رئیس جمهوری ایالات متحده میگوید که برخلاف گذشته، این ایران است که اکنون منزوی شده و برای بازگشت به رعایت برجام تحت فشار قرار دارد.
جو بایدن در یادداشتی که شامگاه شنبه ۱۸ تیر تحت عنوان «چرا به عربستان سعودی میروم؟» در روزنامه واشنگتن پست منتشر شد، با اشاره به رویکرد دولتش در قبال ایران و تاکید بر این که ایالات متحده با همپیمانان و شرکایش در اروپا و سراسر جهان متحد شد تا شرایط «انزوای خود» را تغییر دهد، مینویسد: «این ایران است که اکنون، و تا زمانی که به توافق هستهای بازگردد، منزوی شده است.»
رئیس جمهوری آمریکا سپس از همراهی بیش از ۳۰ کشور در ماه گذشته برای محکوم کردن «عدم همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد فعالیتهای هستهای گذشتهاش» به عنوان نمونهای از این اتحاد میان ایالات متحده و همپیمانانش یاد کرد.
آقای بایدن در ادامه با تاکید بر آمادگی خود برای بازگشت به پایبندی به توافق هستهای سال ۲۰۱۵، تصریح کرده است تا زمانی که ایران آماده بازگشت به رعایت برجام نباشد، دولت او همچنان به افزایش فشارهای دیپلماتیک و اقتصادی بر ایران ادامه خواهد داد.
رئیس جمهوری ایالات متحده در بخش دیگری از این یادداشت، خاورمیانه کنونی را «پایدارتر و ایمنتر» از خاورمیانه در زمان روی کار آمدن دولتش توصیف میکند. او برای نمونه به کاهش شدید «شمار حملات تحت حمایت ایران در مقایسه با دو سال پیش» در عراق، برقراری آتشبس در یمن «پس از یک سال دیپلماسی مداوم» ایالات متحده، کمک به پایان یافتن جنگ غزه ظرف تنها ۱۱ روز، همکاری ایالات متحده با اسرائیل، مصر، قطر، و اردن برای حفظ صلح، بازسازی روابط ایالات متحده با فلسطینیها، و اقدامات دولتش در قبال عربستان سعودی - از جمله انتشار گزارش جامعه اطلاعاتی درباره قتل جمال خاشقجی، وضع تحریمهایی علیه برخی اتباع سعودی، و ممنوعیت صدور روادید برای ۷۶ شهروند سعودی - اشاره میکند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نیز روز جمعه ۱۷ تیر در حاشیه نشست گروه ٢٠ در اندونزی به همراه همتایان خود از فرانسه و آلمان و نماینده بریتانیا، ضمن ابراز نگرانی نسبت به سرعت توسعه برنامه هستهای ایران و تاکید بر تعهد خود به بازگشت متقابل به پیروی کامل از برجام، از جمهوری اسلامی خواستند مطالبات فرابرجامیاش را کنار بگذارد و سریعا با توافقی که هماکنون در دسترس است، موافقت کند.
مذاکرات «احیای برجام» از ماه مارس گذشته متوقف شده بود. این توقف، ابتدا به دلیل کارشکنیهای روسیه و سپس مطالبات فرابرجامی ایران از جمله «حذف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمانهای تروریستی» بود؛ مطالباتی که به گفته مقامات آمریکایی، در مذاکرات قطر نیز همچنان توسط طرف ایرانی مطرح شدند.
رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، این مذاکرات را موقعیتی «از دسترفته» توصیف کرده است.
مالی اوایل تیرماه در گفتوگو با استیو اینسکیپ از رادیو ملی آمریکا (انپیآر) گفت اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده مذاکرات قصد داشت دستکم یک تلاش دیگر بکند، بنابراین هر دو طرف را به دوحه دعوت کردند به این امید که ایرانیها تمایلی از خود نشان دهند اما به نظر میرسد آنها قادر به ارائه پاسخی نیستند.