لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۵۳

نگاهی به ساختار دولتی و سیاسی بورس تهران


در شرایطی که اقتصاد کشور در چند سال اخير از یک سو در رکود تورمی به سر می برد، و از سوی دیگر با تحریم های بین المللی تازه ای مواجه شده است، بورس تهران به سیر صعودی خود ادامه می دهد.

به گفته محمد خوش چهره، استاد اقتصاد و چهره شاخص اقتصادی مجلس هفتم، «مداخطه در سیاست های پولی و مالی توسط دولتها . . . قویترین ابزار برای کنترل و نظارت بر اقتصاد هر کشوری» است.

بر اساس قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران، که آذر ماه ۱۳۸۴ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، شورای بورس بالاترین رکن بازار اوراق بهادار است، که اختیار تصویب سیاست های کلان آن بازار را دارد.

در این شورای ۹ گانه، وزیر امور اقتصادی و دارایی، وزیر بازرگانی، رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، دادستان کل کشور یا معاون وی، در کنار سه نفر خبره مالی منحصرا از بخش خصوصی البته به پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی و تصویب هیئت وزیران، فرد خبره دیگری منحصرا از بخش خصوصی باز هم به پیشنهاد وزیر ذی ربط و تصویب هیئت وزیران برای هر بورس کالایی حضور دارند.

ریاست شورای بورس با وزیر امور اقتصادی و دارایی خواهد بود که در حال حاضر سخنگوی دولت در بخش اقتصادی را نیز بر عهده دارد. همین مقام در گفت و گويی در تابستان سال ۱۳۸۹ با خبرگزاری جمهوری اسلامی ایرنا بازار بورس تهران را بازاری متنوع و مبتنی بر اقتصاد واقعی خواند که علی رغم بحران مالی جهانی از روندی رو به رشد برخوردار است.

محمد رضا شهیدی رييس هيات مديره‌ شركت بورس كالای ايران و عضو هيات پذيرش در اردیبهشت ماه ۱۳۹۰ با تاکید بر این موضوع که كل شركت‌هايی كه سهام آنها در بورس معامله می‌شود، حدود ۳۵۰ شركت بوده و اين در حالی است كه شركت‌های دارای توان و قابليت ورود به بورس ده‌ها برابر اين تعداد است، این پرسش را مطرح کرده که آيا كشور فقط ۳۵۰ شركت دارد؟ (كه در آن هم فقط ۵۰ شركت ۸۰ درصد خريد و فروش سهام را به خود اختصاص می‌دهند.) اينكه اصولا سهام يك شركت صبح خريداری شود و ظهر فروش رود چه نقش موثری در اقتصاد ملی دارد؟

آفتاب نیوز، نزدیک به حجت الاسلام حسن روحانی، رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی ایران، در بیستم فروردین ماه ۱۳۹۰ در یادداشتی در زمینه وضعیت بازار بورس تهران را به «عدد سازی و اطلاع رسانی غلط برای بالا بردن شاخص بورس» متهم کرده، و نوشته است، «با وجود اینکه بسیاری از کارشناسان و متخصصان بازارهای سهام از حبابی بودن و رشد بیش از حد بورس ابراز نگرانی و کنترل بورس را به سازمان بورس توصیه می‌کنند، اما این سازمان بی‌توجه به توصیه کارشناسان و دلسوزان ضمن ارائه اطلاعات غلط و گمراه کننده به رشد بیش از حد بورس دامن می‌زند.

XS
SM
MD
LG