لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۲۵

وزیر خارجه ایران: آماده دیدار با همتای عربستانی خود هستم


نشست مطبوعاتی مشترک وزیران امور خارجه ایران و فنلاند در تهران - ۹ شهریور ۱۳۹۳
نشست مطبوعاتی مشترک وزیران امور خارجه ایران و فنلاند در تهران - ۹ شهریور ۱۳۹۳

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران روز یکشنبه از آمادگی برای دیدار با همتای عربستانی خود در حاشیه نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در اواخر شهریور ماه خبر داد و ابراز امیدواری کرد در سال جاری نیز به آن کشور سفر نماید.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس این سخنان آقای ظریف در پی گرم شدن اندک روابط میان تهران و ریاض بیان شد، که در طول چند سال اخیر و در پی اختلاف بر سر تحولات منطقه‌ای، بویژه در سوریه، روابط بین این دوقدرت مسلمان منطقه به شدت روبه سردی گذاشته بود.

وزیر امور خارجه ایران در یک نشست مطبوعاتی مشترک با همتای فنلاندی خود در تهران گفت «اولین فرصت» برای ملاقات با شاهزاده سعود الفیصل وزیر امور خارجه عربستان سعودی «در حاشیه» مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک خواهد بود، که امیدواریم بتوانیم از این فرصت استفاده کنیم.

خبرگزاری ایرنا نیز در گزارشی در همین مورد نوشت، آقای ظریف در پاسخ به پرسشی درباره سفر اخیر معاون خود به عربستان گفت «با توجه به این که عربستان نقش مهم و بااهمیتی در منطقه، و همچنین نفوذ گسترده‌ای در جهان اسلام دارد، روابط با این کشور برای ما اهمیت دارد.»

به گزارش ایرنا، وزیر امور خارجه ایران در ادامه، با مثبت ارزیابی کردن سفر حسین امیرعبداللهیان به عربستان و دیدار با وزیر خارجه آن کشور، تاکید کرد «ایران و عربستان منافع و خطرات مشترکی دارند، که باید به صورت نیروی واحد در برابر آن عمل کنند.»

در طول سه سال گذشته، ایران، به عنوان قدرت شیعه خاور میانه، از حکومت بشار اسد در سوریه سرسختانه حمایت کرده است و همین امر سبب شد روابط این کشور با عربستان سعودی که قدرت سنی منطقه محسوب می‌شود، به شدت تیره شود، بطوری که برخی از آن به عنوان «جنگ سرد خاور میانه» یاد کردند.

در دیگر حوادث منطقه، از جمله در بحرین و یمن نیز، رد پای رقابت این دو قدرت منطقه ای دیده می‌شود.

با روی کار آمدن حسن روحانی به عنوان رئیس جمهوری جدید ایران در تابستان ۱۳۹۲، رویکرد تهران در صحنه سیاست خارجی نیز تغییر یافت و دستگاه دیپلماسی ایران شعار تنش‌زدایی با جهان، از جمله کشورهای همسایه، را سر داد و مقام‌های ارشد وزارت خارجه ایران، از جمله خود آقای وزیر، به کشورهای مختلف سفر کردند.

با این حال به رغم دعوت سعود الفیصل وزیر امور خارجه عربستان سعودی از محمدجواد ظریف در اردیبهشت ماه برای سفر به آن کشور، وزیر امور خارجه ایران هنوز به ریاض سفر نکرده است.

با ظهور و پیشروی‌های سریع گروه «دولت اسلامی» در عراق و سوریه، و خطری که این گروه افراطی منطقه، و حتی جهان را تهدید می‌کند، این دو قدرت مسلمان منطقه‌ای دلیل دیگری برای نزدیکی پیدا کرده‌اند، که شاید سفر هفته گذشته معاون عربی و آفریقایی آقای ظریف به ریاض در همین راستا باشد.

به گزارش ایرنا وزیر خارجه ایران از آمادگی خود برای سفر به عربستان نیز خبر داد و افزود «همچنین از سفر وزیر امور خارجه عربستان به تهران نیز استقبال می‌کنم.» وی در ادامه گفت «با توجه به سوابق آقای فیصل، ایشان می‌توانند نقش بسیار مهمی در ساختن آینده بهتر در تعاملات دو کشور ایفا کنند.»

XS
SM
MD
LG