لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۲۶

سناتور جمهوریخواه «جیمز ری‌چ»: مشکل ما با مردم ایران نیست، با رژیم گستاخ آن است


سناتورهای آمریکا روی طرح جدیدی کار می‌کنند که به کنگره اجازه می دهد پیام محکم تری به ایران ارسال کنند. «ستاره درخشش» مدیر بخش فارسی صدای آمریکا در یک مصاحبه اختصاصی با سناتور جمهوریخواه «جیمز ری‌چ» عضو کمیته اطلاعات و رئیس کمیته فرعی خاورنزدیک و ضدتروریسم سنا، در این زمنیه به گفت‌وگو نشست.

متن کامل این گفتگو را در زیر می خوانید:‌

سوال – ابتدا می خواهم به توافق اتمی بپردازم. آیا شما از صدور عدم پایبندی ایران به توافق هسته ای از سوی پرزیدنت ترامپ تعجب کردید؟

نه خیلی. پرزیدنت ترامپ نشانه هایش را قبلا خیلی علنی نشان داده بود. او مانند خیلی از ما گفته بود ملاحظاتی درباره این مساله دارد. این برای کسانی مثل من و دیگرانی که از توافق حمایت نمی کنند، آزاردهنده است که از آنها خواسته شود توافقی را امضا کنند که به نفع امنیت ملی آمریکا نیست. می دانم که رئیس جمهوری چنین احساسی دارند و به همین دلیل گواهی عدم پایبندی ایران به توافق از سوی آقای ترامپ برای من تعجب برانگیز نبود.

سوال – به انتهای یک مهلت دیگر می رسیم. ۱۵ ژانویه، ‌۲۵ دیماه که شامل دستور رئیس جمهوری درمورد تعلیق برخی تحریم ها خواهد بود. به نظرتان چه خواهد شد.

این در اختیار رئیس جمهوری است. می دانید که سه قانون داریم که درباره تحریم ایران است. می دانیم رئیس جمهوری می تواند با دستور خود آنها را معلق کند. تا کنون چنین بوده و مهلت آن پانزدهم ژانویه فرا می رسد. قبولش برای من خیلی سخت است که رئیس جمهوری بخواهد تعلیق ها را ادامه بدهد. چون خود او بارها گفته است برجام به نفع امنیت ملی کشور و مردم آمریکا نیست.

سوال – همانگونه که می دانید متحدان اروپایی ما می گویند قصد دارند به برجام ادامه دهند. آیا فکر نمی کنید، با اینکار آنها در این مورد بخصوص، پرزیدنت ترامپ منزوی شود.

در واقع نه، اینطور فکر نمی کنم. من با مقام های اروپا در فرصت های مختلف دیدار داشته ام و با استدلال های آنها به خوبی گوش کرده ام. مساله این است که ایران به چندین قطعنامه شورای امنیت پایبندی نداشته است.

این توافق تصمیم و اراده مردم و کنگره آمریکا نبود بلکه یک توافق فردی بود که باراک اوباما آن را امضا کرده بود. به این توافق ریاست جمهوری گفته می شود. حالا اگر پرزیدنت ترامپ تصمیم به چنین کاری بگیرد، اروپایی ها باید تصمیماتی را اتخاذ کند.

برای آمریکایی ها دشوار است که بدون هیچ نگرانی، استدلال کنند که همه چیز خوب پیش می رود. راستش،‌ همه چیز به خوبی پیش نمی رود. البته آنها دیدگاه متفاوتی به برجام دارند. فکر نمی کنم تا آنجا که به رئیس جمهوری و کشور ربط داشته باشد، انزوایی در کار باشد. حالا رئیس قوه مجریه تصمیم به خروج از این توافق بگیرد، باید متذکر بشوم که این توافق تصمیم و اراده مردم و کنگره آمریکا نبود بلکه یک توافق فردی بود که باراک اوباما آن را امضا کرده بود. به این توافق ریاست جمهوری گفته می شود. حالا اگر پرزیدنت ترامپ تصمیم به چنین کاری بگیرد، اروپایی ها باید تصمیماتی را اتخاذ کند.

