جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز شنبه در نشستی که با حضور سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، اردن، مصر، و عراق برگزار شد گفت ایالات متحده به عنوان یک شریک فعال در خاورمیانه باقی خواهد ماند.
بایدن افزود آمریکا منطقه را ترک نخواهد کرد و نمیگذارد خلائی شکل بگیرد که روسیه، چین یا ایران آن را پر کنند.
رئیس جمهوری ایالات متحده با اشاره به «فعالیتهای بیثباتکننده» جمهوری اسلامی در منطقه گفت آمریکا به همکاری با «بسیاری از شما» جهت رویارویی با این تهدیدها ادامه خواهد داد.
جو بایدن در ادامه ضمن یادآوری تلاشهای دیپلماتیک دولتش جهت بازگرداندن محدودیتها به برنامه هستهای ایران تاکید کرد: «در هر حالتی، ایالات متحده متعهد به حصول اطمینان از این است که ایران هرگز به سلاح هستهای دست نمییابد.»
وی تاکید کرد آمریکا هرگز به هیچ قدرت خارجی یا منطقهای اجازه نخواهد داد آزادی کشتیرانی در آبراههای خاورمیانه از جمله تنگه هرمز و بابالمندب را تهدید کند. به گفته وی، واشنگتن به هیچ کشوری اجازه نخواهد داد از طریق افزایش حضور نظامی و حمله یا تهدید، بر کشور دیگری در منطقه استیلا یابد.
او در بخش دیگری از سخنانش گفت واشنگتن همیشه به ترویج حقوق بشر ادامه خواهد داد. رئیس جمهوری آمریکا تاکید کرد کشورش به همکاری با تمام کشورهای شرکتکننده در نشست جاری علیه تروریسم ادامه خواهد داد.
رئیس جمهوری آمریکا گفت حتی اگر درباره تمام مسائل اتفاق نظر وجود نداشته باشد، همچنان میتوان همکاری کرد.
دیدار با نخستوزیر عراق
رئیس جمهوری آمریکا، روز شنبه و پیش از نشست مشترک با سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، مصر، اردن، و عراق، با مصطفی کاظمی، نخستوزیر عراق، دیدار کرد.
رئیس جمهوری آمریکا در این دیدار از ابتکار نخستوزیر عراق مبنی بر آوردن ایران و عربستان بر سر میز مذاکره در بغداد استقبال کرد.
دو رهبر همچنین بر تعهد خود مبنی بر شراکت دوجانبه و نیرومند آمریکا و عراق و همچنین عزمشان در راستای تداوم مبارزه با داعش تاکید کردند.
طبق بیانیه مشترک دو رهبر، آنها همنظر بودند که روابط واشنگتن و بغداد مبتنی بر منافع مشترکشان از جمله حاکمیت، تمامیت ارضی، امنیت و ثبات عراق است.
بایدن و کاظمی همچنین بر اهمیت تشکیل یک دولت پاسخگو به خواستههای مردم عراق تاکید کردند.
رئیس جمهوری آمریکا اهمیت ثبات، حاکمیت، و رفاه عراق و همچنین اقلیم کردستان برای ایالات متحده را نیز یادآور شد.
به گفته وی، آمریکا پشتیبان مبارزه عراق علیه تروریسم است و یک عراق نیرومند که قادر به دفاع از خود باشد، برای ثبات منطقه اهمیت فراوانی دارد.
تقویت نهادهای دموکراتیک عراق، حصول اطمینان از شکست پایدار داعش، و اهمیت تقویت اقتصاد عراق از دیگر موضوعات مورد بحث در دیدار جو بایدن و مصطفی کاظمی بود.
در این دیدار، مصطفی کاظمی نیز بر تعهد خود جهت گرد هم آوردن همسایگان و دوستان عراق به منظور یافتن راهحلهایی محلی برای چالشها و مشکلات منطقهای تاکید کرد.
دیدار با دیگر رهبران منطقه
جو بایدن، در دیدار با همتای مصریاش عبدالفتاح السیسی، تلاشهای قاهره در راستای ناآرامیها در نوار غزه و کاهش تنشها با اسرائیل را ستود.
او سپس با شیخ محمد بن زائد آل نهیان، حاکم امارات متحده عربی، دیداری دوجانبه داشت.
جو بایدن و ملک عبدالله دوم پادشاه اردن نیز دیدار و بر قدرت پایدار شراکت راهبردی آمریکا و اردن تاکید کردند.
رئیس جمهوری آمریکا با اشاره به تعهد تزلزلناپذیر واشنگتن به حمایت از اردن به عنوان یک متحد کلیدی و نیرویی برای صلح و ثبات در خاورمیانه، اعلام کرد ایالات متحده یادداشت تفاهمی ارائه میکند که بر اساس آن طی سالهای ٢٠٢٣ تا ٢٠٢٩، سالانه ١ میلیارد و ۴۵۰ میلیون دلار در قالب کمک خارجی به اردن میدهد.
جو بایدن در دیدار با شیخ حمد بن عیسی آل خلیفه پادشاه بحرین نیز شراکت راهبردی دو کشور و میزبانی بحرین از ناوگان پنجم فرماندهی مرکزی نیروی دریایی ایالات متحده را ستود.
او گسترش روابط بحرین با اسرائیل در قالب توافقهای ابراهیم و فرایند نقب را ستود.
تقویت همکاریهای دفاعی، امنیتی، اقتصادی، تجاری، و مردم با مردم از دیگر محورهای دیدار رهبران آمریکا و بحرین بود.
همچنین، جو بایدن و شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، بر تداوم همکاریهای دوجانبه جهت مقابله با چالشهای جهانی و همچنین تعمیق همکاریهای دفاعی و امنیتی تاکید کردند.
تمهیدات قطر برای برگزاری جام جهانی ٢٠٢٢ و اهمیت اصلاح قانون کار در آستانه برگزاری این مسابقات، و همچنین نقش قطر در ترویج صلح و ثبات در افغانستان از دیگر محورهای این دیدار بود.
رئیس جمهوری آمریکا سفر چهار روزه خود به اسرائیل، کرانه باختری، و عربستان سعودی را امروز به پایان میرساند.