لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۴۸

حملات شورشیان داعش در عراق کندتر شده است


فرار خانواده های عراقی
فرار خانواده های عراقی
پس از چندین روز پیش روی برق آسای نیروهای داعش در عراق، به نظر می رسد که روز شنبه، درپی ضد حمله نیروهای دولتی و باز پس گرفتن برخی از مناطق تصرف شده، سرعت حملات شورشیان کاهش یافته است.

خبرگزاری رویترز در گزارشی از بغداد می نویسد، حملات اخیر شورشیان تندروی اسلام گرای «دولت اسلامی عراق و شام (داعش)»، عراق را با خطر تجزیه روبرو کرده و حکومت شیعی این کشور را مورد تهدید جدی قرار داده است.

خبرگزاری رویترز از قول یک مقام عراقی نوشته است، عقب راندن شورشیان سنی داعش، و کمک ایران به آمریکا برای بازگرداندن امنیت به عراق، دورنمایی برای همکاری کشور همسایه و شیعه ایران با دشمن دیرین و اصلی اش باز گشوده است.

باراک اوباما روز جمعه گفت در کار بررسی گزینه های نظامی است تا - بدون اعزام نیرو- با شورشیان مقابله شود. امریکا روز شنبه فرمان حرکت یک ناو هواپیمابر را به سوی خلیج فارس صادر کرد تا در صورت تصمیم واشنگتن به اتخاذ گزینه نظامی، آماده عمل باشد. شورشیان مناطقی در شمال عراق را تصرف کرده و تا نزدیکی بغداد پیش رفته اند.

به گزارش رویترز، هزاران تن از مردم عراق دعوت آیت الله سیستانی، بانفوذ ترین رهبر شیعیان در عراق را، اجابت کردند. رهبر شیعیان، مردم را به دست بردن به سلاح و دفاع از کشور خود فراخوانده است.

نوری المالکی، نخست وزیر عراق، در دیداری از سامرا وعده داد که شورشیان را از عراق بیرون کند. حمله شورشیان داعش به عراق، آینده این کشور را به عنوان دولتی واحد مورد تردید قرار داده و به طیفی از ناآرامی های فرقه ای دامن زده است.

رویترز می نویسد، پیروزی های شورشیان، حامیان المالکی را که به روی کارآمدن او یاری رساندند، هم در ایران و هم در امریکا، نگران کرده است. آمریکا در سال ۲۰۰۳ با حمله به عراق و سرنگون کردن صدام حسین راه را برای ورود المالکی به قدرت باز کرد.

حمله داعش و بیم از بروز اختلال در صدور نفت عراق، که یکی از اعضای اوپک است، سبب بالارفتن قیمت نفت شد.

با این حال به گزارش رویترز، شورشیان که در مناطق سنی نشین تقریباً با مخالفت روبرو نشده اند، توانسته اند در برابر ارتش مقاومت کنند. هرچند روز شنبه ارتش توانست با کمک شبه نظامیان شیعی چند ناحیه و شهر کوچک در اطراف سامرا را آزاد کند.

سرلشکر قاسم الموسوی، سخنگوی فرماندهی کل ارتش عراق، با اشاره به مناطق باز پس گرفته بر روی نقشه گفت: «ما ابتکار عمل رادر دست گرفته ایم. ما به آزاد کردن موصل از چنگ تروریست های داعش اکتفا نمی کنیم بلکه تا آزادی همه مناطق [تصرف شده] ادامه می دهیم.»

در استان دیاله در شمال شرقی عراق در یک حمله هوایی دست کم هفت تن از نیروهای امنیتی کرد کشته شدند.

با این حال، دبیرکل نیروهای امنیتی کرد گفت تنها دونفر در نزدیکی شهر جلاوله بر اثر بمباران کشته شده اند که معلوم نیست مسئولیت این حمله با نیروهای عراقی یا شبه نظامیان بوده است.

این حادثه و گزارش های مختلف نشان می دهد که با توجه به استقرار چندین شاخه مجهز به سلاح های سنگین و از دست رفتن کنترل در مناطق، امنیت عراق تاچه حد در خطر زوال است.

شورشیان که کنترل تکریت در ۴۵ کیلومتری شمال سامرا را در دست دارند، با کارگذاری مین های زمینی و بمب های جاده ای در راه های ورودی شهر، به نظر می رسد که ضد حمله نیروهای دولتی را پیش بینی می کنند. ساکنان شهر می گویند شوشیان در سراسر شهر مستقر شده و با مسلسل های ضد هوایی و توپخانه سنگین موضع گیری کرده اند.

خانواده ها فرار به سوی شمال را از راه کرکوک آغاز کرده اند. روز پنجشنبه پس از فرار ارتش عراق نیروهای کردی کنترل این شهر نفت خیز را دردست گرفتند.
XS
SM
MD
LG