در حالی که طی هفتههای اخیر بسیاری از شهروندان ایرانی از تشدید نقض حقوق شهروندی، به ویژه حق زنان در انتخاب نوع پوشش، توسط نهادهای مختلف جمهوری اسلامی ایران گلهمندند، روزنامه «کیهان» شیوه امنیتی گروه اسلامگرای «طالبان» در افغانستان را تلویحا مورد ستایش قرار داده است.
روزنامه «کیهان» چاپ تهران در شماره روز سهشنبه چهاردهم تیرماه خود با اشاره به این که نزدیک به یک سال از قدرت گرفتن طالبان در افغانستان گذشته، نوشته است که در این مدت، «وضع امنیتی» مردم این کشور از جمله وضع امنیتی شیعیان «بهبود قابل ملاحظهای» داشته است.
حمایت کیهان از رفتار گروه اسلامگرای طالبان طی یک سال اخیر در حالی صورت میگیرد که جایگاه آن کشور در بسیاری از «شاخصهای حقوق شهروندی» به ویژه حقوق زنان، نسبت به مدت مشابه پیش از تسلط این گروه، سقوط شدیدی داشته است.
این رسانه که زیر نظر نماینده مستقیم آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، اداره میشود، در یادداشت روز خود با عنوان «تجربه سیاسی طالبان» افزوده است که در این یک سال «رفت و آمدهای زیادی» بین جمهوری اسلامی و گروه طالبان صورت گرفته و «در عمل هم ثمراتی را در پی داشته است.»
گروه افراطگرای طالبان در مدت این یک سال از روی کار آمدن و دردست گرفتن قدرت در اکثریت مناطق افغانستان، اقدام به محدودسازی گستردهای در حوزه «آزادیهای فردی شهروندان» این کشور به ویژه پوشش زنان با اجباری اعلام شدن «حجاب اسلامی» کرده است.
در مقابل و در ایران نیز طی یک سال اخیر، میزان برخورد حاکمیت با آزادیهای حداقلی موجود در کشور نیز افزایش چشمگیری یافته تا آنجا که برخی از مقامات جمهوری بارها به صراحت اعلام کردهاند باید از ارائه خدمات به شهروندانی که پوششان مطابق میل آنها نیست، خودداری شود.
در تازهترین این موارد، نامه انتشار یافته سرپرست دادسرای انقلاب مشهد به فرماندار و شهردار مشهد بوده که خواسته است «از ورود بانوان فاقد حجاب شرعی به مترو» جلوگیری شود و یا استاندار فارس که خطاب به کارمندان شاغل در این استان، گفته است «مسائل مرتبط با حجاب» باید تا پایان تیرماه حل شود وگرنه «کسانی که نمیتوانند در چارچوب حرکت کنند، بروند مرخصی بدون حقوق بگیرند.»
دفاع از این رویه تند و غیرمتعارف درحالی است که نهادهای بینالمللی رفتارهای طالبان را محکوم کردهاند. سازمان عفو بینالملل در ماه مارس با انتشار گزارشی، طالبان را متهم به «سرکوب» انتقادات و همچنین مخالفانش کرد. بر اساس این گزارش، طالبان از طریق «دستگیریهای خودسرانه، ناپدیدشدنهای اجباری، و بازداشتهای غیرقانونی» که عمدتا فعالان حقوق زنان را هدف قرار میدهند، «فضایی آکنده از رعب و وحشت» ایجاد کرده است.
مخالفت اسلامگرایان طالبان با «بازگشایی مدارس مقطع متوسطه دختران افغانستان» به بهانه «مسائل شرعی» و یا عدم پیگیری عاملان چندین حمله انتحاری و انفجار مهیب در مناطق مختلف این کشور که عمدتا محل سکونت جمعیتهای قومی یا مذهبی مخالف این گروه بودهاند، از دیگر موارد روی داده در یک سال اخیر است که روزنامه «کیهان» آن را «بهبود قابل ملاحظهای» در وضعیت امنیتی و عمومی این کشور میداند.
- ادعای توسعه همکاری در حوزههای امنیتی و اقتصادی
روزنامه کیهان همچنین در بخشی دیگر از این مطلب خود، مدعی شده است که طالبان از نظر «همکاریهای فیمابین» با جمهوری اسلامی در حوزههای «امنیتی و اقتصادی» نیز شاهد پیشرفتهای خوبی بوده است.
این در حالی است که هفتم تیرماه برخی منابع خبری گزارش دادند که در آخرین درگیری مرزی میان نظامیان طالبان و جمهوری اسلامی، یک سرباز وظیفه مرزبانی ایران کشته شده است.
از مردادماه سال گذشته و پس از روی کار آمدن اسلامگرایان طالبان در کابل، بارها از جمله در آذرماه ۱۴۰۰ و اردیبهشتماه امسال میان نیروهای مرزبانی ایران و افغانستان درگیریهای مرزی و تبادل آتش صورت گرفته اما هیچکدام ادامه نیافته و پس از چند ساعت، پایان یافتهاند.