در گفتگوهایی که با اروپایی ها داشتم، آنها هم نگرانی هایی درباره ادامه حمایت ایران از بی ثباتی در منطقه، حمایت از تروریسم و ادامه آزمایش های موشکی دارند. همه اینها نقض فاحش قطعنامه های شورای امنیت است. به نظر نمی آید که ما منزوی شویم.

سوال – در ادامه صحبت مان درباره اروپایی ها،‌ اشاره کردید که آنها نگرانی مشترکی با آمریکا دارند اما اگر اروپایی ها تصمیم بگیرند به سرمایه گذاری های میلیاردی خود در ایران ادامه بدهند،‌ این بدین معناست که شرکت آمریکایی از رقابت در بازار ایران محروم می شوند و آیا بازار را عملا به اروپایی ها واگذار می کنند؟

ابتدا باید بگویم درباره مساله امنیت ملی مان، رقابت در بازار، مسایل اقتصادی، دلار و سنت جایی ندارد. با این مقدمه، باید بگویم که اروپایی ها با موانع و مشکلات زیادی روبرو خواهند شد. زیرا تحریم های آمریکا به آنها در برخی جاها آسیب هایی خواهد زد. آنها مجبورند تصمیمات خاصی اتخاذ کنند. همه باید از سیستم های مختلف آمریکا مانند سیستم بانکی ما استفاده کنند. بنابراین آنها در موضعی قرار خواهند گرفت که باید تصمیم های سختی بگیرند. به نظرم، آنها مجبور خواهند شد که با ایرانی ها در مذاکرات شان بر سر مسایلی پافشاری کنند. کاری که باید در زمان مذاکرات هسته ای انجام می دادند.

سوال – می خواهم درباره برنامه موشک بالستیک ایران بپردازم. چگونه می توانیم به طور واقع بینانه، جلوی برنامه موشک بالستیک ایران را بگیریم.

واضح است که راه ها و سطوح مختلفی برای جلوگیری از این برنامه وجود دارد. ما همه ابزار لازم را برای اینکار در اختیار داریم. اعمال تحریم ها ثابت کرد که موجب رنج آنها فراهم شد و مجبورشان کرد به میز مذاکره بیایند و رفتار شان تغییر کرد. من معتقدم که اعمال تحریم کارایی دارد. تاکید می کنم که ما هیچ مشکلی با مردم ایران نداریم. به نظرم، مردم ایران از رفتارهای رژیم شان ناخرسند هستند. مشکل ما، با رژيمی است که مسیر نقض قوانین بین المللی را ادامه می دهد.

سوال – باز هم درباره برنامه موشک بالستیک ایران؛ گزارش هایی درباره همکاری ایران و کره شمالی منتشر شده است. آیا به این گزارش ها توجه می کنید؟ آیا واقعا چنین همکاری وجود دارد.

مشخص است که نمی توانم درباره همه جزئیاتی که در جریان است، صحبت کنم. اما گزارشی است درباره همکاری دو کشور در زمینه انتقال سلاح هسته ای وجود دارد. بیشتر از این نمی توانم اشاره کنم. آیا این مساله ما را نگران کرده است؟ ما با دو کشور پرت شده از دایره کشورهای جهان مواجهیم که تلاش دارند به توان هسته ای قابل پرتاب به سراسر جهان دست یابند. این مساله ای شدیدا ترس‌آور است و ما به عنوان رهبر جهان آزاد تلاش می کنیم که آن را حل کنیم.

هیات مذاکره کننده دولت اوباما به ما می گفتند محتوای مذاکرات مساله هسته ای است. ما به آنها گفتیم شما نمی توانید فقط در این زمینه گفتگو کنید. زیرا اگر ایرانی ها حاضر نباشند دیگر رفتارهای شان را تغییر بدهند و می گویند فقط حاضرند درباره عدم دستیابی به سلاح اتمی در مدت زمانی مذاکره کنند، گفتگو ها بی حاصل است و این قابل قبول نیست. ایران در صدر کشورهای حامی تروریسم در جهان قرار دارد. عوامل آنها خاورمیانه را بی ثبات کرده اند.

