جو بایدن، ریاست جمهوری ایالات متحده که یک هیات آمریکایی را سرپرستی میکرد، با هیات عربستانی، بهسرپرستی محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، دیدار کرد. این دیدار روز جمعه بیستوچهارم تیرماه، در کاخ السلمان در شهر جده عربستان، صورت گرفت.
بایدن در پایان این گفتگوها با شرکت در یک کنفرانس خبری مهمترین دستاوردهای این دیدار را تشریح کرد:
حذف نیروهای حافظ صلح از جزیره تیران
مدتی کوتاه پس از توافقنامه کمپ دیوید که در سال ۱۹۷۸ امضا شد، نیروهای آمریکایی به عنوان بخشی از نیروهای چندملیتی و ناظران (MFO) متکی بر معاهده صلح بین اسرائیل و مصر، در مقام «حافظ صلح» در جزیره تیران خدمت کردهاند.
پنج آمریکایی در سال ۲۰۲۰ در یک سقوط هلیکوپتر در جزیره کشته شدند. اکنون برنامههایی برای «حذف نیروهای حافظ صلح MFO و توسعه این منطقه» که زمانی جرقه «دو جنگ میان چند حکومت» را در منطقه زد، انجام شده است.
هدف از این برنامهها «رونق گردشگری، توسعه و پیگیریهای صلحآمیز» بوده است.
جو بایدن از این توافق که در پی ماهها مذاکره حاصل شد و بهطور کامل منافع همه طرفها از جمله اسرائیل را در نظر گرفت، استقبال میکند.
نیروهای حافظ صلح MFO از جمله سربازان آمریکایی، تا پایان امسال تیران را ترک خواهند کرد.
باز کردن حریم هوایی عربستان به روی هواپیماهای غیرنظامی اسرائیل
تا به امروز، هواپیماهای غیرنظامی که از اسرائیل پرواز میکردند، بهجز در مواردی نادر، نمیتوانستند بر فراز عربستان سعودی پرواز کنند. این امر منجر به «افزایش ساعتهای پرواز، هزینههای قابل توجه و عوارضی غیرضروری» شده بود.
جو بایدن، از تصمیم عربستان سعودی برای «گسترش پرواز بر فراز عربستان سعودی برای همه هواپیماهای غیرنظامی، از جمله خطوط هوایی که از اسرائیل پرواز می کنند، بر اساس اصول کنوانسیون شیکاگو در سال ۱۹۴۴» ابراز رضایت کرد.
منطقه یکپارچه و با ثبات خاورمیانه
رئیس جمهوری آمریکا، همچنین از اقدامهای مرتبط با موضوع «برقراری پروازهای مستقیم از اسرائیل به جده، برای حج سال آینده، برای شرکتهای مسافرتی تاییدشده» استقبال کرد.
حفظ و تمدید آتشبس با میانجیگری سازمان ملل در یمن
عربستان سعودی، متعهد به «تمدید و تقویت آتشبس با میانجیگری سازمان ملل» شده است. این تعهد تاکنون منجر به «پانزده هفته صلح، آرامترین دوره در یمن در شش سال گذشته و مشارکت در یک روند دیپلماتیک شده است.»
برای دستیابی به یک راهحل ورای مناقشه، بایدن از تعهد عربستان سعودی به آتش بس، بهویژه همراهی عربستان با دولت یمن، در کمک به از سرگیری پروازهای تجاری مستقیم از صنعا به عمان و قاهره برای اولین بار در هفت سال گذشته، خشنود است.
او از حمایتهایی که از «شورای رهبری ریاستجمهوری یمن» صورت گرفته نیز استقبال کرده است. از نتایج این حمایتها «بهبود خدمات اساسی و ثبات اقتصادی برای کاهش رنج مردم یمن» است. حمایتها شامل «تعهد ارایه بیش از یک میلیارد دلار برای پروژه های توسعه، مساله سوخت و همچنین سپرده مشترک دو میلیارد دلاری عربستان و امارات به بانک مرکزی یمن» است.
رئیسجمهوری آمریکا بر «تعهد ایالات متحده برای کمک به عربستان سعودی در حفاظت و دفاع از خاک و مردم خود در برابر تهدیدات ایران و نیروهای نیابتی ایران به ویژه حملاتی که توسط حوثیهای مورد حمایت ایران در یمن، انجام میشود» تاکید کرد.
چارچوب جدید دوجانبه برای همکاری در 5G/6G
جو بایدن از امضای یک یادداشت همکاری جدید بین «اداره ملی مخابرات و اطلاعات ایالات متحده و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات عربستان سعودی» استقبال کرد. این همکاری، شرکت های فناوری ایالات متحده و عربستان را در مسیر پیشرفت به یکدیگر متصل میکند.
از دیگر نتایج این همکاری «استقرار 5G با استفاده از شبکههای دسترسی رادیویی باز، مجازی و مبتنی بر ابر و توسعه 6G از طریق فناوریهای مشابه» خواهد بود.
