مدیرعامل هلدینگ راه و شهرسازی قرارگاه خاتمالانبیاء، وابسته به سپاه پاسداران، در توضیح شیوه تامین مالی این «قرارگاه» گفته است که بودجه لازم برای پروژهها را با «تهاتر نفت» تامین میکند و مالیات قرارگاه نیز با «مطالبات آن تهاتر میشود.»
محمدرضا رحمانی با یادآوری این موضوع که «قرارگاه» بخشی از نیروهای مسلح در کشور است گفته که چون نیروهای مسلح مجاز به تهاتر نفت هستند ما از این ظرفیت استفاده میکنیم.
یکی دیگر از مواردی که در گفتههای رحمانی جلب توجه میکند «محرمانه بودن» بدهی دولت به قرارگاه است که به گفته او عدد بدهیهای دولت بسیار بزرگ است و امکان اعلام آن وجود ندارد.
اظهارات او نشان میهد که بدهی دولت فقط به بخش هلدینگ راه و شهرسازی قرارگاه خاتمالانبیا بیش از ۴۴ هزار میلیارد تومان است.
تهاتر نفت توسط نیروهای مسلح موضوعی است که در سالهای اخیر بهصورت جدی در اقتصاد ایران دنبال میشود. در همین رابطه دولت در لایحه پیشنهادی بودجه سالآینده نیز ۱۳۴ هزار میلیارد تومان برای تقویت بنیه دفاعی نیروهای مسلح اختصاص داده است که در صورت «عدم تخصیص» این مبلغ، شرکت ملی نفت موظف است به میزان «مابه التفاوت» ماهانه معادل آن نفت خام یا میعانات گازی به اشخاص حقوقی معرفی شده از سوی ستاد کل نیروهای مسلح اقدام کند.
کارشناسان و حقوقدانها بر این باورند که این اقدام که در بودجه سال جاری و ۱۴۰۱ نیز انجام شده بود، خلاف قانون اساسی است. فارغ از مغایرت این اقدام با قانون اساسی، مشکلاتی همچون عدم تخصص نیروهای مسلح در معاملات نفتی و امکان ارزان فروشی و شکل گیری شبکههای فساد از جمله مواردی است که کارشناسان نسبت به آن هشدار میدهند.
قرارگاه خاتم الانبیا یکی از بازوهای اقتصادی سپاه پاسداران است که در حال حاضر «بزرگترین پیمانکار» پروژههای دولتی ایران محسوب میشود.
این قرارگاه پس از پایان جنگ ایران و عراق و با دستور علی خامنهای و با حکم محسن رضایی، فرمانده وقت سپاه پاسداران تشکیل شد و هدف از تاسیس آن «آبرسانی، صدور نفت و گاز، اجرای پروژههای سد سازی، انتقال آب، نیرو و راهسازی» اعلام شده بود.
قرارگاه خاتم الانبیا از سالهای پیش تحت تحریم آمریکا قرار دارد.