جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در ایران، میگوید جمهوری اسلامی به جای انجام تحقیقاتی مستقل و شفاف درباره چرایی مرگ مهسا (ژینا) امینی، معترضان را به شدت سرکوب کرده است.
او که روز پنجشنبه در کنفرانسی مطبوعاتی به میزبانی سازمان ملل متحد با موضوع وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران سخن میگفت، در پاسخ به پرسش خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا درباره اینکه جامعه بینالمللی چگونه میتواند به معترضان ایرانی کمک کند، گفت این که بسیاری از کشورهای جهان خشونتها در ایران را محکوم کردهاند، کافی نیست.
به گفته او، با توجه به اینکه مجاری پاسخگویی در ایران وجود ندارد، باید سازوکار مستقلی از سوی جامعه بینالمللی ایجاد شود تا موارد نقض حقوق بشر در ایران شناسایی و عاملان آن پاسخگو دانسته شوند.
جاوید رحمان، «به اصطلاح تحقیقات» انجامشده توسط دولت ایران درباره کشته شدن مهسا امینی را «غیرمستقل» و «غیرشفاف» خواند.
آقای رحمان افزود: «ژینا نخستین زنی نیست که قربانی رفتار خشونتآمیز نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بوده و آخرین هم نخواهد بود.»
به گفته او از زمان آغاز تظاهرات دستکم ۲۵۰ ایرانی از جمله ٢٧ کودک از سوی نیروهای امنیتی دولت ایران کشته شدهاند. او افزود عدد واقعی کشتهشدگان احتمالا بسیار بالاتر از ۲۵۰ است.
گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در ایران گفت حجاب اجباری ناقض کرامت و شرافت زنان است و باید کاملا برچیده شود. او با اشاره به توسل مقامات ایرانی به خشونت برای تحمیل حجاب به زنان ایرانی گفت اکنون زنان پیشرو اعتراضات سراسری جاری در ایران هستند.
او کشته شدن نیکا شاکرمی را نمونهای دیگر از اعمال خشونت نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی علیه زنان معترض به حجاب اجباری خواند.
جاوید رحمان در پاسخ به پرسشی درباره سرکوب شدید کُردها از سوی جمهوری اسلامی گفت شهروندان کُرد ایرانی هموارد تحت ستم زیادی بودهاند و از حقوق بنیادین خود از جمله هویت و حق آزادی بیان محروم بودهاند. به گفته او، علاوه بر نقض حقوق کُردها، ژینا هم خود کُرد بوده و به همین خاطر در استانهای کردنشین تظاهرات شدیدتری علیه جمهوری اسلامی جریان داشته است.
آقای رحمان در ادامه گفت اقلیتهای قومی شدیدا دچار رنج و آلام هستند و کشتهشدن بیش از ۶۰ نفر در تاریخ ٣۰ سپتامبر در زاهدان را یادآور شد.
جاوید رحمان روز چهارشنبه نیز در پنجمین گزارش خود از وضعیت حقوق بشر در ایران، که به مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه کرد، شرایط خشونت در جمهوری اسلامی ایران را «بیسابقه» خواند.
او در سخنان روز چهارشنبه خود ضمن پرداختن به وقایع پس از مرگ مهسا امینی گفت:« درگذشت این دختر ۲۲ ساله کرد در بیمارستان پس از بازداشت به دست پلیس اخلاق، با خشم مردم و «امواج عظیم اعتراضات را در سراسر کشور، و اقشار اجتماعی رو به روشد که خواستار تغییر سیاسی بودند. زنان و نوجوانان با شعار «زن، زندگی، آزادی» رهبری این اعتراضات را بر عهده دارند.»
به گفته جاوید رحمان، سد ترس شکسته شده و جنبشی پا گرفته است و مقامات جمهوری اسلامی همان طور که پیشبینی میشد، با سرکوب وحشیانه تظاهرات آرام و قطع اینترنت و سرکوب آزادی بیان و تشکلهای مردم ایران به اعتراضات پاسخ دادند.
دور جدید اعتراضات از ۲۵ شهریور آغاز شده و در همه استانهای کشور جریان داشته است.
در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنهای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنهای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه، روحت شاد» داده شده است.
مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانوادهاش از سقز به تهران سفر کرده بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبتهای ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.