رئیس جمهوری آمریکا در راستای تقویت اتحادیههای منطقهای برای مقابله با نفوذ چین در حوزه اقیانوس آرام- هند، میزبانی سران کشورهای آسهآن را به مدت دو روز بر عهده دارد.
برنامه نشست، تقویت مناسبات تجاری، امنیت منطقهای و جنگ اوکراین است اما نگرانیها از سرکوب دموکراسی خواهان در پی کودتای نظامیان در میانمار، بخشی دیگر از گفتگوها در دیدار سران آسهآن با رئیس جمهوری آمریکا خواهد بود.
فعالان حقوق بشر و طرفداران دموکراسی نگرانند که جو بایدن در سیاستی مداراگرایانه، تخلفهای حقوق بشری در منطقه جنوب خاوری آسیا از جمله میانمار و کامبوج را نادیده بگیرد. دوره طولانی ۳۷ ساله زمامداری هان سننخست وزیر کامبوج و رئیس دورهای آسهآن، همراه با فساد گسترده، سرکوب ناراضیان و خشونت بر کشور، حاکم بوده است.
به دلیل آنکه تنها رهبران غیر نظامی آسهآن به کاخ سفید دعوت شده اند، رهبرکودتای نظامی میانمار غایب نشست خواهد بود.
هدف و برنامه کاخ سفید از نشست آسهآن، مقابله با نفوذ چین در منطقه آسیای جنوب خاوری و شکل دادن به ائتلافی علیه روسیه در جنگ جاری علیه اوکراین است.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، گفت: «شماری از شرکت کنندگان در نشست آسه آن، متحدان مهم ما در محکوم کردن اقدام تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین هستند که در پشتیبانی از تحریم ها و اجرای آنها مشارکت دارند.»
جن ساکی در این باره که در اعلامیه نهائی نشست سران آسه آن، به تهاجم نظامی روسیه علیه اوکراین اشاره خواهد شد یا نه، اظهار نظری نکرد. سران آسه آن در مورد تجاوز روسیه به اوکراین نظر واحدی ندارند.
شرکت کنندگان در نشست آسه آن در کاخ سفید با قانونگذاران کنگره از هر دو حزب و نیز سرمایه گذاران و رهبران شرکت های بزرگ بازرگانی و مالی دیدار داشته اند. جمعه آخرین روز نشست آسه آن با رئیس جمهوری آمریکا است.