گزارش‌های مردمی، خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران، وقوع اعتراضات علیه بی‌آبی را در ماهشهر، کوت عبدالله، خرمشهر و ملاثانی تأیید کرد، اما آن را به «اقدام به آتش زدن لاستیک و بستن جاده» توسط «چندین جوان» نسبت داد و نوشت که «با حضور نیروهای انتظامی بدون هر گونه درگیری، اکنون ترافیک در همه جاده‌ها روان شده است.

فارس به نقل از فریدون بندری، سرپرست فرمانداری بندر ماهشهر، مدعی شد که «مسدود کردن مسیر بندر ماهشهر به بندر امام خمینی به صورت جدی وجود نداشته و فقط تعداد اندکی افراد نوجوان در پی فراخوانی در فضای مجازی به دلیل مشکلات بی‌آبی اقدام به این کار کردند.»

برخی ویدئوهای منتشرشده از اعتراضات جمعیت قابل توجی را نشان می‌دهد که به زبان عربی شعار می‌دهند «رودخانه تشنه است».

حتی در شهرهای کوچک از جمله شهر مرزی بستان، معترضان راهپیمایی کردند:

روز جمعه قوه قضاییه ایران اعلام کرد که غلامحسین محسنی اژه ای، رئیس این قوه، «دستور پیگیری فوری حل مشکل آب در خوزستان» را صادر کرد. در همین زمینه، هیاتی متشکل از نمایندگان وزارت نیرو و دادستان کل کشور روز جمعه ۲۵ تیر «عازم» استان خوزستان شد.

شبکه خبری عصر جنوب که عمدتا اخبار خوزستان را منعکس می کند نوشته است اوایل تیرماه امسال آب در شهرک مدنی ماهشهر به مدت ۱۰ روز قطع بود و آبرسانی موقت به مردم منطقه با «خودرو آتش نشانی» صورت گرفت.

خبرگزاری ایرنا به نقل از قاسم تقی زاده خامسی، معاون وزیر نیرو، نوشته است «مردم فریاد العطش دارند» و همه حوضه های آبی خوزستان دچار تنش آبی هستند. او گفته در مسیر رودخانه‌ها «کشت‌های غیرقانونی با برداشت آب توسط پمپ‌های بدون مجوز» مانع رسیدن آب آشامیدنی می شود.

خدارحم امیری زاده، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان پیشتر گفته است بیم تلف شدن گاومیش ها در شهرستان‌های حمیدیه، دشت آزادگان و هویزه وجود دارد. معیشت برخی از دامداران خوزستان وابسته به گاومیش داری است. به نوشته ایرنا کم آبی در خوزستان «ناقوس مرگ تدریجی حیات وحش» را به صدا درآورده است.

در حالی که شهرستان دشت آزادگان مانند دیگر نقاط خوزستان دچار «تنش آبی» است، کارکنان شرکت آبفای این شهرستان در پنج ماه گذشته حقوق و بیمه دریافت نکرده اند. حمید سیلاوی، فرماندار دشت آزادگان وعده داده است «بخشی از معوقات» روز شنبه ۲۶ تیر پرداخت شود.

خوزستانی‌ها پوستر قرمز رنگی با عنوان «کارون جان ماست» و «کرخه جان ماست» را به عنوان تصویر پروفایل مشترک خود در شبکه های مجازی و پیام رسان‌ها گذاشته اند. به نوشته ایسنا این پوسترها نشانه اعتراض مردم خوزستان به «صدور محرمانه مجوز محیط زیستی پروژه انتقال آب خوزستان» است.

در حالی که چند شهر خوزستان شامگاه پنجشنبه صحنه اعتراضات مردم به بی آبی بوده، استاندار خوزستان روز جمعه ۲۵ تیر خواهان «افزایش کنترل بر مرزها، فرودگاه‌ها و راه آهن استان خوزستان» شد. قاسم سلیمانی دشتکی دلیل درخواست خود را «شناسایی موارد کرونای دلتا» در این استان عنوان کرده است.

در اعتراضات مردمی آبان ۱۳۹۸ نیز خوزستان یکی از کانون‌های اصلی اعتراض بود و به ویژه در ماهشهر گزارش شد که ده‌ها نفر به رگبار بسته شدند.

میشل باشله کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل برخورد با معترضان در ماهشهر را که به گفته او ۱۸ نوامبر(۲۷ آبان) رخ داد، بدترین وقایع در جریان اعتراضات خواند و گفت: «طبق اطلاعات دریافتی، در میدان جراحی در ماهشهر نیروهای امنیتی ایران علیه تظاهرکنندگان – از جمله افرادی که در حال فرار بودند و افرادی که در نیزار نزدیکی میدان پنهان شده بودند – از سلاح‌های سنگین استفاده کردند که به کشته شدن دست کم ۲۳ نفر و احتمالا بسیار بیش از آن منجر شد.»

XS
SM
MD
LG