لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۳۳

برخورد جمهوری اسلامی با اقلیت‌های مذهبی؛ از به‌رسمیت شناخته شدن در قانون اساسی تا نقض حقوق مدنی


نیایش مسیحیان ایران در کلیسا به مناسبت کریسمس - آرشیو
نیایش مسیحیان ایران در کلیسا به مناسبت کریسمس - آرشیو

کوروش آلادین - به گزارش تارنمای «ماده ۱۸» که رویدادهای مربوط به مسیحیان در ایران را منعکس می‌کند، دیوان عالی کشور در ایران روز ۱۲ آبان ۱۴۰۰، در یک رای «بی‌سابقه‌» در ارتباط با ۹ تن از نوکیشان مسیحیان محبوس در زندان اوین، اعلام کرد که «تبلیغ مسیحیت و تشکیل کلیسای خانگی» نه جرم است و نه «تبانی برای برهم زدن امنیت کشور.»

این در حالی است که حکومت ایران در سال‌های گذشته کلیساهای فارسی‌زبان را تعطیل کرده، به خانه‌های مسیحیان یا کلیساهای خانگی یورش برده، و آنها را مورد آزار و اذیت قرار داده است.

  • جمهوری اسلامی و اقلیت‌های دینی

با این که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ادیان مسیحیت، یهودیت، و زرتشتی به رسمیت شناخته شده، اما از بهمن سال ۵۷ و با پیروزی انقلاب اسلامی، فشار بر اقلیت‌های مذهبی در ایران شدت گرفته است. در ایران پیروان ادیانی مانند بهائیت از تمام حقوق مادی و معنوی خود بی‌بهره هستند و حتی پیروان سه دین زرتشتی، یهودی، و مسیحی نیز مورد آزار و اذیت قرار گرفته‌اند.

بر اساس گزارش‌ها از بهمن ۵۷ تاکنون دست کم هشت رهبر کلیسا در ایران کشته شده‌اند.

ارسطو سیاح در ۳۰ بهمن ۵۷ کشته و اموال کلیسای او توسط جمهوری اسلامی مصادره شد. پس از وی بهرام دهقانی تفتی در سال ۵۹، منوچهر افغان در سال ۶۷، حسین سودمند در سال ۶۹، هایک هوسپیان در سال ۷۲، مهدی دیباج در سال ۷۳، طاطاوس میکائیلیان در سال ۷۳، و محمد باقر یوسفی در سال ۷۵ کشته شدند. به جز حسین سودمند که به جرم ارتداد در زندان مشهد اعدام شد، هفت تن دیگر از این افراد با ترور به قتل رسیدند و قاتلان آنها هیچگاه معرفی نشدند. در این مدت صدها نوکیش مسیحی نیز تحت بازجویی بوده و زندانی شدند.

  • پارادوکس جمهوری اسلامی

در ماده ۱۸ اعلامیه حقوق بشر، که جمهوری اسلامی نیز آن را به رسمیت شناخته، آمده است‌که هر کس حق دارد از آزادی فکر، وجدان، و مذهب برخوردار باشد.

اما در واقع قوانین جمهوری اسلامی بر پایه اسلام و «شیعه جعفری» ۱۲ امامی تعیین و تدوین شده که در آن برخی از اصول با بیانیه حقوق بشر در منافات است.

در شریعت اسلام‌، بازگشت از دین اسلام «ارتداد» نامیده می‌شود و حکم اسلام در مورد ارتداد فطری «مسلمان زاده‌ای که از اسلام برگردد»، حتی اگر توبه کند، اعدام است. «غیر مسلمان زاده‌ای که مسلمان شده سپس از اسلام بازگردد» در صورت توبه محکوم به اعدام نخواهد بود.

این در حالی است که احمد منتظری، فعال و صاحب‌نظر سیاسی و مذهبی، در مصاحبه‌ای با امیرمصدق کاتوزیان گفته است، هیچ یک از آیات قرآن حکایت نمی‌کند که مرتد باید به قتل برسد.

اما عبدالکریم لاهیجی، حقوق‌دان و فعال حقوق بشر، می‌گوید که در قانون جمهوری اسلامی، اصل آزادی مذهب پذیرفته نیست و در مورد سه اقلیت دینی نیز گفته شده است آنها در انجام مراسم مذهبی‌شان، و نه ترویج آن، آزادند.

  • گزارش‌ها چه می‌گویند

هیچ آمار دقیقی از نوکیشان مسیحی در زندان های ایران در دست نیست. همچنین در بسیاری از موارد محدودیت و آزار و اذیت‌های نوکیشان مسیحی، از ترس حکومت رسانه‌ای نمی‌شود.

در اردیبهشت امسال، گزارش سالانه وزارت امور خارجه امریکا ضمن اشاره به وضعیت و محدودیت‌های مذهبی در ایران در سال ۲۰۲۰، عنوان می‌کند که کسانی که به مسیحیت گرویده‌اند در ایران به رسمیت شناخته نمی‌شوند و سپاه پاسداران فعالیت کلیساها را رصد می‌کند.

سازمان مسیحی «درهای باز» نیز در گزارش سالانه خود در سال ۱۳۹۹ اعلام کرد که جمهوری اسلامی هشتمین کشور «مسیحیت ستیز» در جهان است. این سازمان در بخشی دیگر از این گزارش اشاره دارد که اغلب به کلیساهای زیرزمینی حمله می‌شود، رهبران و اعضای آنها بازداشت می‌شوند، و به اتهام اقدام علیه امنیت ملی به حبس‌های طولانی مدت محکوم می‌شوند.

سام خسروی و مریم فلاح نوکیشان مسیحی به همراه فرزندخوانده خود
سام خسروی و مریم فلاح نوکیشان مسیحی به همراه فرزندخوانده خود

در مهر ماه سال گذشته پس از دستگیری مریم فلاحی و سام خسروی، زوج نوکیش مسیحی در بوشهر، حضانت لیدیا دخترخوانده ۲۲ ماهه‌شان از آنها سلب گردید.

یک نوکیش مسیحی پیشتر به صدای آمریکا گفته بود که جمهوری اسلامی تصور می‌کند رشد پیروان سایر ادیان به غیر از اسلام، یکی از پایه‌های قدرتش را که برگرفته از اسلام است متزلزل می‌کند و به همین دلیل برای حفظ قدرت دست به هر کاری می‌زند.

XS
SM
MD
LG