لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۵۸

دور جدید حضور نهادهای نظامی در اقتصاد؛ توسعه «پادگانی» کشور شدت گرفت  


حضور شرکت‌های مرتبط با سپاه در پروژه‌های مسکن
حضور شرکت‌های مرتبط با سپاه در پروژه‌های مسکن

توسعه اقتصادی ایران این روزها بیش از هر زمان دیگری رنگ و بوی نظامی گرفته است و در تازه‌ترین مورد مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن از همکاری این سازمان با قرارگاه خاتم‌الانبیا برای ساخت پروژه‌های نهضت ملی مسکن خبر داد.

ارسلان مالکی در تشریح این همکاری گفت: «قرارگاه خاتم الانبیا همکاری در طرح نهضت ملی مسکن در استان‌های البرز و یزد را به صورت پایلوت آغاز کرده است.»

روز گذشته نیز استاندار سیستان و بلوچستان در رابطه با تامین آب، به طرح انتقال آب دریای عمان اشاره کرده و گفته بود که مسئولیت «این پروژه عظیم» برعهده قرارگاه خاتم الانبیا قرار داده شده و کارها‌ به‌صورت «روزشمار و به‌سرعت» در حال پیگیری است.

روز گذشته همچنین رئیس «ستاد اجرایی فرمان امام» با اشاره به اجرای طرح‌هایی برای تولید ۱۱ میلیون تن محصولات پتروشیمی طی پنج سال آینده گفت: «این مجموعه طی پنج سال آینده در صنعت نفت ۲۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری می‌کند.»

محمد مخبر، معاون اول ابراهیم رئیسی پیش از این برای دوره‌ای طولانی ریاست «ستاد اجرایی فرمان امام‌» را برعهده داشت که ده‌ها شرکت و هلدینگ اقتصادی در حوزه‌های مختلف زیر نظر آن فعالیت می‌کند.

حضور نهادهای امنیتی و نظامی در اقتصاد همواره یکی از موارد مورد انتقاد بوده است اما مقامات سپاه نظر دیگری در این مورد دارند. محمدرضا نقدی معاون هماهنگ کننده سپاه پاسداران در واکنش به این انتقادها می‌گوید «اگر سپاه وارد اقتصاد شده، باید بگوییم که به قصد منفعت طلبی به این حوزه وارد نشده و هدف از این ورود صرفا کمک به مردم است.»

حضور سپاه از دوران دولت هاشمی آغاز شد و در دولت خاتمی ادامه داشت تا اینکه در دولت احمدی نژاد شدت گرفت و در ۱۷ خرداد ۱۳۸۵ قرارداد یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلاری را بدون مناقصه بدست آورد تا خط لوله صلح برای انتقال گاز از پارس جنوبی تا مرز سیستان برای صادرات گاز به پاکستان و هند را کامل کند.

قرارگاه خاتم‌الانبیای سپاه قرارداد ساختن ۴ مخزن ذخیره نفتی در جزیره خارک را در فروردین ۱۳۸۵ و پس از آن، باز هم بدون مناقصه، قرارداد دو میلیارد و ۹۶ میلیون دلاری توسعه فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی را هم در هفتم تیرماه ۱۳۸۵ به دست آورد.

قرارگاه خاتم‌الانبیا سپاه همچنین پروژه‌های نیمه تمام شرکت «اورینتال کیش» را که در پی تشکیل پرونده تخلفات مالی متوقف شده بود را به دست گرفت و تمام تجهیزات و امکانات فنی و نیز چند دکل نفتی این شرکت را به بهای ۹۰ میلیون دلار (تابستان ۱۳۸۶، ۲۰۰۷) به دست آورد. در دور دوم دولت احمدی‌نژاد نیز حضور سپاه در اقتصاد پررنگ‌تر شد و این حضور تا امروز در تمامی بخش‌ها ادامه دارد.

قرارگاه خاتم الانبیا یکی از بازوهای اقتصادی سپاه پاسداران است که در حال حاضر «بزرگ‌ترین پیمانکار» پروژه‌های دولتی ایران محسوب می‌شود.

این قرارگاه پس از پایان جنگ ایران و عراق و با دستور علی خامنه‌ای و با حکم محسن رضایی، فرمانده وقت سپاه پاسداران تشکیل شد و هدف از تاسیس آن «آب‌رسانی، صدور نفت و گاز، اجرای پروژه‌های سد سازی، انتقال آب، نیرو و راه‌سازی» اعلام شده بود.

قرارگاه خاتم الانبیا از سال‌های پیش تحت تحریم آمریکا قرار دارد.

XS
SM
MD
LG