همزمان با انتشار خبرهای مربوط به موافقت کابینه اسرائیل با «گسترش سنجیده» عملیات ارتش اسرائیل در رفح، خبرگزاریها روز جمعه ٢١ اردیبهشت از پیشروی تانکهای اسرائیلی در جاده تقسیمکننده این شهر به دو نیمه شرقی و غربی خبر دادند.
ارتش اسرائیل پس از آغاز عملیات رفح در اواخر دوشنبه اعلام کرده بود که بخشی از جاده صلاحالدین را تحت کنترل خود درآورده است.
پیشروی تانکهای اسرائیلی در امتداد این جاده در محدودهای است که ارتش پیشتر به ساکنان آن دستور تخلیه داده بود. حدود ۱۵۰ هزار نفر از ساکنان شرق رفح در پی دستور اسرائیل این منطقه را تخلیه کردهاند. اما هنوز یک میلیون تن دیگر از ساکنان غزه که به دنبال جنگ در دیگر مناطق این باریکه پرجمعیت به رفح رفتهاند، هنوز دستوری برای تخلیه این شهر دریافت نکردهاند.
همزمان با درگیریهای شدید میان ارتش اسرائیل و اعضای حماس و جهاد اسلامی، ساکنان رفح از انفجارها و تیراندازیهای مداوم در مناطق شرقی و شمال شرقی این شهر خبر دادهاند.
ارتش اسرائیل روز جمعه اعلام کرد که روز گذشته با پیشروی در بخش شرقی رفح، تونلهای زیرزمینی مورد استفاده حماس را کشف کرده و شماری از اعضای این گروه را در نبردهای نزدیک و همچنین حملات هوایی از پا در آورده است.
جنگندههای اسرائیلی مناطقی از رفح از جمله آن سوی گذرگاه مرزی «کَرَم شلوم» را که برای شلیک راکت و خمپاره به سوی اسرائیل مورد استفاده قرار میگرفتند، هدف حمله قرار دادند.
- گسترش سنجیده عملیات در رفح
اسرائیل امیدوار است عملیات خود به منظور نابودی حماس و آزادی گروگانها در رفح را به گونهای گسترش دهد که از سوی ایالات متحده به عنوان یک «عملیات عمده» تلقی نشود.
جو بایدن در روزهای گذشته با ابراز نگرانی نسبت به وضعیت آوارگان در رفح هشدار داده که اگر اسرائیل وارد مراکز جمعیتی این شهر شود، تحویل برخی جنگافزارهای تهاجمی به نزدیکترین متحد خاورمیانهای خود را به حالت تعلیق در خواهد آورد.
وبسایت خبری اکسیوس به نقل از دو منبع گزارش داد عملیات اسرائیل در رفح به گونهای خواهد بود که دولت بایدن را آزردهخاطر نکند. با این وجود، آکسیوس به نقل از یک منبع دیگر هشدار داده که تحرکات اسرائیل در رفح ممکن است از سوی ایالات متحده به عنوان گامی ناپذیرفتنی تلقی شود.
به گزارش اکسیوس، کابینه امنیتی اسرائیل همچنین به تیم مذاکرهکننده این کشور دستور داده که با ارائه طرحی جدید برای آزادی گروگانها، تلاشهای خود برای دستیابی به توافق در این ارتباط را ادامه دهد.
- کشتهشدن چهار سرباز اسرائیلی
ارتش اسرائیل اعلام کرد صبح روز جمعه چهار سرباز در جریان درگیریها در محله زیتون غزه جان خود را از دست دادهاند و یک سرباز دیگر اسرائیلی زخمی شده است.
بر اساس تحقیقات اولیه ارتش اسرائیل، این سربازان بر اثر انفجار بمب در داخل یک کوچه کشته شدهاند.
- نگرانی سازمان ملل متحد
همزمان با تداوم جنگ اسرائیل علیه حماس، آژانسهای امدادرسانی سازمان ملل متحد هشدار دادند که کاهش ذخایر مواد غذایی و سوخت ممکن است طی روزهای آینده موجب توقف عملیات کمکرسانی شود.
حمله مرگبار روز یکشنبه حماس به «کَرَم شالوم» که موجب کشته شدن چهار سرباز اسرائیلی و زخمیشدن ۱۰ تن دیگر شد، موجب بستهشدن این گذرگاه مرزی با اسرائیل شده است. گذرگاه مرزی رفح با مصر نیز از روز سهشنبه توسط ارتش اسرائیل بسته شده است.
هماهنگکننده ارشد یونیسف در غزه هشدار داد که طی پنج روز گذشته تقریبا هیچ کمک بشردوستانهای وارد غزه نشده و چنانچه به وضعیت رسیدگی نشود، ممکن است عملیات امدادرسانی طی روزهای آینده متوقف شود.
- پیشینه
پس از حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل که منجر به کشتهشدن ۱۲۰۰ نفر و گروگان گرفته شدن بیش از ۲۵۰ تن دیگر شد، اسرائیل تهاجم به غزه را با هدف نابودی این گروه اسلامگرای تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران و بازگرداندن گروگانها آغاز کرد.
در جریان مذاکرات با میانجیگری ایالات متحده، قطر، و مصر در پاییز سال گذشته، بیش از ۱۰۰ گروگان ربودهشده آزاد شدند. هنوز ١٣٣ گروگان اسرائیلی در اسارت حماس در غزه هستند و اسرائیل معتقد است دستکم ۲۰ تن از آنها جان خود را از دست دادهاند.
مقامات حماس از زمان حمله تروریستی ۱۵ مهر چندین بار تاکید کردهاند در صورت توان حملهای اینچنین را بارها تکرار خواهند کرد.
ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل، و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دادهاند.