لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۲

خطر داعش به همکاری ایران با آمریکا می انجامد؟


داعش در کردستان
داعش در کردستان
یک مقام ارشد ایرانی می گوید ایران مسلمان شیعه چنان از پیشرفت های شورشیان سنی در عراق نگران شده که ممکن است برای کمک به بغداد با واشنگتن همکاری کند.
پریسا حافظی، گزارشگر رویترز، در گزارشی اختصاصی از آنکارا، از قول این مقام ارشد ایرانی که نخواسته است نامش فاش شود، نوشته است این نظرگاه هم اکنون در درون رهبری جمهوری اسلامی مورد بحث است. این مقام نگفت که آیا این نظرگاه با طرف های دیگر هم درمیان گذاشته شده یا خیر.

به گفته مقام ها و تحلیل گران ایرانی، ایران برای کمک به متحدش نوری المالکی، نخست وزیر عراق، اگرنه نیروی نظامی، که مشاور و سلاح به عراق گسیل خواهد داشت تا در برابر آنچه به نظر ایران ثبات منطقه را به شدت تهدید می کند، ایستادگی کند.

اسلام گرایان تندروی داعش تاکنون شهرهای مهمی از عراق، و از جمله شهر موصل را که دومین شهر بزرگ عراق است، تصرف کرده اند.

رویترز از قول این مقام ارشد ایرانی نوشته است، تهران آماده است در صورت امکان با آمریکا برای کمک به بغداد همکاری کند.

به گفته این مقام: «ما درعراق، سوریه و خیلی از کشورهای دیگر نفوذ گسترده ای داریم.»

سال هاست ایرانیان از آنچه به عنوان تلاش های آمریکا برای منزوی کردن ایران تعبیر می شود، آزرده خاطرند. تهران میل دارد نقش خود را به عنوان بازیگر مهمی در امنیت منطقه به دست آورد.

هدف مشترک
روابط بین ایران و آمریکا درپی انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری در سال ۲۰۱۳ تاحدی بهبود یافته است. «تعهد سازنده در قبال جهان» از وعده های انتخاباتی حسن روحانی بود.

همچنین، در حالی که تهران و واشنگتن برای حل اختلاف های بیش از یک دهه ایران با غرب به خاطر برنامه اتمی اش، با یکدیگر مذاکره می کنند، بر وجود برخی خطرهای مشترک نیز صحه می گذارند- که برآمدن نوعی شبه نظامیان به سبک القاعده در خاورمیانه از آن جمله است.

روز پنجشنبه باراک اوباما گفت آمریکا حمله هوایی برای کمک به عراق را رد نمی کند. امری که می توان آن را نخستین مداخله نظامی آمریکا درعراق پس از پایان جنگ در عراق به رهبری آمریکا دانست.

حسن روحانی نیز روز پنجشنبه آنچه را که اقدام های خشونت بار گروه های شورشی در خاورمیانه می خواند، بشدت محکوم کرد.

آقای روحانی گفت:«ایران ترور و خشونت را تحمل نمی کند... ما با تروریسم، فرقه گرایی و خشونت می جنگیم».

جن ساکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه درباره سخنان مقام های ایران گفت: «درواقع، موارد بسیاری بوده است که ما، ایرانی ها را تشویق کرده ایم که نقشی سازنده ایفا کنند. اما هیچ اطلاع یا نظری از طرف خودمان ندارم که امروز به شما بدهم.»

ترس از جنگ در عراق می تواند به ایران نیز سرایت کند. محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران از جامعه بین المللی خواسته است از دولت مالکی «درجنگ با تروریسم» حمایت کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم در ایران محمد حجازی، رئیس ستاد مشترک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، گفته است: «اگر عراق کمک مشاوره‌ای و تجهیزات لازم داشته باشد در حد توان در اختیار آنها می‌گذاریم» و درعین حال افزوده است: «اما عراق احتیاجی به نیرو ندارد».

به گفته مقام ارشد ایرانی که با رویترز گفت و گو می کرد، ایران بی نهایت بیمناک پیشرفت های داعش است که در جنگ با بشار اسد، متحد نزدیک ایران در سوریه، نیز نیروی مهمی به شمار می رود. داعش توانسته است بخشی از سرزمین سوریه را در مرز با عراق به تصرف درآورد.

این مقام گفت: «خطر تروریست های اسلام گرای افراطی در عراق و در منطقه رو به افزایش دارد... از روز پنجشنبه تا امروز چندین نشست در سطوح بالای امنیتی در تهران برگزار شده.» او افزود: «ما گوش به زنگ و هشیاریم و تحولات عراق را به دقت دنبال می کنیم».
XS
SM
MD
LG