عربستان سعودی متعهد به سرمایهگذاری قابل توجهی برای این پروژه، تحت چتر «مشارکت برای زیرساختها و سرمایهگذاری جهانی» است که رییسجمهوری در اجلاس G7 در ماه ژوئن اعلام کرد.
همکاری جدید در زمینه امنیت انرژی
عربستان سعودی متعهد به حمایت از «تعادل بازار جهانی نفت برای رشد اقتصادی پایدار» است.
آمریکا از «افزایش پنجاه درصدی سطح تولید، نسبت به آنچه که برای ماههای ژوئیه و اوت برنامهریزی شده بود» استقبال کرده است. «این گام و گامهای بعدی که در هفتههای آینده پیشبینی میشود به طور قابل توجهی به ثبات بازارها کمک میکند».
چارچوب جدید دوجانبه در مورد همکاری انرژی پاک
جو بایدن، از امضای چارچوب مشارکت دوجانبه برای «پیشبرد پروژه انرژی پاک، بهواسطه سرمایهگذاریهای جدید عربستان برای تسریع انتقال انرژی و مبارزه با اثرات تغییرات آبوهوایی» استقبال کرد.
این چارچوب بهویژه بر روی «انرژی خورشیدی، هیدروژن سبز، هسته ای و سایر ابتکارات در انرژی پاک» تمرکز دارد.
این مشارکت، از همکاری بخش دولتی و خصوصی برای «پیشبرد استقرار راهحلهای انرژی پاک و در عین حال سرعتبخشیدن به تحقیق، توسعه و نمایش فناوریهای نوآورانه مورد نیاز برای کربنزدایی در اقتصاد جهانی و دستیابی به انتشار خالص صفر» استفاده خواهد کرد.
ادغام عراق در شورای همکاری خلیج فارس
جو بایدن، از نقش پیشرو عربستان سعودی، در «تقویت روابط با جمهوری عراق و توافقنامههایی تاریخی که در حاشیه نشست امنیت و توسعه جده در ۱۶ ژوئیه ۲۰۲۲ امضا میشود» استقبال کرد.
اتصال شبکههای برق عربستان سعودی و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، به شبکه عراق، بهمنظور ارایه منابع جدید و متنوع برق، به عراق و مردم آن.
همکاری در زمینه امنیت سایبری
جو بایدن، از امضای دو توافقنامه دوجانبه در مورد «امنیت سایبری» بین «سازمان ملی امنیت سایبری عربستان سعودی» با «دفتر تحقیقات فدرال» و با «سازمان امنیت سایبری و امنیت زیرساخت وزارت امنیت داخلی آمریکا، CISA» استقبال کرد.
از طریق این تفاهمنامههای همکاری، ایالات متحده و عربستان سعودی روابط دوجانبه کنونی خود را در مورد این موضوع حیاتی {امنیت سایبری} گسترش خواهند داد.
ابزارها و رویکردهای آموزش و آموزش امنیت سایبری
این دو کشور، اطلاعاتی را در مورد «تهدیدهای امنیت سایبری و فعالیتهای عوامل مخرب» بهاشتراک میگذارند تا پروژه «دفاع مشترک دو ملت» را تقویت کرده و در بهترین شیوههای فناوری، همکاری کنند.
همکاری در اکتشاف فضایی
ایالات متحده و عربستان سعودی در حال گسترش همکاری در همه زمینههای اکتشاف فضایی، از جمله «پروازهای فضایی انسانی، رصد زمین، توسعه تجاری و نظارتی و رفتار مسئولانه در فضا» هستند.
بایدن، از امضای توافقنامه «آرتمیس» توسط پادشاهی عربستان سعودی استقبال کرد. او همچنین بر تعهد خود به «اکتشاف و استفاده مسئولانه، صلح آمیز و پایدار از فضا» تاکید کرد.
همکاری در زمینه بهداشت عمومی
جو بایدن، از شکلگیری تفاهم جدید بین وزارت بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده و وزارت بهداشت عربستان برای «پیشبرد و تقویت روابط و همکاری با یکدیگر برای حل مسائل بهداشتی مشترک» ابراز خرسندی کرد.
زمینههای همکاری آتی در مقوله بهداشت، شامل «سیستمهای اطلاعات سلامت، ظرفیتسازی در ارائه خدمات بهداشتی، نظارت بر بیماریها، بیماریهای عفونی نوظهور، رسیدگی به نگرانیهای مرتبط با سلامت زنان و افراد با نیازهای ویژه و همچنین سیاستهای عمومی برای پیشگیری از بیماری و ارتقای سلامت.» است.
موضوع قتل جمال خاشقچی
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا همچنین اعلام کرد «در دیدار با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، مساله قتل جمال خاشقچی، روزنامهنگار واشینگتن پست را عنوان کرده است.»
بایدن گفت: «محمد بن سلمان دخیل بودن در این قتل را رد کرده و گفته که مسببها و کسانی که در این قتل مسئول بودهاند را مورد بازخواست قرار داده است.»