لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۱۴

تهران حماس را به دلیل حمایت از معترضان سوری مجازات کرد


خالد مشعل، رهبر شاخه سیاسی حماس
خالد مشعل، رهبر شاخه سیاسی حماس
بنا به گزارش های خبری، ایران برای مجازات حماس برای حمایت از قیام مردم سوریه حمایت مالی از این گروه اسلام گرای فلسطینی را به پانزده میلیون پوند در ماه کاهش داده است.

در شرایطی که تهران طی چند سال گذشته برای رزمندگان حماس سلاح، فن آوری و آموزش فراهم کرده است، روزنامه تلگراف چاپ بریتانیا روز جمعه (٣١ مه) گزارش داد ایران و حماس کلیه همکاری های نظامی دوجانبه را متوقف کرده اند و مناسبات گرم و دوستانه آن ها رو به افول رفته است.

اختلافات و شکاف بین مقامات جمهوری اسلامی و حماس در پی سرپیچی این گروه اسلام گرا در حمایت از خط مشی ایران در حمایت از بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه جدی شده است.

حماس که کنترل نوار غزه را در اختیار دارد، همچون عربستان سعودی، ترکیه و مصر از گروه های سنی که با حکومت علوی اسد می جنگند، حمایت می کند.
قاضی حماد، معاون وزیر امور خارجه حماس بی پرده و علنی مناسبات این گروه با ایران را «بد» خوانده است.

او در مورد کمک های مالی ایران به این گروه گفته است «می توانم بگویم که (این کمک ها) همچون گذشته نیست، رقم دقیق آن را نمی توانم به شما بدهم اما ما به دلیل حمایت از انقلاب مردم سوریه، امتیازهای بسیاری را از دست دادیم و ضررهای بسیاری را متحمل شدیم».

این مقام حماس گفته است «من نمی توانم حمایت پولی و مالی و سایر پشتیبانی های ایران از سال ٢٠٠٦ تا به حال را نمی توانم انکار کنم اما وضعیت مثل گذشته نیست. نمی توانم وانمود کنم که همه چیز روند عادی گذشته را طی می کند».

او تصریح کرده است «همکاری نظامی نیز (با ایران) وجود ندارد».

روزنامه تلگراف می نویسد در حالی که مقامات حماس به دلیل اختلاف نظر بین تهران و مقامات این گروه فلسطینی در مورد سوریه تاکید کرده بودند اگر اسراییل به تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی حمله کند، از طرف ایران اقدام تلافی جویانه ای علیه اسراییل اتخاذ نخواهد کرد اما در گذشته نسبت به دریافت حمایت مالی از یک کشور غیر عرب و شیعه چندان آشکارا سخن نمی گفتند.

دکتر عدنان ابوعامر، استادیار علوم سیاسی دانشگاه الامه شهر غزه به روزنامه تلگراف گفته است از زمان پیروزی حماس در انتخابات سال ٢٠٠٦ ایران تا به حال ماهانه حدود ١٣ تا ١٥ میلیون پوند به این گروه اسلام گرا کمک مالی می کرده، رقمی که برای اداره امور حکومتی حماس کافی بود.

او گفته است تهران هنوز «مقادیر بسیار ناچیزی» کمک مالی به حماس می کند تا اهداف خود برای حمایت آشکار از مبارزه مردم فلسطین را در بوق و کرنا کند، اما مناسبات بین تهران و حماس رو به وخامت گذاشته است».

این نشریه می نویسد دفتر حماس در تهران که در واقع همچون سفارت عمل می کرد، دیگر نماینده دائمی ندارد و فقط بدنه آن پابرجاست.

دکتر ابوعامر گفته است «حمایت ایران از اسد همچون بوسه مرگ بر مناسبات بین تهران و حماس بود. حماس به دلیل این اختلاف نظر از حمایت مالی و نظامی و سایر کمک های ایران محروم شده و هنوز هیچ گروه و نهادی جایگزین حمایت ایران نشده است».

دکتر ابوعامر که مناسبات نزدیکی با حماس دارد، گفته است «ایران به دلیل حمایت از دولت اسد، نفوذ خود را نه تنها در نوار غزه و بلکه در قلمروهای فلسطینی و سراسر جهان عرب از دست داده است. ایران پس از پیروزی انقلاب سال ١٩٧٩ موفق شده بود جایگاه خود را به عنوان قهرمان اقشار فقیر و مستضعف و مخالف استکبار و نفوذ آمریکا تثبیت کند. جمهوری اسلامی دستاوردهای سی سال گذشته را در طی دو سال گذشته از دست داد و به نظر من این خسران غیرقابل جبران خواهد بود».

احمد یوسف، مشاور اسماعیل هانیه، نخست وزیر حماس در غزه حمایت ایران از آقای اسد را «بهت آور» خوانده و تهران را متهم کرده که با انگیزه های قومی و مذهبی عمل می کند.

او گفته است «ما هرگز انتظار نداشتیم کشوری همچون ایران که در مورد مردم ستمدیده و مظلوم و حکومت های دیکتاتوری سخن می راند، هم اکنون پشتیبان دیکتاتوری همچون اسد است که مردم خود را به قتل می رساند، از نظر من چنین حمایتی بنیان اصول اسلامی را که ایران این همه سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی به آن افتخار می کرد، متزلزل می کند».
XS
SM
MD
LG