سوال – به مساله توافق اتمی بر می گردم. شما و دیگر منتقدان این توافق می گوید ایران رفتارش را بعد از امضای برجام تغییر نداده است. آیا به خاطر همین مساله بود که سنا طرح مقابله با اقدامات برهم زننده ایران را به تصویب رساند؟‌ لطفا توضیح بدهید؟

وقتی مقامات دولت پیشین در حال مذاکره برای دستیابی به توافق بودند ما از آنها دعوت می کردیم که در اجلاس شهادت و استماع در کنگره حاضر شوند. آنها کاملا می دانستند که کنگره از نحوه مذاکره آنها ناخرسند است. آنها تاکید می کردند که محتوای مذاکرات مساله هسته ای است. ما به آنها گفتیم شما نمی توانید فقط در این زمینه گفتگو کنید. زیرا اگر ایرانی ها حاضر نباشند دیگر رفتارهای شان را تغییر بدهند و می گویند فقط حاضرند درباره عدم دستیابی به سلاح اتمی در مدت زمانی مذاکره کنند، گفتگو ها بی حاصل است و این قابل قبول نیست. ایران در صدر کشورهای حامی تروریسم در جهان قرار دارد. عوامل آنها خاورمیانه را بی ثبات کرده اند. همین الان علیه کردها می جنگند که برای کردستان و منطقه بی ثباتی در پی داشته است. آنها راکد به دیگران می دهند که تازه ترین مورد آن پرتاب همین موشک ها به فرودگاه ریاض بود که این باید متوقف شود. همین دو مساله، یعنی حمایت از تروریسم و تداوم آزمایش موشکی به تنهایی ایجاب می کرد که از این توافق خارج شویم؛ توافقی که باراک اوباما به تنهایی به آن رسید.

سوال – سناتور ریچ، شما رئیس کمیته فرعی در امور منطقه هستید که هم ایران و هم مقابله با تروریسم را در بر می گیرد. نظرتان درباره قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمان های تروریستی چیست؟‌

به طور ایده آل می خواهیم اینکار صورت بگیرد اما به خاطر پیچ و خم های قانونی برای برخی متحدان ما دشواری هایی ایجاد کرد. من نمی توانم بیشتر از این وارد جزئیات شوم. اما سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اقداماتی را انجام می دهد که بسیاری می دانند اقداماتی تروریستی است. برخی اینطور استدلال می کنند که اگر سپاه در فهرست سازمان های تروریستی قرار گیرد،‌ یعنی تمام کشور را در فهرست سازمان های تروریستی قرار داده ایم. این دشواری هایی ایجاد می کند که مشکل می توان با آن کنار آمد. ما همه می دانیم چه می گذرد و حتی می توانیم بدون اینکه آنها را در چنین فهرستی قرار دهیم، با آنها برخورد کنیم.

سوال – به عنوان سوال آخر، مردم ایران از نزدیک آنچه را که در کنگره در رابطه با ایران می گذرد، پیگیری می کنند. آیا از هم اکنون تا ۲۵ دیماه،‌ یعنی مهلت دیگر، جلسه ای برای استماع یا شهادت درباره ایران در کنگره ایالات متحده آمریکا برنامه ریزی شده است.

بله برخی از این جلسات برنامه ریزی شده است. در کمیته ای که من ریاست آن را بر عهده دارم، ایران کشوری است که به آن توجه داریم. ما خواستار تغییر رفتار رژیم ایران هستیم. بنابراین، من شکی ندارم که جلسات استماع و بحث و گفتگو درباره با ایران برگزار خواهیم کرد و پوشش آن توسط شما مهم است. پیام ما برای مردم ایران این است که مردم آمریکا، مردم ایران را دوست دارند. دهه هاست که میان دو کشور تبادلاتی در حال انجام است. آمریکاییان ایرانی تبار در این کشور زندگی می کنند. ما می خواهیم دوست واقعی مردم ایران باقی بمانیم. اما در ایران رژیمی بر سر کار است که با گستاخی مسیری را ادامه می دهد که جامعه جهانی آن را از این مسیر منع کرده است. من و همه ما امیدواریم که روزی برسد تا روابط گرم تری از آنچه اکنون داریم، با ایران داشته باشیم.

نسخه کامل ویدئوی این گفتگو را اینجا ببینید:‌

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG