بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، یکشنبه ۱۶ اردیبهشت همزمان با دومین روز از مذاکرات میان مقامات حماس، قطر، مصر و آمریکا در قاهره گفت اسرائیل مخالف هرگونه توافق منجر به پایان جنگ و خروج نیروهای اسرائیلی از غزه است.
نتانیاهو گفت: «آماده نیستیم شرایطی را بپذیریم که در آن گردانهای حماس از پناهگاههای خود بیرون بیایند، بار دیگر کنترل غزه را در دست بگیرند، زیرساختهای نظامیشان را بازسازی کنند، و تهدید شهروندان اسرائیل... را از سر بگیرند.»
نخستوزیر اسرائیل با تکرار موضع خود طی چند ماه گذشته تصریح کرد که اسرائیل «تا زمان تحقق همه اهدافش به جنگ ادامه خواهد داد.»
او خاطرنشان کرد اسرائیل مایل به پذیرش توافق است و این حماس است که بر مواضع خود پافشاری میکند.
این در حالی است که روز شنبه هزاران اسرائیلی با برگزاری تظاهرات خواستار موافقت نتانیاهو با توافق توافقی شدند که منجر به آزادی گروگانها شود.
- مذاکرات در قاهره
مقامات ارشد ایالات متحده، قطر و مصر به همراه مقامات حماس در مذاکرات قاهره حضور دارند اما نتانیاهو تصمیم گرفته فعلا هیچ هیئتی به مصر اعزام نکند.
همزمان با پافشاری حماس بر منوط کردن هر گونه توافق به پایان جنگ، یک مقام فلسطینی مطلع از روند مذاکرات به خبرگزاری رویترز گفت مذاکرات جاری در قاهره هنوز منجر به توافق مشهودی نشده است.
به گفته این مقام فلسطینی، هیئت حماس مصمم وارد قاهره شده تا به یک توافق «اما نه به هر قیمتی» دست یابد.
او که نخواسته هویتش افشا شود، گفت: «توافق باید منجر به پایان جنگ و خروج نیروهای اسرائیلی از غزه شود و اسرائیل هنوز متعهد به انجام چنین کاری نیست.»
یک مقام دیگر فلسطینی به رویترز گفت که مذاکرات با چالش روبرو شده زیرا اسرائیل به یک آتشبس جامع پایبند نیست. به گفته او، هیئت حماس به امید اینکه فشار میانجیها موجب تغییر در موضع اسرائیل شود، هنوز قاهره را ترک نکرده است.
منابع مصری اعلام کردند ویلیام برنز، رئیس سازمان سیا، که در مذاکرات پیشین نیز حضور داشت، روز جمعه وارد قاهره شده است.
برخی گزارشها حاکی از آن است که اسرائیل ممکن است با یک آتشبس چند هفتهای موافقت کند که بر اساس آن ۲۰ تا ۳۳ گروگان اسرائیلی در ازای صدها زندانی فلسطینی آزاد شوند.
همزمان با مذاکرات قاهره، حملات اسرائیل به مواضع حماس در غزه ادامه دارد و رویترز به نقل از مقامات بخش بهداشت غزه از کشته و زخمی شدن چند فلسطینی ساکن غزه خبر داده است.
پس از حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل که منجر به کشتهشدن ۱۲۰۰ نفر و گروگان گرفته شدن بیش از ۲۵۰ تن دیگر شد، اسرائیل تهاجم به غزه را با هدف نابودی این گروه اسلامگرای تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران و بازگرداندن گروگانها آغاز کرد.
در جریان مذاکرات با میانجیگری ایالات متحده، قطر، و مصر در پاییز سال گذشته، بیش از ۱۰۰ گروگان ربودهشده آزاد شدند. هنوز ١٣٣ گروگان اسرائیلی در اسارت حماس در غزه هستند و اسرائیل معتقد است دستکم ۲۰ تن از آنها جان خود را از دست دادهاند.
مقامات حماس از زمان حمله تروریستی ۱۵ مهر چندین بار تاکید کردهاند در صورت توان حملهای اینچنین را بارها تکرار خواهند کرد.
حماس بدون اشاره به تعداد اعضای کشتهشده خود در نتیجه تهاجم اسرائیل به غزه میگوید بیش از ۳۴ هزار فلسطینی ساکن غزه تا کنون کشته و حدود ٧۵ هزار تن دیگر زخمی شدهاند.
بخش فارسی صدای آمریکا نمیتواند به طور مستقل آمار و ارقام ارائهشده از سوی حماس را راستیآزمایی یا تایید کند.