به گزارش منابع حقوق بشری، در سال ۲۰۲۳ میلادی دستکم ۲۲ زن در زندانهای جمهوری اسلامی اعدام، ۳۲۵ فعال زن بازداشت و ۱۴۷ کنشگر زن نیز به حبس، شلاق و اعدام محکوم شدند.
بنا بر گزارش سازمان حقوق بشری ههنگاو که به مناسبت ۸ مارس، روز جهانی زنان، منتشر کرده در سال گذشته میلادی دستکم ۱۲۲ مورد زنکشی شامل ۸ زن قربانی کودک همسری نیز در شهرهای مختلف ایران به ثبت رسیده است.
در این گزارش از مجموع موارد نقض حقوق زنان در ایران در سال ۲۰۲۳ میلادی، ۵۳ درصد در قالب بازداشت، ۲۴ درصد به شکل صدور احکام، ۲۰درصد در قالب زنکشی و ۳ درصد هم به شکل اعدام صورت گرفته است.
به گزارش ههنگاو، حدود یک سوم از زنان بازداشتشده در سال گذشته کُرد و نزدیک به ۱۷ درصد را هم زنان کنشگر بهائی تشکیل دادهاند.
در میان بازداشتشدگان ۱۸ زن دانشجو، ۱۷ روزنامهنگار و فعال رسانهای، ۱۰ هنرمند و بازیگر سینما و ۷ معلم وجود دارند.
در این گزارش همچنین آمده که ۱۳۹ تن از فعالان زن در مجموع به بیش از ۵۵۳ سال حبس و ۱۰ نفر از آنها هم جمعا به ۵۵۷ ضربه شلاق محکوم شدهاند.
انتشار این آمار در حالیست که ههنگاو تاکید کرده بسیاری از موارد نقض حقوق زنان در ایران ثبت نمیشود و خانوادهها مانع از اطلاعرسانی دراینباره میشوند.
همزمان، کمیته حقیقت یاب سازمان ملل متحد هم درگزارشی «تبعیض نهادینه شده علیه زنان و دختران» در ایران را مصداق «نقض حقوق بشر و جنایت علیه بشریت در بستر اعتراضات اخیر» اعلام کرده است.
با اینحال، سازمان عفو بینالملل در گزارش تازهای در این هفته اعلام کرد که مقامات جمهوری اسلامی سرگرم راهاندازی کارزاری گسترده برای اجرای قوانین سرکوب گرانه حجاب اجباری از طریق نظارت گسترده بر زنان و دختران در اماکن عمومی هستند.