دبیر دهمین دوره جشنواره فیلمهای ایرانی پراگ که پس از دو سال وقفه ناشی از همهگیری ویروس کرونا، در شهرهای پراگ و بِرنو در جمهوری چک در حال برگزاری است، در مصاحبه با صدای آمریکا از تم امسال جشنواره و پیام «زن، زندگی، آزادی» گفت.
کاوه دانشمند، دبیر این جشنواره، به صدای آمریکا میگوید که تم اصلی جشنواره امسال پیام «زن زندگی آزادی» است که نماد جنبش اعتراضی اخیر ایران محسوب میشود. در ماههای اخیر شعار «زن زندگی آزادی» به بخش مهمی از زندگی ایرانیان تبدیل شده است و به همین دلیل جشنواره این تم را برای برنامههای امسال برخود برگزید.
او در ادامه میافزاید که این جشنواره تلاش کرده است تا آثاری را نمایش دهد که به نحوی بازتابدهنده رویدادهای ناگوار، و همچنین بسیار امیدوارکننده اخیر ایران باشند.
به گفته دبیر جشنواره، فیلمهای برگزیده، شامل آثار سینماگران ایرانی مانند جعفر پناهی و محمد رسولاف است که علیرغم تمامی چالشهای موجود به ساختههای انتقادی خود ادامه میدهند.
آقای دانشمند در عین حال یادآور شد که برخی از فیلمهای این دوره توسط هنرمندانی ساخته شده است که از فعالیتهای هنری منع شدهاند، در تبعید هستند، یا آثاری است که حکومت ایران آنها را توقیف کرده است.
به گفته کاوه دانشمند، تمامی این فیلمها به نحوی به نقد وضعیت کنونی ایران، و شرایط زنان ایرانی میپردازند و از جنبههای گوناگونی واقعیتهای امروز جامعه را بازتاب میدهند.
او در ادامه میافزاید که علاوه بر اکران فیلم، برنامههای جانبی دیگری مانند جلسات سخنرانی یا پرسش و پاسخ نیز با هدف حمایت و آگاهیرسانی برگزار میشود تا به شناخت بیشتر مردم جمهوری چک درباره جنبش مردمی ایران کمک کند.
آقای دانشمند با اشاره به حضور مهمانان ویژهای مانند سوسن تسلیمی، بازیگر ایرانی، و آنا شاباتووا، از امضاکنندگان منشور ۷۷، کاشت درختی با حضور آنها در پارک معروفی در شهر پراگ برای بزرگداشت مردم شجاع ایران را «رویداد کمنظیری» در تاریخ روابط ایران و جمهوری چک دانست.
به گفته دبیر جشنواره آنها تلاش کردهاند تا از سینماگران ایرانی که در خارج از ایران هستند دعوت کنند تا در برنامههای مختلفی مانند همایش یا سمینارها شرکت کنند و نظرات و دیدگاههای خود درباره رویدادهای اخیر ایران را با حاضران در میان بگذارند.
او در ادامه میافزاید که هدف اصلی برنامههای جانبی جشنواره اگاهیرسانی درباره فعالیتهای سینماگران، هنرمندان، خبرنگاران، نویسندگان، و افرادی است که به صورت مداوم توسط حکومت ایران محدود شدهاند، و وضعیت مردمان شجاع ایران که در هفتههای اخیر هزاران نفر از آنها بازداشت، زندانی، شکنجه، و کشته شدهاند.
کاوه دانشمند تأکید میکند که جشنواره تلاش کرده است تا ضمن حفظ فضای هنری و کیفیت سینمایی خود از جنبههای مختلفی به انعکاس رویدادهای کنونی ایران بپردازد و این رویکرد با استقبال زیادی از سوی هنردوستان، و رسانههای جمهوری چک همراه شده است.
آقای دانشمند با اشاره به این که برخی از سیاستمداران جمهوری چک نیز در برنامههای جشنواره حضور داشتند، ابراز امیدواری کرد که ایجاد این گفتمان به حمایت بیشتر از جنبش مردمی ایران منجر شود.
جشنواره فیلمهای ایرانی در پراگ از سال ۲۰۱۲ در جمهوری چک به راه افتاد. این پروژه به تدریج به بستری برای ارائه سایر شاخههای هنر ایرانی مانند موسیقی، تئاتر، هنرهای تجسمی، و طراحی گرافیک تبدیل شده است.
رادیوگرافی یک خانواده، شکارچی، بدون دوستم، سه خواهر، پسر-مادر، عنکبوت مقدس، پرسپولیس، شطرنج باد، و زنان بدون مردان از جمله آثار دیگری است که در این جشنواره اکران میشوند.
برنامههای دهمین دوره این جشنواره تا ۱۹ ژانویه در شهر برنو ادامه خواهد داشت.