براساس گزارش ها از نوار غزه، آتش بس ۷۲ ساعته جدیدی که از نیمه شب یکشنبه میان نیروهای اسرائیلی با گروه حماس برقرار شده، به قوت خود باقی است و راه را برای گفتگوهایی که هدف از آن پایان دادن به یک ماه درگیری است، باز کرده است.
لحظاتی پیش از شروع آتش بس، رگباری از راکت های حماس به خاک اسرائیل پرتاب شد. اما از لحظه اعلام آتش بس صدای گلوله ای شنیده نشده است.
با برقراری آتش بس، هیأت اسرائیلی بار دیگر به قاهره رفت تا به گفتگوهای غیرمستقیم با حماس بر سر آتش بس درازمدت مذاکره کند. این گفتگوها که به ابتکار و میانجیگری مصر برگزار می شد، هفته پیش در پی نقض آتش بس و ازسرگرفته شدن درگیری میان دو طرف فلسطینی و اسرائیل به هم خورد.
حماس و دولت اسرائیل هیچیک از موضع خود عقب نشینی نکرده اند و اختلافات عمیق همچنان حل نشده باقی مانده است: اسرائیل خواهان خلع سلاح غزه است و حماس بر رفع محاصره غزه از سوی مصر و اسرائیل پافشاری می کند.
اسرائیل می گوید اجازه نخواهد داد کالاهایی به حماس ممکن است برای مقاصد نظامی به کارگیرد، آزادانه وارد نوار غزه شود.
تسیپی لیونی، وزیر دادگستری اسرائیل گفته هرگونه واردات سیمان برای بازسازی غزه باید با نظارت بین المللی انجام شود تا جلوی ساخت و ساز شبکه تونل های زیرزمینی توسط حماس برای نقب زدن به داخل اسرائیل گرفته شود. خانم لیونی گفت پول و مصالحی که به نوار غزه وارد می شود باید به دست ساکنان غزه برسد، نه اعضای حماس. وی در گفتگو با رادیو اسرائیل گفت حماس باید در این جنگ طعم شکست را بچشد و نباید به آن گروه اجازه داده شود تهاجمات تروریستی را به یک پیروزی تبدیل کند.
از سوی دیگر، حماس به دستآوردی نیاز دارد تا به عنوان پیروزی در مقابل جان های از دست رفته و خانه های ویران شده ساکنان غزه به مردم نشان دهد – رفع محاصره غزه همان پیروزی مورد نظر حماس است.
حماس می گوید محاصره هفت ساله غزه غیرقانونی و غیراخلاقی است، و تا رفع حصر، خبری از توافق نخواهد بود.
موسی ابومرزوق، از رهبران حماس می گوید بازگشت به وضعیت پیش از جنگ – که در آن غزه یک زندان بزرگ و روباز بود – غیرممکن است.
احتمال می رود حکومت خودگردان فلسطینی حاکم بر کرانه باختری، که از حمایت بین المللی برخوردار است، در کنار مقامات اروپایی نظارت بر گذرگاه های نوار غزه را برعهده بگیرد.
به رغم موانع موجود بر سر راه مذاکرات، متارکه جنگ فرصتی برای رساندن کمک های انساندوستانه به مردم جنگ زده غزه فراهم کرد که بسیار به آن احتیاج داشتند. امروز صدها کامیون حامل مواد خوراکی، آب، دارو و دیگر مایحتاج از مرز اسرائیل وارد نوار غزه شد.