بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز جمعه پنجم بهمن در بیانیهای اعلام کرد نیروهای ارتش اسرائیل در پایان مهلت ۶۰ روزه مقرر در توافق آتشبس با حزبالله به طور کامل از جنوب لبنان خارج نخواهند شد.
بر اساس این بیانیه، مطابق این توافق آتشبس فرایند عقبنشینی نیروهای ارتش اسرائیل مشروط به استقرار ارتش لبنان در جنوب این کشور و اجرای کامل و موثر مفاد توافق همزمان با عقبنشینی حزبالله به شمال رود لیطانی است.
نتانیاهو در ادامه بیانیه خود افزود با توجه به این که لبنان هنوز تعهدات خود در چارچوب توافق را «به طور کامل اجرا نکرده است»، فرایند خروج مرحلهای نیروهای ارتش اسرائیل از جنوب لبنان «در هماهنگی کامل با ایالات متحده» ادامه خواهد یافت.
توافق مزبور که با میانجیگری آمریکا و فرانسه حاصل شد، مستلزم برچیدن تسلیحات و اعضا و زیرساختهای حزبالله از جنوب لبنان، استقرار ارتش لبنان، و خروج نیروهای اسرائیلی از این منطقه ظرف ۶۰ روز، یعنی تا یکشنبه هفتم بهمن، است.
بر اساس بیانیه روز جمعه نتانیاهو، مفاد توافق با آتشبس بر اساس این فهم تنظیم شد که فرایند خروج نیروهای ارتش اسرائیل از جنوب لبنان ممکن است بیش از ۶۰ روز ادامه یابد.
به گزارش تایمز اسرائیل، طبق متن توافق آتشبس، فرایند خروج نیروهای ارتش اسرائیل از جنوب لبنان «نباید بیش از ۶۰ روز» طول بکشد.
در همین ارتباط، اسرائیل روز پنجشنبه چهارم بهمن از کُندی اجرای توافق آتشبس با گروه حزبالله مورد حمایت حکومت جمهوری اسلامی انتقاد کرد و خواستار اجرای هرچه سریعتر مفاد این توافقنامه شد.
دیوید منسر، سخنگوی دولت اسرائیل، ضمن تایید پیشرفتهایی از جمله استقرار نیروهای ارتش لبنان و صلحبانان سازمان ملل متحد در جنوب لبنان، گفت این فرایند از سرعت لازم برخوردار نبوده است و باید اقدامات بسیار بیشتری انجام شود.
در مقابل، حزبالله در بیانیهای هرگونه تمدید حضور نیروهای اسرائیل پس از پایان مهلت ۶۰ روزه را رد و آن را «نقض آشکار» توافق آتشبس توصیف کرد و هشدار داد با استفاده از «همه ابزارها و روشهای تضمینشده توسط منشورهای بینالمللی» نسبت به بازپسگیری این مناطق از اسرائیل اقدام خواهد کرد.
این گروه نیابتی حکومت ایران همچنین از نیروهای سیاسی لبنان خواسته است از اجرای کامل توافق آتشبس با اسرائیل اطمینان حاصل کنند.
ارتش اسرائیل هماینک در چندین روستای واقع در بخش شرقی مناطق جنوبی لبنان مستقر است. طی هفتههای اخیر، نیروهای ارتش لبنان به دنبال عقبنشینی ارتش اسرائیل، در بخش غربی این منطقه استقرار یافتهاند.
حزبالله از فردای حمله تروریستی ۱۵ مهر سال گذشته حماس به اسرائیل، به صورت یکجانبه حملات راکتی و پهپادی خود را به شمال اسرائیل آغاز کرد.
اسرائیل نیز در واکنش، با حملات شدید علیه مواضع این گروه در لبنان و سوریه، علاوه بر کشتن صدها تن از اعضای این بازوی عمده نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه، رهبر و فرماندهان ارشد نظامی آن، از جمله حسن نصرالله، فواد شکر، ابراهیم عقیل، و هاشم صفیالدین، را از پا در آورده است.
حملات راکتی و پهپادی حزبالله به اسرائیل موجب آوارهشدن بیش از ۶۰ هزار از ساکنان شمال اسرائیل و کشتهشدن دهها شهروند این کشور شده است.
مقامات اسرائیلی بارها تاکید کردهاند که این کشور تمام توان خود را برای تأمین امنیت مرزهای شمالی و بازگشت غیرنظامیان آواره به خانههایشان به کار خواهد گرفت.